Sağlık 29 Nisan 2021 - 18:40:32

Reflü Krizi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur? Ne Kadar Sürer?

Reflü Krizi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur? Ne Kadar Sürer?

Reflü krizi; yemek borusunun mide ile birleştiği kısımdaki kapağın zayıflamasıyla birlikte asitli yemek içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşmaktadır.

Reflü Krizi Nedir? Nasıl Olur?

Genel olarak mide reflüsü olarak tanımlanan bu hastalık yiyeceklerin ve mide asidinin yemek borusuna kaçması durumudur. İçeriğin yemek borusuna kaçmasıyla birlikte, yemek borusu kendini muhafaza edebilme özelliğini yitirmektedir. Böylelikle reflü hastalığı oluşmakta, doğru beslenilmediğinde de reflü krizlerine sebep olabilmektedir. Midede yanma, ağrı ve ağza gelen acı tat şeklinde ortaya çıkan reflü, her ne kadar önemsiz gibi gözükse de doğru tedavi edilmediği durumlarda kansere sebep olabilmektedir.

Reflü Krizinin Belirtileri Nelerdir? Ne Kadar Sürer?

Reflü krizi belirtileri arasında mide yanması ve ekşimesi sorunu başlıca görülen rahatsızlıklardandır. Özellikle kişiler sırt üstü uzandıklarında göğüslerinde bir ağrı hissediyorlarsa ve beraberinde yutkunma zorluğu, sesin kısılması, şiddetli öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp verme gibi belirtiler açığa çıkıyorsa reflü krizi olduğu anlaşılmaktadır. Bu şikayetler sağlıklı beslenmeye önem vermemekten kaynaklanmaktadır. Yağlı gıdalar, alkol, gazlı içecekler ve baharatlı besinlerin tüketilmesi sonucunda reflü sorunu daha da belirgin hale gelmektedir. Reflü şikayeti olan kişilerin besin tüketimi esnasında yiyecekleri güzelce çiğnemeye özen göstermeleri gerekmektedir. Çiğnenmeden yutulan besinler, hazır gıda tüketimi, kafeinli ve gazlı içecekler reflünün artmasına sebep olmaktadır. Reflü ilaç tedavisiyle iyileşebilen bir rahatsızlıktır.

Reflüye İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir?

Reflüye iyi gelen bitki çayları tüketilmeden önce kişiler şayet ilaç kullanıyorsa muhakkak doktor onayı almalıdır. Tüketilecek bitki çayları sayesinde reflünün olumsuz etkilerini hafifletmek mümkündür. Bunun yanı sıra kişiler alkol, asitli içecekler ve baharatlı gıdalardan da uzak durmaya özen göstermelidir. Uzmanlar papatya çayının reflünün olumsuz etkilerini giderdiğini söylemektedir. Şişkinliği azaltan ve mideyi rahatlatan papatya çayı sindirim sistemi sorunları için birebirdir. Reflü tedavisinden sıklıkla önerilen bir diğer çay da karaağaç çayıdır. Yemek borusu ve mide zarı üzerinde ince bir tabaka oluşturan bu çay reflünün olumsuz sonuçlarını hafifletmekte en etkili çaylardan biridir. 2 bardak sıcak su içerisine 2 yemek kaşığı karaağaç kabuğu dökülerek kıvamı yoğunlaşana kadar karıştırılır. Ve demlendikten sonra günde 3 sefer tüketilebilmektedir.

Reflünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reflü hastalığı için uzmanlar ilaç tedavisi uygulamaktadır. Fazla kilosu olanların diyet yapmaları, sırt üstü yatanların yatış pozisyonlarını değiştirmeleri hastalığın rahatsız edici etkilerini azaltmaktadır. Tedaviye başlamadan önce uzmanlar kesin bir tanı koymaktadır. İlaç tedavisinde doz için hastalığın şiddetinin bilinmesi oldukça önemlidir. Reflünün hangi seviyede olduğunu anlamak için pH ölçümü ve endoskopi gibi tetkikler yapılmaktadır. Çıkan sonuçlara göre hastaların hangi ilaçları ne kadar dozda kullanması gerektiği uzman hekim tarafından sonuçlandırılmaktadır. Reflü tedavisiyle birlikte kişiler, reflüyü tetikleyen yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durdukları zaman hastalığın zararlı etkilerini daha az yaşarlar.

  • reflü krizi
  • reflü hastalığı
  • reflü krizi nedir
  • reflü krizinin belirtileri
  • reflünün tedavisi
Yorumlar
Onur Taşar Arkadaşlar bende bu hastalık birkaç yıldır var ve reflü krizi durumunu da çok iyi biliyorum. Mide yanıyor ekşiyor çok rahatsız ediyor gerçekten. Bu mide rahatsızlığının kalp krizine neden olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Çünkü bu hastalık benim kalbimi de sıkıştırıyor. Reflüden mi kaynaklı yoksa başka birşey mi tam bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Bel Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?