
Rahim ağzı kanseri; serviks kanseri olarak da bilinen, rahmin alt kısmındaki hücrelerde oluşan ve jinekolojik kanser tipleri arasında en sık rastlanılan tür olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.
Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur?
Dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanseri; genel olarak rahim ağzının yüzeyindeki hücrelerde başlar ve hücrelerin birtakım etkenlere bağlı olarak kontrolsüz şekilde çoğalması, büyümesi sonrasında tümör meydana gelmesi ile oluşur.
Serviks bölgesindeki hücrelerin DNA'sında mutasyon meydana gelmesi sonrasında oluşan rahim ağzı kanseri, hücrelerin döngüsünün bozulması sonrasında söz konusu olmaktadır. Genel olarak hücreler bölünür, yaşamını devam ettirir ve sonrasında yerini genç hücrelere bırakır. Bu döngü bozulduğunda gereksiz çoğalma başka ve bu durum kansere neden olur.
Rahim ağzı kanseri riskini artıran faktörlerde ilk sırada aşırı kilo ve sağlıksız beslenme gelmektedir. Bir başka etken genetik risk yani ailede rahim, yumurtalık, bağırsak veya yumurtalık kanseri olan birinin bulunmasıdır. Daha önceden bağırsak, göğüs veya yumurtalık kanseri geçirmiş olmak, HPV virüsü, polipin neden olduğu sendromlar ve bazı etken ilaçlar da riskin artmasına neden olabilir.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
En yaygın görülen rahim ağzı kanseri belirtisi vajinal kanamadır. Adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz döneminde kanama söz konusu oluyorsa şüphelenilmelidir. Bir başka belirti ise cinsel ilişki sırasında görülen ağrıdır. Normal olmayan vajinal akıntılar ve adet döneminin anormal şekilde bozulması rahim ağzı kanserinin semptomları arasındadır.
Rahim ağzı kanserinde görülen anormal vajinal akıntı, zaman içerisinde kansızlığa neden olabilir. Bununla birlikte alt karında, bacakta ve sırtta geçmeyen ağrılar söz konusu olabilir. Rahim ağzı kanseri yorumlarına baktığımızda idrar yağarken ağrı hissedilebildiğini ve sık sık idrara çıkmaın söz konusu olduğunu görmekteyiz.
Kilo kaybı ve idrar ya da dışkı geçişi gibi belirtiler meydana getiren rahim ağzı kanserinin teşhisi kolaydır ve erken evrede teşhis edilebilir. Rahim ağzı kanserinin teşhisinde yapılan testler bulunmaktadır.
Rahim Ağzı Kanseri Testi Nasıl Yapılır?
Öncelikle jinekolojik muayene ile ya da smear testi ile rahim ağzı kanseri teşhis edilebilir. Endometrial biyopsi yapılarak buradaki dokulardan bir aparat yardımı ile doku kültürü alınarak kanserli hücre taraması yapılır. Bir diğer yöntem olan endometrial kürtaj da endometrial biyopsi gibidir. Tek farkı rahim ağzı enjeksiyon yöntemi ile hafif anestezi ile gevşetilir. Bu sayede kürtaj işlemi ile daha fazla doku kültürü alınarak kanserli hücre taraması yapılır.
Rahim kanseri erken evrelerde yakalanma olasılığı daha yüksektir. Endometrium kanserleri ile başvuran hastaların yaklaşık% 75'i erken safhalarda saptanmaktadır. Bu nedenle yüksek iyileşme ile sonuçlanan bir çeşit kanserdir. Hastalığın birinci evresinde ortalama iyileşme oranı % 80'dir.
Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi ve Evreleri
Rahim kanserinde hastalığın tedavisini belirlemek çok önemlidir. Bu yüzden hastalığın hangi evrede olduğu oldukça önemli bir bulgudur. Rahim ağzı kanserinin evreleri şunlardır.
- 1. Evre: hastalıkta kanser sadece rahimde sınırlıdır ve tedavi ameliyattır. Bazı postoperatif radyoterapi önerilebilir. Bu hasta grubunda tümör hücrelerinin büyüme oranı yüksektir veya kanser uterus duvarının yarısından fazladır veya kanser türü daha hızlı hareket etme olasılığı yüksektir.
- 2. Evre: hastalığında, servikste hastalık var, ancak kanser uterustan çıkmadı. Bu grupta, çoğu hastada post-operatif radyoterapi önerilmektedir.
- 3. Evre: hastalıkta, kanser dokulara veya jinekolojik organlara veya uterus dışındaki lenf nodlarına yayılmıştır. Bu gruptaki hastaların çoğuna kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır.
- 4. Evre: hastalığında kanser mesaneye veya bağırsağın iç kısmına ulaştı veya karın içindeki uzaktaki organlara veya uzak organlara yayılmıştır. Bu durumda, birincil tedavimiz kemoterapidir. Bazı vakalarda radyoterapi, tümörün yoğun olduğu alanlara ve şikayet eden bölgelere uygulanır.
Serviks kanserinin erken evrelerinde doğru cerrahi tedavi hayat kurtarıcıdır. Burada, hastanın yaşı ve genel durumu elverişli ise tüm jinekolojik organlar (rahim, yumrular ve yumurtalıklar, vajinanın üst kısmı) çıkarılmalı ve çevre dokusu temizlenmelidir; İntraabdominal lenf nodlarından yeterli sayıda çıkarılmalıdır. Ayrıca günümüzde rahim ağzı kanseri aşısı da vardır. Bu aşı kansere karşı koruyucu olarak son yıllarda kullanılmaktadır.