Diyet 27 Temmuz 2021 - 11:40:41

Mikrobiyota Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Listesi ve Yapanlar

Mikrobiyota Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Listesi ve Yapanlar

Mikrobiyota diyeti; bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin yeterli sayıda olmasını ve obezite, diyabet, kap rahatsızlığı gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayan, bir beslenme programıdır.

Mikrobiyota Diyeti Nedir? Nasıl Olur?

İyi ve kötü bakterilerin vücutta dengeli olması demek, bağırsak mikrobiyotasının da sağlıklı olması demektir. Mikrobiyota ve beslenme ilişkisi oldukça önemlidir. Mikrobiyota genel anlamda vücudumuzda yaşayan ve gözle göremediğimiz her türlü mikroorganizmaya verilen isimdir. Bunun büyük çoğunluğunun bağırsakta yer alan bakteriler oluşturmaktadır. Sindirim sisteminde yer alan bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler sağlıklık yaşam konusunda oldukça önemlidir. Zararlı ve yararlı bakterilerin sayısı her bünyede farklı olabilir. Asıl önemli olan bunların dengede olmasıdır.

Vücutta sindiri süreci iyi bakteriler tarafından sağlanmaktadır. Eğer vücudunuza kötü bakteriler çoğunluktaysa bu durum kalori alımınızı etkiler ve yağlanma ve kilo alımı söz konusu olur. Mikrobiyota diyeti ile yararlı ve zararlı bakterilerin dengede durması sağlanır ve sindirim sisteminin kusursuz işlemesi desteklenir.

Mikrobiyota Diyeti Nasıl Yapılır? Listesi Nedir?

Genel olarak bu diyet aşama aşama uygulanır. İlk olarak 2 hafta boyunca kötü bakterilerin üremesine etki eden gluten, şeker, laktoz, tatlandırıcı gibi besinler listeden çıkartılır. Kırmızı et tüketimi azaltılır ve bağırsak dostu meyveler ve gıdalar tüketilmeye başlanır. İkinci aşamada öğünlerde probiyotikler alınır. Üçüncü aşamada ise fermente gıdalar olan kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu gibi besinler tüketilmeye başlanır. Dördüncü aşamada ise Akdeniz beslenme tipi uygulanır. Mikrobiyota diyeti listesi örnek şekilde şöyledir:

1. Gün:
Kahvaltı: Biberli, lor peynirli, maydanozlu, tam buğday unlu bir omlet
Öğle: Tarhana çorbası, haşlanmış brokoli, karnabahar
Ara öğün: 1 hurma 2 ceviz
Akşam: Zeytinyağlı kuru börülce, 1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği.

2. Gün:
Kahvaltı: Yulaflı ve muzlu, süt ya da kefirle yapılmış smoothie
Öğle: Fırında levrek, zeytinyağlı, rokalı, domatesli salata
Ara öğün: 10 fındık ve 10 kuru üzüm
Akşam: Zeytinyağlı türlü ve bulgur pilavı

3.Gün:
Kahvaltı:1 dilim tam yağlı beyaz peynir, 1 dilim ekşi mayalı buğday ekmeği, 1 tatlı kaşığı bal, mevsim yeşillikleri
Öğle: Etki kereviz yemeği, dereotlu, maydanozlu ve zeytinyağlı salata
Ara öğün: 1 elma ya da portakal
Akşam: Zeytinyağlı kuru barbunya, 1 bardak ayran

4. Gün:
Kahvaltı: 1 tane haşlanmış yumurta, 5 tane zeytin, domates, salatalık, maydanoz, biber, 1 dilim ekşi mayalı buğday ekmeği
Öğle: Yeşil mercimek salatası, 1 bardak naneli ayran
Ara öğün: 1 bardak kefir
Akşam: Ezogelin çorbası ve salata

Liste bu şekilde her gün farklı bir probiyotik desteği ile devam etmektedir. Mikrobiyota diyet örneği bu şekilde olabilir. Fakat uzman bir diyetisyenin kişiye özel hazırlaması daha etkilidir.

Sağlıklı Mikrobiyota İçin Neler Yapmalıyız?

Eğer ki sağlıklı mikrobiyota sağlığını iyileştirmek istiyorsanız, tam tahıllı gıdalar, buğday, bulgur, kinoa, kepekli pirinç, kuru baklagiller tüketmelisiniz. Taze sebze ve meyve tüketimi sağlanmalıdır. Omega-3 dengesi korunmalıdır. Balık gibi besinlerin haftada 2-3 defa yenmesi gerekir. Salatalarda ve yemeklerde zeytinyağı kullanımı sağlanmalıdır. Probiyotik etkisi olan muz, elma, kereviz, pırasa, enginar, karnabahar, brokoli, soğan, sarımsak, nohut, kuru fasulye, buğday, arpa, çavdar, ceviz, badem ve zeytini dengeli şekilde tüketmelisiniz.

Mikrobiyota Diyeti Yapanlar ve Yorumlar

Pek çok kişi sindirim sistemini iyileştirme ve bağırsak sağlığını güçlendirmek için mikrobiyota diyeti yapmaktadır. Dilerseniz mikrobiyota testi yaptırıp daha sonra sizler de gerekli olması halinde bu beslenme programlarından yararlanabilirsiniz.

  • mikrobiyota diyeti
  • mikrobiyota diyeti nedir
  • mikrobiyota ve beslenme
  • mikrobiyota diyeti nasıl yapılır
  • mikrobiyota diyeti listesi
  • mikrobiyota diyet örneği
  • sağlıklı mikrobiyota için neler yapmalıyız
  • mikrobiyota diyeti yapanlar
  • mikrobiyota testi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kalbi Koruyan Yiyecekler, Bitkiler ve Besinler Nelerdir?