Genelde bayanların sağlık sorunu olarak görülen miyomlar genellikle iyi huylu olarak bilinse de bazen nadirde olsa kanser riski oluşturan kitlelerdir.
Miyom Nedir, Ne Demek?
Büyüklükleri farklı olabilen miyomlar düz kas bağ dokusu olarak bilinir. Tıbbi olarak fibroid leimomyoma olarak bilinmektedir. Belirtileri her zaman anlaşılmasa kadınlarda zaman zaman kanamalarla ortaya çıkan belirtiler gösterebilir. Kadınlarda genelde yaş oranı genelde 30- 40 yaş aralığındadır. Ergenlik öncesi de çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu kanamaların olması sonrasında neler yapılabilir ve bu konuda ortaya çıkan belirtiler nelerdir?
Miyomlar Neden Oluşur? Sebepleri Nelerdir?
Birçok kadında görülen miyom östrojeni yüksek olan kadınlar da daha çok görülmektedir. Ama asıl çıkma nedeni de tam olarak östrojene bağlı olmayabilir.
- Gebelik sırasında daha çok görülür.
- Menopoz döneminde küçülür.
- Östrojen tedavisi olan kadınlar da kullanılan doğum kontrol hapları yüksek östrojen içeriyor ise miyom olma olasılığı artar.
- Düşük olan haplarda bu olasılık da görülmez.
- Miyom tanısı ancak jinekolojik muayene sonucunda da ortaya çıkar. Genellikle de adet kanamalarının uzun sürmesi ya da adet sonrası kanamalar geçiren kadınlarda miyom olasılığı görülür.
Miyomda Kanamaları Nasıl Olur? Ne Kadar Sürer?
Miyom olan kadınlarda % 25 ya da 30 oranın da görülen vakalara bakıldığında adetlerin uzun sürdüğü ve kanamaların neden olduğu miyom rahimde dokuyu iterek rahim iç tabakasının da alanı büyüdüğünden kaybedilen kan fazladır. Bu sürede kanama uzar. Bazı türlerinde ara kanamalar ve adetlerin düzensiz aralıklarla uzadığı görülür.
Miyomun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
- Endometrium yüzeyinde büyüme
- Rahimdeki damarlanmanın artması
- Endometrial hiperplazi ile rahim kasılmalarında yetersizlik nedeni ile küçük damar ağızlarında açılmalar olması ve kapanmaması durumunda kanamaların yoğunlaşması
- Ağrılı cinsel ilişki
Miyomlarda genelde ağrı olmasa da nadirde olsa küçük krampların oluştuğu görülür. Miyomlar büyüdükçe karında şişlik olma ihtimali olabilir buda kasılma ve ağrılara neden olabilir. Ağrılar nadir olsa da genelde belirti vermeyebilir. Düzensiz adetlerde ve ağrılı kanamalarda mutlaka jinekolojik muayene olarak teşhis ve tedaviye başlanmalıdır.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur?
Miyomlardan şüphelenilirse öncelikle ilk jinekolojik muayenede ultrasonograi ile kesin tanı ve teşhis konularak miyomların durumları belirlenir. Küçük olan miyomlar bazı ilaçlarla küçültülebilir. İlerlemiş miyomların mutlaka ameliyatla alınması gereklidir.
Miyom Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?
Belirtileri her zaman anlaşılmasa kadınlarda kanamalarla ortaya çıkan belirtiler gösterebilir. Miyom oluşumunun nedenleri tam olarak belirli olmasa da genellikle kilolu olan ve hareketsiz bayanlarda sıkça görülebilir.
Hareket ve egzersiz çok önemlidir. Karın kaslarınızı çalıştırarak yağlanmanın önüne geçilebilir ve miyomdan korunmanız da önemli olan yağ birikiminin de önüne geçmiş olursunuz. Erken tedavi ile miyomların büyümeden ilaçla tedavisi sayesinde ameliyata gerek kalmadan miyom probleminden kurtulmanız mümkün.