Sağlık 17 Şubat 2021 - 06:50:00

Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri

Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir? Tedavisi ve Belirtileri

Pelvik konjesyon sendromu halk tarafından pek bilinmeyen, karın ve genital bölge çevresinde meydana gelen ve çoğu insanın yaşadığı sağlık sorunudur.

Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?

Pelvik konjesyon sendrom hastalığı fiziki muayenede doğrudan tespit edilememektedir. Kendine has özel belirtiler sergileyen bu sendrom, genellikle insanlar tarafından farklı hastalıklara benzetilmektedir. Bireylerin karnının alt bölgelerinde oluşan ağrılar ve dolgun hissetmelerine sebebiyet verebilmektedir. Bunun haricinde genital bölgede, kasık çevresinde, uyluk içi gibi bölgelerde de varisleşmeler doktorlar tarafından gözlenebilmektedir.

Pelvik Konjesyon Sendromu Sebepleri Nelerdir?

Genital ve karın bölgesi yakınlarında bulunan toplardamarların işlevini yerine getiremeyip pıhtı oluşturmaları ve tıkanmaları sebebiyle oluştuğu düşülmektedir. Bu durum karnın iç basıncının artmasına, şişmanlamaya ve hatta karnın iç bölgelerinde tümör oluşumuna varana kadar çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bunların haricinde olağan dışı karın içi ameliyatları pelvik konjeksyon sendromu görülme sebebi kabul görmektedir.

Pelvik Konjesyon Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

PKS ismi ile anılan bu hastalık cinsel ilişki sırasında karın ve kasık ağrıları göstermektedir. Adet dönemlerinden etkilenmeyen acıyla birlikte karnın sonunda ve kasık bölgesinde şişlik hissi vermektedir. Bu hastalığın görüldüğü kadın bireylerde adet dönemi sancıları beklenen acılardan daha fazla olmaktadır. Hasta insanların bazılarında kasıklarda genital bölgede ve uyluk içlerinde kasık bölgesinden kalçaya doğru varisler gözükmektedir. Gebelik döneminde oluşan varislerde bu rahatsızlığın belirtileri arasında bulunmaktadır. Sık sık idrar ihtiyacı makatta oluşan şişlik idrarda kan görülmesi gibi şikayetleri de mevcuttur. Fiziki muayene ile anlaşılması güç bir hastalık çeşidi olmakla birlikte bazı durumlarda kasık ve genital bölgelerde varisler şeklinde kendini belli etmektedir. Bu durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşüp gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ultrasonografi tekniklerinden doppler yöntemiyle hasta röntgeni ile anlaşılabilmektedir. Hastaların karın ve bacak bölgelerine ait ultrason sonuçları doktorlar tarafından incelenir. Bu teknikte toplardamarlar renkli gözükeceği için doktorların teşhis etmesi kolaylaşacaktır. Renkli ultrason sonucundan sonra hastalara ilaç tedavisi ya da anjiyo ameliyatları uygulanmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda hastaya ait damar tıkanıkları nedenleri için değerlendirme yapılır ve PKS' un varlığından söz edilebilmektedir.

Pelvik Konjesyon Sendromunun Tedavisi

Günümüz tıp tekniklerinin ilerlemesi ile mikro cerrahi yöntemi kullanılarak bel bölgesinden girilip sorunlu olan toplardamar kapatılarak olası problemler engellenmiş olur. Bu operasyonda sorunlu olarak tespit edilen bölgeye en yakın noktadan girilerek sorunlu olan toplardamar önce ilaç verilerek inceltilir ve ardından giriş ve çıkışların engellenmesi için özel aparatlarla tıkanarak sorunlu bölgenin çalışması engellenmiş olur. Bu operasyonun başarı oranı çok yüksek olmakla birlikte tekrardan hastalığın nüksetmesi düşük ihtimaller arasındadır. Bu operasyon yılın her günü yapılabildiği gibi operasyon sonrasında hastalarda doğurganlık ya da adet düzeninde bir değişiklik oluşmaz. Pelvik konjesyon sendromu ile ilgili merak edilen tüm sorular ve tedavisi hakkında doktora başvurulmalıdır.

  • pelvik konjesyon sendromu
  • pelvik konjesyon sendromu nedir
  • pelvik konjesyon sendromunun belirtileri
  • pelvik konjesyon sendromu sebepleri
  • pelvik konjesyon sendromunun tedavisi
Yorumlar
Deniz Güler Pelvik konjesyon sendromu doktoru hangi bölümde olur? Bu ağrıların önceden sadece kadınlarda olduğunu sanıyordum ama sanırım erkeklerde de meydana gelebiliyormuş. Tedavisi nasıl yapılıyor bilen var mı? cevapla
yorum yaz
Akalazya Hastalığı Nedir? Neden Olur? Nasıl Anlaşılır?