Sağlık 18 Ocak 2022 - 14:33:14

Sigaranın Zararları

Sigaranın Zararları

Sigaranın zararları; akciğer başta olmak üzere diğer tüm organların tahriş olması gibi durumlar meydana getiren ve aynı zamanda bağımlılık oluşturan bir durumdur.

Sigara İçmek Nelere Yol Açar?

Günümüzde insan sağlığını tehdit eden bir madde olan sigara maalesef ulaşılması kolay bir maddedir. Her geçen gün tüketimi artan bu madde aynı zamanda ölümleri de beraberinde getirmektedir. Sigara insanların hem sağlığını etkiler hem de ekonomik ve sosyal olarak zarara yol açar.

Sigaranın içindekiler kanserojen etki oluşturmaktadır. Öncelikle akciğer olmak üzere; gırtlak, ağız, dil, mide, ince ve kalın bağırsak, meme, rahim, on iki parmak ve prostat gibi birçok kanser türünün baş unsurudur. Yapılan araştırmalar her yıl binlerce insanın kanser yüzünden öldüğünü göstermektedir. Kansere yol açan bu madde birçok ölümün neden olmaktadır.

Kötü bir kokuya sahip olan sigara, vücutta iltihaplanma ve enfeksiyon meydana getirirken aynı zamanda bağışıklık sisteminin de zayıflamasına sebebiyet verebilir. Kalp damarlarında tıkanma ve kalp krizi gibi durumların oluşmasına sebebiyet verebilir. Az sigara içmek ya da çok içmek her şekilde vücuda zarar vermektedir.

Sigara Hakkında Bilgi ve Bilinmesi Gerekenler

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünya üzerinde bu maddeyi içenlerin sayısı oldukça fazladır. Sigaranın vücutta meydana getirmiş olduğu tahribat ve hastalıklar sonucunda pek çok insanın sigara içmek yüzünden hayatını kaybedeceği vurgulanmaktadır.

Her geçen yıl sigara ölümleri artış göstermektedir. Yılda ortalama 5 milyon aktif şekilde içen kişi hayatını kaybetmemektedir. Buna bağlı olarak yüz binlerce insan ise pasif içici olarak hayata veda etmektedir. Sigaranın sadece içen kişiye değil aynı zamanda çevresine de zarar verdiği apaçık ortadadır.

Ülkemizde sigara içme oranı oldukça yüksektir. Erkekler baz alındığında oran %41, kadınlar baz alındığında ise oran %13 civarındadır. Ülkemizde 17 milyon aktif sigara içen kişi bulunmaktadır. Bunlardan her geçen yıl yaklaşık 90-100 bin arasındaki kişini sigaranın meydana getirmiş olduğu zararlar nedeniyle ölmektedir.

Sigara İçmek Neye Zarar Verir?

Sigaranın dumanı adeta ölüme hazırlayıcı zehirler içermektedir. 4 binden fazla kimyasal maddeden 80 civarı kanser yapıcı özelliğe sahiptir. Sigara içen kişilerin yaklaşık olarak %80'i akciğer kanserine yakalanmaktadır. Öldürücü bir hastalık olan akciğer kanserinin teşhisi ancak ileri evrelerde konulabilmektedir. Bu durumda hastalığın tedavi edilmesi oldukça güç hale gelmektedir.

Kronik bronşit hastalığının en önemli nedenlerinden birisi sigaradır. Ölümcül bir hastalık olan kronik bronşitin %90 oluşma nedeni olarak bu madde gösterilmektedir. Kalp hastalıklarının oluşumuna neden olan bu madde, bu hastalığın oluşum nedeninin yaklaşık olarak %10-30 kapsamını oluşturmaktadır.

Sigaranın dumanındaki zehirler oldukça etkili ve zararlıdır. Sadece aktif olarak içenlerin değil pasif içicilerin de akciğer ve kalp hastalıklarına yakalanmasına neden olabilir. Hamileyken içmek bebeğe zarar verir gelişimini engeller. İçeriğinde bulunan maddeler sigaranın bağımlılık yapmasına neden olmaktadır.

