Sağlık 04 Mayıs 2021 - 05:50:16

Şekersiz Şeker Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Şekersiz Şeker Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Şekersiz şeker hastalığı; çok su içme hastalığı ya çok sık idrara çıkma gibi komplikasyonlar ile kendini gösteren, genel olarak erken yaşlarda ortaya çıkan ve sıklıkla rastlanılmayan bir rahatsızlıktır.

Şekersiz Şeker Hastalığı Nedir?

Normal diyabet hastalığına göre kan şekeri ile ilgili bir sorun olmayan şekersiz şeker hastalığı, tıpta diabetes insipidus ismiyle bilinen ve daha çok çocuklarda görülen bir hastalıktır. Çocukluk çağından itibaren ortaya çıkan bu hastalık, aşırı idrar yapma, yatağı ıslatma, ciltte kuruluk oluşması, aniden başlayan kilo kaybı, ateş, huzursuzluk, kusma ve büyüme gecikmesi gibi etkenler ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır.

Şekersiz şeker hastalığı 3 şekilde karşımıza çıkmaktadır. En sık görülen çeşidi santral diabetes insipidustur. Bu rahatsızlıkta antidiüretik hormonda eksiklik bulunmaktadır. Bu hormon beyindeki hipofiz bezinden salgılanır ve böbrekler suyun tutulmasını sağlar. Bu hormondaki eksiklik şekersiz şeker hastalığının oluşmasına sebebiyet vermektedir. İkinci çeşidi için böbreklerden kaynaklamaktadır. Antidiüretik hormon salgılanır fakat böbrekler buna tepki göstermezler. Üçüncü çeşidi ise genel olarak gebe kadınlarda son 3 ayda görülmektedir. Buna göre plasentada salgılanan bir enzim antidiüretik hormonun parçalanmasına neden olur. Bu da geçici olarak bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verir. Genel olarak gebelik sonrasında hastalık iyileşme göstermektedir.

Çok Su İçme Hastalığı

Şekersiz Şeker Hastalığının Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Bir yetişkine şekersiz şeker hastalığı tanısının koyulabilmesi için günde en az 3 litre idrar çıkması gerekmektedir. Hasta eğer günde 3-4 litre idrara çıkıyorsa, vücutta meydana gelen sıvı kaybı su içme ile dengelenebilmektedir. Fakat bu hastalıkta günlük 20 litre idrara çıkma da gözlemlenmektedir. Vücutta yüksek oranda bir sıvı kaybının yaşanmasına neden olan bu durum, daha fazla su içme ihtiyacının oluşmasına sebep verir. Bu hastalıkta böbreklerde problem olur ve ne kadar su içilirse içilsin, aynı miktarsa tekrar idrar çıkışı olmaktadır. Çok sıvı tüketme ihtiyacı, çok sık idrara çıkma, güçsüzlük, kaslarda ağrı ve baş ağrısı bu hastalığı belirtileri arasında sayılmaktadır. Ayrıca bu hastalar soğuk ve buzlu su içme gibi isteklere sahip olabilirler. Hipofiz kaynaklı olarak gece çok sık idrara çıkarlar.

Çok su içme hastalığı olarak da nitelendirilen bu rahatsızlığın sebebi ise genel olarak türüne göre değişkenlik göstermektedir. Belirttiğimiz üzere 3 türde meydana gelir ve bu durumdan kaynaklı olarak böbrek ya da hormonal sebeplerden ötürü oluşur.

Şekersiz Şeker Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Nadir görülen şekersiz şeker hastalığının teşhisi, bazı belirtiler sonrasında, hastanın 24 saatlik idrar çıkma oranı hesaplanarak konulmaktadır. Sağlıklı bir yetişkin günde 1.5, 2 litre civarında idrara çıkmaktadır. Eğer bu miktar 3 litreyi aşıyorsa problem arz etmektedir. Bu hastalar idrarı konsantre etme yeteneğine sahip değillerdir. Bu nedenle idrarları açık renkli su benzeri olmaktadır. Hastaya kan ve idrar testi yapılır ve ardından, susuzluk testi uygulanır. Su içmemesine rağmen idrara çıkıyorsa bu sıvı kaybı meydana getirir ve tansiyon düşüklüğü oluşturur. Hastanın tansiyonuna, kanına ve idrarına bakılarak teşhis konulmaktadır.

Şekersiz Şeker Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhisi konulduktan sonra bazı ilaçlarla ile ADH hormonu verilir. Verilen ilaçlar yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde etkisini göstermeye başlamaktadır. Hastanın değerlerine ve hastalığın durumuna göre ilaçta doz ayarlaması yapılmaktadır. Şekersiz şeker hastalığında ilaç tedavisi ile hasta kısa sürede normal yaşama dönebilmektedir.

  • şekersiz şeker hastalığı
  • şekersiz şeker hastalığı nedir
  • şekersiz şeker hastalığı belirtileri
  • çok su içme hastalığı
  • şekersiz şeker hastalığının teşhisi
  • şekersiz şeker hastalığının tanısı
  • şekersiz şeker hastalığının tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yüksek Tansiyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düşürülür?