MCV; ortalama hücre hacmi olarak açılımı bulunan, tam kan sayımının parametrelerinden olan, kandaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu gösteren değerdir.
Mcv Nedir, Ne Demek?
Eritrosit olarak bilinen MCV, dokulara oksijen taşınmasından sorumlu olan kırmızı kan hücrelerinin boyutları hakkında bilgi veren, RDV değeri ile birlikte değerlendirilen bir kan testi parametresidir.
Vücuttaki organlara ve dokulara yeterli ve gerekli oksijenin taşınabilmesi için MCV değerinin normal olması gerekmektedir. MCV düşüklüğü ya da yüksekliği birtakım rahatsızlıkları ifade etmektedir. Eğer kırmızı kan hücrelerinin hacmi olması gerekenden küçükse mikrositoz, olması gerekenden büyükse makrositoz olarak ifade edilmektedir.
Mcv Düşüklüğü Nedir? Neden Olur?
Yağılan kan sayımı sonrasında MCV değerinin 80 FL'nin altında olması, kırmızı hücrelerin ideal boyutlarından küçük olduğunu göstermektedir. Bu durumda kansızlıktan bahsetmek mümkündür. Mikrositik anemi olarak tanımlanan kansızlık söz konusu olmaktadır. Peki MCV düşüklüğü neden olur ve neyi gösterir? Gelin birlikte bakalım:
Demir eksikliği anemisi: Oldukça sık görülen mikrositik anemi çeşididir. Çocuklarda ve hamilelerde çok sık görülür. Yetersiz beslenme, hızlı büyüme, kronik kan kaybı, adetin normalden uzun sürmesi gibi pek çok etkene bağlı olarak meydana gelebilir.
Akdeniz anemisi: Genetik kaynaklı bir kansız çeşididir. Bu hastalığa sahip kişilerde MCV değeri oldukça düşüktür.
Kurşun zehirlenmesi: Yüksek oranda kurşun maruz kalma sonrasında bu değerin düşük olması ihtimali söz konusu olmaktadır. Kurşun içeren boya ya da kimyasalların olduğu yerlerde çalışan kişiler, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde bulunan insanlarda, madencilerde, oto tamircilerinde ve seramik atölyelerinde çalışanlarda görülmektedir.
Kronik hastalık kaynaklı anemi: Crohn hastalığı, böbrek hastalığı, diyabet, otoümmün hastalıklar, romatoid artrit, tüberküloz, Aids, endokardit ve kanserler MCV düşüklüğüne ve anemiye neden olabilirler.
Sideroblastik anemi: Gen mutasyonu sonrasında görülür. Bu hastalığa sahip kişilerde de MCV düşüktür.
Vücutta bakır eksikliğinin olması, B6 vitamini eksikliği, alkol bağımlılığı ve bazı ilaçları kullanımı da MCV düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu değer tek başına bazı hastalıkları teşhis etmek için yeterli olmasa da, çoğunlukla RDW değerleri ile anlamlı bir anlam taşır.
Mcv Normal Değerleri Nedir? Kaç Olmalı?
Kırımızı kan hücrelerinin ortalama boyutunun normal değerleri yaşa ve cinsiyete göre değişir. MCV kaç olmalı diye cevaplayacak olursak;
- 18 yaşın üzerindeki yetişkinler: 78-98 fL
- 12-18 yaş arası erkekler: 78-98 fL
- 12-18 yaş arası kızlar: 78-102 fL
- Bebekler (6 ay-2 yaş): 70-86 fL
- Yenidoğan bebekler: 95-121 fL
Sağlıklı bireylerde değerler bu şekildedir. Bu değerlerin altında ya da üstünde olması birtakım hastalıkları ifade etmektedir.
Mcv Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Bu değerin yüksekliği, kırmızı kan hücrelerinin normalde daha büyük olduğu ve makrositer anemi olarak adlandırıldığı anlamına gelir. Macrocytic anemi aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:
- Folik asit eksikliği anemi
- B12 anemi
- Karaciğer hastalığı (örneğin siroz)
- Hemolitik anemi
- hipotiroidizm
- Aşırı alkol tüketimi
- Plazma anemi
- Miyelodisplastik sendrom
- Bazı ilaçların yan etkileri
Eritrositlerin normalden büyük, hemoglabinin ise küçük olması anlamına gelmektedir. Kırmızı kan hücreleri normalde büyük olduğu zaman, vücut hücrelerine kan taşıyan kılcal damarlardan geçtikçe kırılabilirler.
Mcv Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Olur?
Eğer demir eksikliği söz konusu ise demir ilaçları ile birlikte C vitamini verilmektedir. Bu tedavi yaklaşık olarak 2-3 ay devam edebilir. Bunun sonrasında tam kan sayımı ve serum demirine bakılır.
Adet kanamasının aşırı olmasına bağlı bir durum söz konusu ise hormon tedavileri uygulanır. Kronik bir hastalıktan kaynaklı ise bu rahatsızlığın tedavisi sağlanır. Yani genel anlamda soruna odalı bir çözüm üretilmektedir. MCV düşüklüğü hamilelikte görülüyorsa doktor kaynağa yönelik bir çözüm üretecektir.