Sağlık 18 Nisan 2021 - 02:32:38

Ramazanda Kilo Vermemek İçin Ne Yapmalı? Oruç Tutarken Kilo Verilir mi?

Ramazanda Kilo Vermemek İçin Ne Yapmalı? Oruç Tutarken Kilo Verilir mi?

Ramazan ayının gelmesi ile uzun saatler boyunca aç ve susuz kalmak iftar zamanında çok fazla yemek yemeye sebep olmaktadır. Sahurda da fazla kaçırdıktan sonra tekrar uyumak kilo almaya sebep olmaktadır. Ramazan ayında aynı kilonuzu korumak için çok ağır ve yağlı yemekleri tüketmek en sağlıklısı olacaktır.

Ramazan Ayında Kilo Verilir mi?

Ramazanda normal kilonuzun altına düşmemek için iftar ve sahur menülerini hafif menülerden yana tercih etmeniz hem kilo alımını hem de kilo verimini engelleyecektir. Çoğu kişi ramazanda oruç tutarken kilo verebileceğini düşünmektedir. Fakat ramazan ayında oruç tutanların düzensiz beslenmeden dolayı kilo aldığı görülmektedir.

Ramazanda Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Normal beslenme alışkanlıklarından farklı olarak uzun süre açlığın ardından çok fazla yemek yemek kişinin sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da engel olmaktadır. Oruç sırasında susuz ve gıdasız kalmak kişinin iftar vaktinde çok fazla yemek yemesine sebep olur. Bununla beraber ağır ve yağlı besinler ile iftarın yapılması yemekten sonra hareketsiz kalındığından zamanla kilo alındığı görülmektedir.
  • Oruç tutarken kilo almamak için iftarda sulu gıdaların tercih edilmesi gerekmektedir. Çorba ve sulu yemek seçeneklerinin iftar menüsünde yer alması sindirim sisteminin de daha rahat çalışmasını sağlar.
  • Sahurda susatıcı gıdaların tüketilmesi gün boyu oruç esnasında susamaya sebep olur. Bunun yanı sıra uzun süre açlık olacağından yemeğin fazla kaçırılması sahurdan sonra yatıldığında rahatsız edecektir. Gün boyu açlık krizlerin tekrarlaması kişide vücut direncini düşürecektir.
  • Sağlıklı bir şekilde orucun tutulması için mutlaka düzenli beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. İftarda ve sahurda bol su tüketmek kişinin günlük su ihtiyacını da karşılayacaktır.

Oruç Tutarken Kilo Verilir mi?

Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri hangi gıdaların gün boyu daha tok tuttuğu ve bu süre içerisinde kilo alınıp alınmayacağıdır. Normal şartlarda ana öğün ve ara öğün olmak üzere düzenli beslenme kişilerin kilo vermeye başladığı görülmektedir. Fakat ramazan ayında oruç tutulduğundan bu öğünler sadece iki kez yapılabilmektedir. Ramazanda kilo almamak için iftar ve sahurda hafif beslenmeye özen göstererek ve bol su tüketimi yapılarak hem kilo verilebilir hem de kilo almaya engel olunabilmektedir. Sıvı ihtiyacının iftar ve sahur vakitlerinde bol miktarda giderilmesi vücudun çalışmasını da sağlayacaktır.

Oruç Tutarken Nasıl Beslenmeli?

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin oruç tutarken doyurucu gıdaları tercih ederek vücut sağlığını da koruması gerekir. Protein kaynaklı gıdaların uzun süre tokluk hissi vermesinden dolayı süt ve süt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi gerekir. Bunun yanı sıra yumurta, sebze yemekleri ve et ürünleri de tercih edilebilir. Fakat sahur vaktinde daha çok kahvaltı türü beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. İftarda ve sahurda çok fazla ekmek tüketimi olmaması gerekir. Özellikle beyaz ekmek kişinin daha fazla acıkmasına neden olur. Bunun yerine tam buğday ekmeklerinin tercih edilmesi gerekmektedir.

  • oruç
  • oruç tutarken kilo almamak
  • oruç tutarken kilo verilir mi
Yorumlar
Şenay Yıldız Ramazanda oruç tutarken kilo vermemek için ne yapmalıyım? Her ramazan ayında mutlaka 4 kiloya yakın zayıflıyorum. Açlığa çok zor dayanan biriyim ama orucumu tam tutmaya çalışıyorum. Nasıl beslenmem gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Toksik Şok Sendromu Nedir? Tanı Kriterleri, Belirtileri ve Tedavisi