Marul Suyu Uyku Yapar mı? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Marul suyu; içerisinde bulunan laktukaryum maddesinin etkisi ile sakinleştirici etkiler meydana getirirken aynı zaman uyku yapan ve uykuyu düzenleyen, vücuda birçok faydası bulunan bir besindir.
Marul Suyu Uyku Yapar mı?
Çiğ olarak salataların içerisinde tükettiğimiz marul, lif bakımından zebfin bir sebze çeşididir. Uzak doğu ülkelerinde pişirilerek ya da turşu yapılarak kullanılan bu besin aynı zamanda marul suyu şeklinde de tüketilebilmektedir. Marul suyu uyku konusunda etkileri nedeniyle sıklıkla merak edilirken aynı zamanda son zamanlarda araştırılmaktadır.
Marulun içeriğinde yer alan laktukaryum bileşeni melatonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede derin ve rahat bir uyku mümkün hale gelmektedir. Her akşam düzenli olarak marul tüketmek uyku düzeni sağlamak açısından önemlidir. Aynı zaman marul suyu da uyku konusunda etkileri olan bir besindir. Marulun 3-4 adet yaprağını 15 dakika kadar sıcak suda tutunuz. Daha sonra içerisinde birkaç nane yaprağı katıp, çay gibi içebilirsiniz. Bu uykuya daha rahat geçmenizi sağlar.
Marul Suyunun Faydaları Nelerdir?
Kolesterol seviyelerinin dengelenmesini ve LDL kolesterolün düşürülmesini sağlayan marul suyu aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı etki sağlamaktadır. Bununla birlikte anti-kanser etkisi de vardır. Marul suyu lösemi ve meme kanserinde tümörlü hücrelerin büyümesine engel olur. Marulun potansiyel anlamda kanser önleyici olduğunu belirtmek mümkündür. Tip-2 diyabet riskinin azalmasını da sağlayan bu sebze düşük glisemik indeks özelliği sayesinde kan şekerini düşürür ve dengeler. Anti diyabetik olan laktucaxanthin içermektedir.
Cilt hücrelerinin yenilenmesini destekleyen marul suyu E ve C vitamini bakımından zengindir. Cildin daha parlak ve canlı durmasını sağlar. Kan dolaşımını hılandırır ve sivilce, akne oluşumunu önler. Ayrıca cilt üzerindeki kızarıklık ve tahrişin önlenmesine de yardımcı olur. İçeriğinde yer alan mineraller marul suyunun saça faydalarını da sağlar. Saçların sağlıklı bir şekilde büyümesine destek olurken, saç dökülmesi ve kellik problemlerini de önler.
Antioksidan özelliği bulunan bu besin zeaksantin içermektedir. Yaşa bağlı olarak gerçekleşen maküler dejenerasyonu engelleyerek görme sağlığını iyileştirir. Sindirim sağlığının desteklenmesini sağlayan marul suyu kabızlık ve şişkinlik gibi problemleri gidermektedir. Bağırsak sağlığını da olumlu yönde etkiler. Marul suyu uyutur mu diye soracak olursanız, uyku hormonunu artırdığını belirtmek mümkündür. Ama direkt olarak uyku getirmemektedir.
Marul Suyunun Zararları Nelerdir?
Sağlık açısından birçok faydası ve uyku düzenleyici etkisi ile bilinen marul suyu zararları aşırı tüketim sonrasında gerçekleşmektedir. Düzeli olarak içildiğinde uykuyu düzenler fakat fazla içilirse uykunun aşısı gelmesi söz konusu olabilir. Bu durumda marul suyu sarhoş eder mi diye sorulmaktadır. Böyle bir etkisi olmasa da aşırı tüketimi vücutta sersemlik meydana getirebilir.
Yüksek lifli olan marul suyu eğer aşırı tüketilirse sindirim problemlerini çözerken yeni problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bunlara baktığımızda ishal gibi durumlardan bahsedebiliriz. Ayrıca cilt için de alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilir. Bundan dolayı aşırı tüketilmemelidir.
Marul Suyu Nasıl Yapılır?
Hastalıklara şifa olan marul kaynatıp içmek, aynı zamanda vücudumuzda birçok etki oluşturmaktadır. Marul suyu elde etmek için öncelikle marulu yıkayınız ve sonra suda haşlayınız. Kısık ateşte 15 dakika sonra su yeşil bir renk almaktadır. Bunun sonrasında süzünüz ve içiniz. Omega-3 vitamini içeren bu karışım, su yerine içilebilir. Fakat aşırı olmamalıdır.
Hamile kadınlar, emziren anneler ve kronik hastalığı olan kişiler bu bitki suyunu doktora danışmadan tüketmemelidir. Aksi bir durum söz konusu olabilir. Herhangi bir rahatsızlık için öncelikle doktor desteği alınmalı daha sonra marul suyu tüketimi sağlanmalıdır.