Sağlık 13 Ocak 2022 - 07:16:59

Probiyotik Nedir? Faydaları ve Zararları

Probiyotik Nedir? Faydaları ve Zararları

Probiyotik; mide ve bağırsak florasındaki doğal dengesinin korunmasına destek olan iyi bakteriler olarak tanımlanmaktadır.

Probiyotik Nedir, Ne Demek?

Bakteriler, insanlar için genel bir açıdan ikiye ayrılır. Bazı bakteriler zararlı bakteriler olurken bazıları yararlı bakteriler olarak adlandırılmaktadır. Yararlı olan bakteri probiyotik olarak isimlendirilmektedir.

Vücut için yararlı olan bakteriler yaşayan mikroorganizma sınıfında yer alırken insanların bağırsaklarında yaşarlar. Bu sayede kişilerin sindirim ve boşaltım sistemlerinde çok önemli bir görev edinebilirler. Eğer bağırsağın içerisinde yüksek miktarda yaşayan mikroorganizma birikirse bu durum sindirim ve boşaltım sisteminin çok daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.

Genel anlamıyla yaşayan mikroorganizmalar probiyotik olarak adlandırılmaktadır. Bu mikroorganizmalar, eğer yeterli miktarlarda bir araya gelirlerse vücut için son derece faydalı olabilirler.

Probiyotik Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Probiyotik özellikte olan bakteriler genel olarak mide ve bağırsaklarda kendilerine bir yaşam alanı bulurlar. Ancak bu alanlarda zararlı bakteriler de rahatlıkla üreyerek çoğalmaktadır. Bu durum bunların yararlı etkilerini göstermelerini engellemektedir. Bu yararlı etkilerin ortaya çıkması için probiyotiklerin sayısının arttırılması gerekmektedir.

Bazı doğal probiyotik besinler sayesinde sindirim sisteminde biriken yararlı bakteriler, vitamin ve mineral emilimini artırarak sindirime katkı sağlar. Vücudu sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruyan probiyotikler, bağırsak iltihabının engellenmesi, mide ülserinin önlenmesi enfeksiyon ve antibiyotik etkisi ile meydana gelen ishal, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, enflamatuar bağırsak hastalığı, kolon kanseri, ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.

Enfeksiyonların önlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, alerjen etkilerin ortadan kaldırılmasında probiyotikler etkilidir. Bunun yanı sıra kanser riskini azaltır ve kalbi korur. Kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

Probiyotik Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Nelerdir?

Bu probiyotik zararları konusunda yapılan araştırmalar net bir zararı gösterememektedir. Belirli bir miktarın çok üzerinde yaşayan mikroorganizmalar vücuda alındığında bazı insanlarda gaz problemlerinin oluşmasına sebep olmuştur. Bu durum da hem karın ağrısı sonucunu ortaya çıkarır, hem de insanların sosyal hayatlarında zorlanmalarına sebep olur.

Kabızlık için probiyotik tablet kullanımı bazı sindirim sistemi problemlerini beraberinde getirebilir. Probiyotik içeren besinlerde amin vardır. Amin vücuda fazla alındığı zaman baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca histamin toleransı oluşturabilirler. Ayrıca alerjik reaksiyonlar da söz konusu olabilir

Belirli gıdalar ile yaşayan mikroorganizmalar vücuda alınabilirken, antibiyotik kullanımı zararlı bakterilerin yanında yararlı olan bu bakteriler de yok etmektedir. Bu sebeple doğal probiyotik almak en doğru seçenek olacaktır.

Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?

Bağırsak florasının korunmasını sağlayan probiyotik besinler; yoğurt, kefir, ayran, turşu, peynir, fermente süt, keçi sütü, tereyağı, şarap, boza, şalgam, bira mayası, fermente soya ürünleri ve içecekleri, bebek mamaları, bazı meyve suları gibidir.

Çoğunlukla en iyi probiyotik yoğurt ve kefir gibi besinlerdir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan bu besinler sindirimi rahatlatır ve ve pek çok hastalığa karşı korur. Probiyotik hap gibi takviyeler de vardır. Fakat bunlar mutlaka uzman bir doktor kontrolünde tüketilmelidir.

  • probiyotik
  • probiyotik nedir
  • probiyotik faydaları
  • probiyotik zararları
Yorumlar
Sezen Harman Probiyotik kapsül ve ilaçlar duyuyordum hep nedir ne demek bilmiyordum. Probiyotik beslenme nasıl olur? Hangi besinler bu gruba dahil? Nelerde var? Ne zaman alınır? Bu konu hakkında çok bilgim yok bu şekilde beslenenler var mı? cevapla
Gülizar Aydın Probiyotik toz ve haplar var ama yoğurt şeklinde de alabiliyorsunuz vücudunuza. Hatta bunu içeren besinlerle diyette yapabiliyorsunuz. Vücut için oldukça sağlıklı birşey bu. Bana çok önceden diyetisyen vermişti. Şuan çok azını hatırlıyorum bu besinlerin. cevapla
yorum yaz
Gümüş Düğme Bitkisi Fiyatı ve Faydaları