Günde 1 Paket Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

Sigaranın içerisinde bulunan zararlı maddeler kanı pıhtılaştırır. Bu durum sonucunda damar çeperleri kalınlaşır. Bunun sonucunda damar sertliği ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları meydana gelir. Bu rahatsızlıklar ise vücutta birçok damarda çatlama, yırtılma ve tıkanma yapar. Buna bağlı olarak kan dolaşımında yavaşlama meydana gelir, nabız yükselir ve solunumda yetersizlik problemleri ortaya çıkar.

Görme bozuklukları, hafıza kaybı, işitme bozuklukları, felç ve böbrek bozukluğu gibi birçok rahatsızlığın meydana gelmesine neden olur. Bağımlılık etkisi yaratan bu madde, vücuda enerji ve sağlık veren B ve C vitaminlerini engellemektedir.

Sigara kullanımı alınan ilaçlardaki faydaları etkisiz hale getirir. Bunun yanında tükürük akımını azaltır ve akciğer kanserinin meydana gelmesine neden olur. Kanser hastalıklarının önemli nedenlerinden biri olan bu zararlı madde insan hayatını tehdit etmektedir.

Sigara Nasıl Bırakılır? Bırakmak İçin Ne Yapmalı?

Sigara bırakmak için öncelikle kendinizi buna hazırlamanız ve iradenize sahip çıkmanız gerekmektedir. Sigarayı bırakma konusunda zorlanıyorsanız şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Çevrenize sigarayı bırakacağınızı söyleyiniz. Onların size destek olması gerektiğini belirtiniz.
  • Bu maddeyi hayatınızdan çıkartmak için kendinize bir gün belirleyiniz. O gün sigarayı bırakmak istediğinizden tamamen emin olunuz.
  • Genel olarak çok fazla zaman geçirdiğiniz yerlerde içmemeye özen gösteriniz.
  • Sigarayı azalttığınızda ve bırakmaya çalıştığınızda vücudunuzda meydana gelen nikotin eksikliği konsantrasyonda güçlük, sinirlilik gibi durumlar ortaya çıkartabilir. Bu durumların birkaç hafta içinde geçebileceğinin bilincinde olmanızda fayda vardır.
  • Gün içerisinde egzersiz ve spor yapınız.
  • Bol su içiniz de derin nefes alıp-vererek gevşeme sağlayınız.

Nikotin krizini bastıran yiyecekler destek almanız, sigara içme isteğini azaltır. Sigarayı aklınıza getiren her detaydan uzak kalmanız bu aşamada size yardımcı olacaktır.

Sigaradan Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyım?

Çevrenizde sizi sigaraya içmeye yönelten tüm faktörlere kaşı hazırlık yapmalısınız. Arkadaş ortamı, alkol kullanımı ve stresli durumlar sizi sigaraya içmeye teşvik edebilir. Bu durumların farkında olun ve kararlığınızı bozmaya çalışın. Düzenli bir şekilde yürüyüş yapmak hem vücudunuzun temizlenmesine yardımcı olur hem de bu yoldaki kararlılığınızda size destek olur.

Yapmaktan zevk alacağınız işlerle uğraşmak bu dönemde stresle başa çıkmanızda size yardımcı olur. Sigarayı bıraktıktan sonra 1 tane bile içmek tekrar başlamanız neden olacaktır. Bu nedenle hiç sigara tüketmemeye özen gösteriniz. Canınız içmek istediğinde farklı şeylerle ilgilenerek bu isteği yenmeye çalışınız. Sevdiğiniz hobilerle uğraşmak bu durumda size yardımcı olacaktır. Unutmayın ki bu süreçte başarısız olsanız bile bir sonraki denemenizde başarma şansınız daha da artacaktır.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları Nelerdir?

Sigarayı hayatınızdan çıkardığınızda vücudunuz ilk günden itibaren kendini yenilemeye başlar. Vücudunuzdaki hücreler zaman içerisinde onarılmaya başlar. Bunun sonucu olarak kalp krizi geçirme riski yaklaşık olarak %50 oranında azalma sağlar. Bacaklarda meydana gelen damar hastalığı ve kalp rahatsızlıkları riski her geçen gün azalma gösterir.

