Sağlık 03 Aralık 2020 - 05:50:07

Meslek Hastalığı Nedir? Hangi Hastalıklar Meslek Hastalığına Girer?

Meslek Hastalığı Nedir? Hangi Hastalıklar Meslek Hastalığına Girer?

Meslek hastalığı; kişinin çalıştığı ya da yaptığı işten dolayı meydana gelen sürekli ya da geçici hastalık ya da bedensel, ruhsal özürlülük halleri olarak tanımlanan bir durumdur.

Meslek Hastalığı Nedir, Ne Demek?

İşi niteliği ya da iş yeri koşullarına bağlı olarak meydana gelen meslek hastalığı, kişinin mesleğinden dolayı oluşan ve ortaya çıkan hastalık olarak nitelendirilmektedir. Bu hastalıkları diğer hastalıklardan ayıran özelliği oluşum sebepleridir. Grip gibi hastalıklara üşütmeye bağlı olarak meydana gelirken meslek hastalıkları kişinin çalıştığı işin özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durumu örneklendirecek olursak; iş yerinde sürekli olarak aşırı bir gürültü varsa çalışanlarda işitme problemleri meydana gelebilmektedir. Böyle bir iş yerinde makinelerin ortaya çıkarmış olduğu gürültü hesaplanarak çalışanlara uygun bir kulaklık verilebilir ve böylece hastalığın önlenmesi sağlanabilir.

Genel olarak meslek hastalıkların pek çoğu stres nedeniyle meydana gelmektedir. Stresin sebep olduğu meslek hastalıklarına baktığımızda akut gastrit, kabızlık, ülser ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları, panik atak ve depresyon gibi psiko sosyal bozukluklar, uyku bozuklukları, saç dökülmesi, egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları, kardiyavasküler rahatsızlıklar sayılabilmektedir. Gün içerisinde sürekli olarak çalışan ve masa başında duran insanlarda, ağır kaldıranlarda kas-iskelet sistemine bağlı olarak duruş bozukluğu ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.

Hangi Hastalıklar Meslek Hastalığına Girer?

Kişini mesleğine ve yapmış olduğu işe göre hastalıklar çeşitlenmektedir. Borsacılar, bankacılar, süt düzey yöneticiler, gazeteciler, doktorlar, öğretmenler ve avukatlar yüksek stres altında çalışan kişilerdir. Bu meslek gruplarında sık görülen meslek hastalıkları anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklardır. Bunlara ek olarak stresi yol açmış olduğu sindirim sistemi rahatsızlıkları da görülebilmektedir. Bu meslek gruplarında emek daha çok zihinsel güç şeklimde karşılanmaktadır. Çoğunlukla masa başında oturan bu meslek gruplarında hareketsizliğe bağlı kilo fazlalığı, şeker, kalp damar hastalıkları ve kan yağları yüksekliği görülebilmektedir.

Öğretmenler ve eğitmenle sürekli olarak konuşmak zorunda kaldıkları için ses tellerinde bozukluk meydana gelebilmektedir. Bir hastalığın meslek hastalığı grubunda yer alması için kişini sigortalı bir iş yerinde çalışıyor olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra hastalığının kimyasal sebepler, fiziksel baskı, titreşim, ağrı yük taşıma, aşırı gürültü ya da tozlu bir ortam gibi olumsuz dış etkenlerden kaynaklanıyor olması gerekmektedir. Bu durumun tıbbi ve bilimsel açıdan da tespiti önem arz etmektedir.

Türkiye'de En Sık Görülen Meslek Hastalığı Nedir?

Yapılan araştırma ve incelemelere bağlı olarak kuaför, hemşire ve temizlikçiler başta olmak üzere en çok görülen meslek hastalığı egzama olarak belirtilmiştir. Kadınlarda daha fazla görülen bu deri hastalığı derinin zararlı bir etken maddeye karşı vermiş olduğu uyarı şeklinde tanımlanmaktadır. Etken maddeye karşı alerjeni olan kişilerde bu tarz rahatsızlıklar sıklık görülmektedir.

Meslek Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Kişinin çalıştığı yerin ergonomik olması oldukça önemlidir. Çalışan masa ve sandalyenin insan vücudu ile uyumlu olması gerekmektedir. Arar ara hareket edilmesi ve kasların çalıştırılması gerekir. Sürekli ayakta olan kişilerin ise ara ara dinlenmesi gerekmektedir. Sürekli ayakta duran kişilerde varis görülebilmektedir. Varis çorabı giymek ve akşam evde dinlenmek bu durumu önlemektedir. Bilgisayarda çalışan kişilerden göz hastalıkları çok olmaktadır. Bundan dolayı gözlük ya da ekran koruyucu kullanımı gerekebilir. Çalışan ortamın havadar olması sağlanmalıdır. Sigara gibi alışkanlıkla akciğer kanserine neden olabilir. Bundan dolayı çalışma ortamında içilmemelidir. Çalışma ortamının iyileştirilmesi meslek hastalığının engellenmesi için etkili olabilir.

  • meslek hastalığı
  • meslek hastalığı nedir
  • hangi hastalıklar meslek hastalığına girer
  • meslek hastalıkları
  • türkiyede en sık görülen meslek hastalığı
  • meslek hastalığı nasıl önlenir
  • en çok görülen meslek hastalığı
  • meslek hastalığının engellenmesi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Roemheld Sendromu Nedir? Diyeti ve Tedavisi