Ülke mutfağımızda birçok yemek türü ismi ile dikkatleri çekerken sakal oynatmaz bıyık titretmez tatlısı da bunlardan birisi olarak kayıtlarda yerini alıyor.
Sakal Oynatmaz Bıyık Titretmez Tatlısı Tarifi Nedir?
Sakal oynatmaz bıyık titretmez tatlısı, ülkemizin Kayseri yöresinde yapılan ve buradan tüm ülkeye yayılmış olan tatlılardan bir tanesidir. Bu özelliği sebebiyle bazı yerlerde Kayseri Muhallebisi olarak da geçmektedir. Yapımı son derece kolay olan ve çok lezzetli bu tatlının ana malzemesini süt oluşturur. 1 litre kadar süt kullanımı yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra 1 su bardağı toz şeker ve aynı miktarda un kullanımı da gereklidir. Keyfe göre yeterli düzeyde damla sakızı kullanılması gerekirken birkaç adet yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra üzerini süslemek için de fındık tercih edilir. İsteyen kişiler bu amaçla badem de kullanabilirler.
Sakal Uynatmaz Bıyık Titretmez Tatlısı Nasıl Yapılır?
Bu tatlının yapımında ilk olarak sütün tencereye soğuk bir biçimde bırakılması gerekiyor. Tencereye bırakılan süt henüz ateşe konulmadan içerisine hazırlanan şeker ve un ekleniyor. Bu şekilde karıştırmaya başlanırken unun tamamen sütün içerisinde erimesi isteniyor. Un tamamen eridikten sonra karışım ocağa alınıyor ve altı yakılarak pişirme işlemine başlanıyor. Pişirme işleminde muhallebinin kıvam alması istenirken bu aşamaya kadar karıştırılmaya devam ediliyor. Hiçbir türlü karıştırma işleminin bırakılmaması gerekirken aksi halde topak oluşumu gözlemlenebiliyor. Isının etkisiyle üzerinde büyük kabarcıklar oluşmaya başladığında içerisine damla sakızları da atılarak karıştırılmaya devam ediliyor. Sonrasında altı kapatılan muhallebi daha homojen olabilmesi için blender ile çırpılıyor. Blender yardımıyla çırpılan muhallebi sonrasında sunum için kaplara alınabilir.
Sakal Oynatmaz Bıyık Titretmez Tatlısı Sunumu Nasıl Yapılır?
Sakal oynatmaz bıyık titretmez tatlısı sunum için hazırlanırken muhallebiler ya da dondurmalar için özel olarak üretilen kadeh tarzında bardaklar kullanılıyor. Bu bardaklar bir yandan çok şık bir görüntü sunarken bir yandan da çok kolay bir şekilde bu kaplardan yemek mümkün olabiliyor. İlk olarak bardakların yarısına kadar muhallebiler konuluyor. Bunun hemen ardından üzerine fındık ya da bademler eklenmeye başlanıyor. Bu aşamada süslemek için kullanılan ürünlerin bütün bir şekilde atılmaması gerekirken birkaç parçaya ayrılmış halde kullanılıyor. Badem kullanacak olan kişiler isterlerse file badem alarak da süslemeyi yapabiliyorlar. Yarısına kadar doldurulan bardaklara badem ya da fındık eklendikten sonra üzerine eksik kalan muhallebiler de ekleniyor. Son olarak üst kısmına da badem ya da fındık eklenerek buzdolabına kaldırılıyor. Soğuduktan sonra da rahatlıkla servis edilebiliyor. Çok kısa bir sürede ve az sayıdaki malzeme işe yapılabildiğinden sakal oynatmaz bıyık titretmez tatlısı sıklıkla tercih ediliyor. Kayseri yöresinden mutfağımıza giren sakal oynatmaz bıyık titretmez tatlısı lezzeti ile birlikte tüm özel günlerde kullanılabiliyor.