KOAH ve kronik bronşit gibi akciğer hastalıklarının meydana getirmiş olduğu solunum yetmezliği riski azalır. İlerleyen günlerde solunum fonksiyonları iyileşme gösterir. Felç olma riski yaklaşık 5-10 yıl içerisinde sigara içmeyen insanlarla aynı seviyeye gelmektedir. Zaman içerisinde sigaraya bağlı olarak meydana gelen kanser türlerinin oluşumlarında azalmalar meydana gelmektedir.

Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları Nelerdir?

Sigaranın zararları oldukça fazladır. Günümüzde birçok insan sigaranın içerisindeki yabancı maddelere maruz kalmaktadır. Bu maddelerin meydana getirdiği yan etkiler göz ardı edilemeyecek zararlara ve hastalıklara yol açmaktadır. Birçoğu ölümle sonuçlanan bu hastalıklar rahat bir hayat sürmenizi engellemektedir.

Sigara içme yaşı her geçen yıl düşmektedir. Erkeklerde oran daha fazla olmasına rağmen kadınlarda da oran düşük değildir. Kadınların birçoğu hamileyken bu zararlı maddenin tüketimine devam etmektedir. Bu durum en çok anne karnındaki bebeği etkilemektedir. Hamileyken maruz kalınan sigara dumanı bile bebeği oldukça etkilerken direk vücuda nüfuz eden duman bebeğin gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir.

Bu zararlı maddeyi içen annelerin bebeklerinde engelli doğumun meydana gelmesi, süt kesilmesi, düşük ve ani bebek ölümleri gibi durumlar meydana gelebilir. Aynı zamanda bebekte farklı hastalıklar da meydana gelebilir. Bu nedenle anne adaylarının sigarayı kullanmaması ve hayatından çıkarması gerekmektedir.

Sigara İçmek Öldürür mü?

Sigarayı bırakmak sizlere daha özgür ve daha sağlıklı bir yaşam sunmaktadır. Sevdiklerinizle geçireceğiniz zamanların çoğalması ve daha fazla anı biriktirmenizin yolu uzun ömürdür. Uzun bir ömür sürmek istiyorsanız sigarayı hayatınızdan mutlaka çıkarmalısınız.

Çeşitli hastalıkların yanı sıra cilde de zararı olan bu maddeyi kullandığınız süreç içerisinde öksürük, nefes tıkanıklığı, çabuk yorulma gibi birçok problemi bir arada yaşarsınız. Hayatınızda hiçbir katkısı olmayan aksine birçok zarara yol açan bu maddeyi bırakarak daha rahat bir yaşam sunabilirsiniz.

Sigaranın zararları göz ardı edilemeyecek niteliktedir ve birçoğu ölümle sonuçlanmaktadır. Kendinize inandığınız ve güvendiğiniz taktirde sigarayı bırakabileceğinizi, bu zararlı ve zehir saçan maddeden kurtulabileceğinizi unutmayınız.

  • sigaranın zararları nelerdir
  • sigaranın zararları ne zaman başlar
  • sigaranın zararları nasıl geçer
Yorumlar
Mukaddes ataman Sigaranın zararlarını bilmeyen yok ama maalesef kullanmaya devam ediyorum. Ben bırakmak için çok çabaladım ama önemli olan kişinin iradesi bence. Benim stresli bir hayatım var o yüzden tetikleyen etmenler çok oldu. Ama şimdi tekrar bırakmak için çabalıyorum. 1 aydır sigara kullanmıyorum diyebilirim çok az içiyorum. Umarım tamamen bırakabilirim. cevapla
Erkan Gökçe Yıllarca sigara içtim ve en sonunda bıraktım. Sigaradan kurtulmak için çok yöntem denedim ama asıl önemli olan kendi iradesi insanın. Birgün kendime sigara içmeyeceğim sözü verdim. Bazen çok zorlandım bitkisel bazı yöntemlerden destek aldım. İrademe sahip çıktım ve sonra gerçekten bıraktım. cevapla
yorum yaz
Isırgan Çayı Nasıl Yapılır? Tarifi, Faydaları, Zararları, Kullanımı