Sağlık 19 Kasım 2021 - 14:49:20

Mide Yanması Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Mide Yanması Neden Olur? Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Mide yanması; tüketilen besinlerin midede sindirilmesi sırasında salgılanan asit salgısının dengesiz bir şekilde üretilmesi ile kişinin göğsünde, göğüs kemiğinin hemen arkasında yer alan yemek borusunda yanma şeklinde oluşan hisse verilen isimdir.

Mide Yanması Nedir? Nasıl Olur?

Mide ekşimesi şeklinde tanımlanan mide yanması; mide bölgesinde hafif bir şekilde ya da yoğun bir halde yanma hissi meydana gelmesidir. Meydana gelen sancı tüketilen yiyeceklerin sindirilme zamanı boyunca devam edebilmektedir.

Yemek tüketildikten sonra yanma hissi varsa, ilk yapılması gereken davranış yanmaya yol açan yiyeceklerin isimlerini belirlemektir. Mide yanması hissi yoğunlaştıran besinlerden uzak durmak, yanmayı azaltır. Midenin yanması günlük hayatı zorlaştırır ve beraberinde birçok sağlık problemini de beraberinde getirir.

Beslenme tarzında yapılan değişiklik ve bu rahatsızlığa neden olan besinlerden uzak durulması, mide ekşimesi probleminin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. Özellikle yetişkinlerde olan mide yanması, genel itibari ile her yaş grubundan insanın rastlayabileceği bir rahatsızlıktır.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide Yanması Neden Olur?

Bu rahatsızlığın oluşma sebeplerine bakıldığında gastroözofageal reflü rahatsızlığının semptomu olarak görülmektedir. Kişide mide yanması ile ilgili kronik bir rahatsızlık yoksa sindirimi zor olan besinlerin tüketilmesi, besinlerin çiğnemeden yutulması gibi faktörler bu rahatsızlığa neden olabilir. Mide yanması nedenleri şöyledir;

  • Bu rahatsızlığı oluşturan en önemli etkenlerden biri gazdır. Midede birikmiş olan gaz çıkmadığı için midede yanma ve ekşime hissi oluşur.
  • Aşırı acılı ve baharatlı yiyecekler tüketmek bu rahatsızlığın sebepleri arasında yer alır.
  • Helicobacter pylori bakterisi sonrasında görülmektedir.
  • Mide içerisini kaplaya dokuda oluşan iltihaplanma sonrasında gelişen gastrit, mide de yanmaya neden olabilir.
  • Özelikle yağlı besinler tercih etmek mideye zarar verir.
  • Gebelik döneminde mide ekşimesi söz konusu olabilir.
  • Sigara ve alkol kullanımı da nedenleri arasında gösterilebilir.
  • Hareketsiz yaşamın olması mideyi yakan sebepler arasındadır.
  • Yemekten sonra hazmı sağlayan yiyecek ve aktivitelerden uzak kalmak mideyi rahatsız eder. Ayrıca reflünün olması bu rahatsızlığın nedenleri arasında yer alır.

Tüm bunların yanı sıra ağır beslenme tarzı da yol açmaktadır. Bu rahatsızlığa yol açan yol açan bu faktörleri ortadan kaldırmak kişiyi rahatlatabilir. Bu durumu yaşayan kişilerin yiyecekleri düzgün bir şekilde çiğnemesi ve yutması, sindirimi kolay olan besinleri tercih etmesi ve uzun sürelerde çok yiyecek tüketmek yerine kısa sürelerde az yemek yemeyi tercih etmelidir. Tüm bahsedilen yöntemlerin işe yaramaması halinde doktor kontrolünde mide yanması ilacı tedavisine başlanabilir.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Eğer devamlı olarak mide yanması sorunu yaşıyorsanız, mutlaka uzman bir doktordan destek almanız gerekmektedir. Kişinin kendi başına kullandığı yanlış bir seçenek kötü sonuçların meydana gelmesine neden olabilir. Bundan dolayı ilaç vs. gibi yöntemler doktor tavsiyesi üzerine olmalıdır. Mide yanmasına iyi gelen şeyler şöyledir:

Karbonatlı su: Mide asitlerinin nötralize olmasını sağlayan karbonat, su ile birlikte tüketildiği zaman mide yanması ataklarını gidermektedir. 1 çay kaşığı karbonatı, 1 bardak su içerisinde karıştırıp, tüketiniz.

Meyan kökü: Yemek borusunun iç kısmındaki mukoza kaplamasının artmasını sağlayan meyan kökü, mide asidinin zararlarından korumaktadır. Mide yanması için faydalı olsa da aşırı tüketilmemelidir.

Önerilen doğal yöntemler arasında; bitki çayı tüketmek, soda içmek, açık havada yürüyüş yapmak, bol su içmek, fazla soğuk veya sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmak gibi doğal çözümler midedeki yanma hissini azaltabilir.

Mide Yanması Nasıl Geçer?

Pek çok kişide görülen mide yanmasına iyi gelen içecekler ile ekşime hissinin azaltılması sağlanabilir. Mide yanmasını azaltan bitki çayları arasında zencefil ve kekik çayı yer alır. Tercih ettiğiniz çayın demlenme süresi tamamlandıktan sonra, ılık bir şekilde çayı içebilirsiniz. Tercihe göre 1 çay kaşığı bal eklenebilir.

Ülser ve mide asidinin meydana getirdiği ağrılar için bal kullanılır. Her gün düzenli bir şekilde 1 çay kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı tarçın karıştırılarak tüketebilirsiniz.. Balın organik olması bu konuda önemlidir.

Mide yanması gazdan dolayı oluştuysa eğer, kişinin sırtı dik bir halde oturup, eliyle midesine geniş dairesel hareketlerle masaj yapması faydalı olmaktadır. Bu işlem gazın dışarı çıkmasına yardım eder. Ayrıca Uykuya geçmeden iki ila üç saat önce besin tüketmeyi bırakmalısınız.

  • mide yanması
  • mide yanması nedir
  • mide yanması neden olur
  • mide yanması ne iyi gelir
Yorumlar
Gizem Ceylan Bazen sabahları mide yanmasıyla uyanıyorum. Bunu önlemek için ne yapmalıyım? cevapla
Mahir Özlü Mide yanmasına iyi gelen besinler nelerdir? Yanma hissinin geçmesi için ne yapmamız gerekiyor? Midemde bazı zamanlarda yanma hissi meydana geliyor henüz nedenini bilmiyorum. Bu rahatsızlığın tedavisi nasıl yapılıyor? cevapla
yorum yaz
Horum Dutu Nedir? Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?