Adet döneminde tüketilen her besin kadınların vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Adet öncesi ve bu dönemde şişkinlik gibi problemlerin oluşmaması, adetin kesilmemesi için pek çok kadın regl döneminde yoğurt yenir mi sorusunda yanıt aramaktadır.
Regl Döneminde Yoğurt Yenir mi?
Regl dönemi, kadınlar her ay yaşadığı, yumurtalıklarından bir tanesinin çatlayarak kanama yolu ile vücutta atılması şeklinde ifade edilen süreçtir. Bu dönem pek çok kadında ağrılı ve sancılı geçmektedir. Bu süreç içerisinde tüketilen her besin ve yiyecek regl dönemini etkilemektedir. Çünkü bu dönemde bağırsaklar etkili bir şekilde çalışamayabilir ve bunun sonucunda kabızlık, hazımsızlık gibi etkiler meydana gelebilir. Ayrıca vücut ödem yağar ve normale göre vücut daha şiş olur.
Adet döneminde vücutta östrojen-progesteron hormonlarında birtakım değişmeler meydana gelir. Hormonlardaki bu işleyişe bağlı olarak sindirim sistemi de daha farklı çalışmaktadır. Hormonlar vücudumuzu fazlası ile kontrol eder ve bu bizim besin ihtiyacımızı da değiştirir. Şöyle ki ovülasyon döneminde östrojen seviyesi artar ve kadınlar kendilerini daha mutlu hissederler. Ovülasyon dönemi sonrasında ve regl döneminde ise bu hormonda düşüş yaşanır. Bunun sonucu olarak tatlı ihtiyacı meydana gelebilir. Hormonlar vücudun besin ihtiyacını da belirlemektedir.
Pek çok kadın adet döneminde yoğurt yemek sakıncalı mı diye merak etmektedir. Genel olarak yoğurt kalsiyum deposu olduğu için her dönemde tüketilmesi gereken bir yiyecektir. Bu nedenle pek çok uzmana göre regl döneminde de herhangi bir yan etki meydana getirmez ve tüketilebilir.
Yoğurt Yemek Adeti Keser mi?
Yoğun bir kanama dönemi olarak nitelendirebileceğimiz adet döneminde yoğurt yemek asıl olarak vücutta herhangi bir yan etki oluşturmamaktadır. Fakat süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesinin kansızlık meydana getirdiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Çünkü kalsiyum açısından zengin olan yoğurt demir emiliminin azalmasına sebebiyet verir. Bu da vücutta kansızlık meydana getirir. Bu durum ise adet döneminin daha sancılı geçmesine sebebiyet verir.
Adet döneminde yoğurt yemek adeti kesmemektedir. Fakat yoğun kansızlık problemleriniz varsa tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Kansızlık yaşayanlar için normal zamanlarda da yoğurdun ara öğünlerde tüketilmesi önerilmektedir. Böylece yemeklerden alınan demirin emiliminin yavaşlamasını engellemez. Hatta yemek yerken kafeinli gıdaların ve içeceklerin de tüketilmemesi önerilir. Yoğurdun direkt olarak değil, doğruda etkisi bulunabilmektedir.
Adet Döneminde Nasıl Beslenmeli?
Bu dönem vücudumuz için oldukça önemlidir. Bu nedenler dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeye önem verilmelidir. B vitamini açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Balık, tavuk, kahvaltılık mısır gevrekleri B6 açısından zengindir ve tavsiye edilmektedir. Balık olarak uskumru, sardalye ve tuna gibi çeşitleri tercih edebilirsiniz. Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, az yağlı süt ürünleri, bitkisel bazı yağlar, E vitamini açısından zengin besinler ve lif bakımından yüksek değerlere sahip yiyecekler tüketilebilir. Ayrıca bol su içilmesi gerekmektedir. Su hem toksin atılmasını hem de adet döneminde sancıların azalmasını sağlamaktadır.
Regl Döneminde Neler Yenmemelidir?
Sağlık açısından adet döneminde beslenme konusunda mutlaka dikkat ediniz. Alkolden bu süreçte uzak durunuz. Tuzlu abur cuburlar, kahve, şekerli gıdalar, nişastalı gıdalar ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Genel olarak kalsiyum ve magnezyum içeren gıdalar tüketerek regl dönemi önesi sendromu daza az seviyede tutabilirsiniz.