Siberkondri Hastalığı Nedir? Yakalananlar Ne Yapmaktadır? Ölçeği ve Tedavisi
İnternette hastalık arama davranışı olarak tanımlayabileceğimiz siberkondri; aşırı korku, kaygı ve endişelenme meydana getirebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Özellikle 'Z' kuşağında çok fazla görülen bu rahatsızlık kişinin birtakım semptomlara göre kendini bir hastalığa yerleştirmesi olarak tanımlanır.
Siberkondri Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet kullanımı oldukça artmıştır. Öyle ki hemen her şeyi bilgisayar üzerinden araştırır hale geldik. Basit bir baş ağrısı, birçok hastalığın semptomu olarak nitelendirilebilmektedir. Fakat yeni çağ hastalığı olarak isimlendirilen siberkondri hastalığına yakalananlar bunun oldukça ciddi bir hastalığın belirtisi olduğunu düşünerek, büyük bir kaygı ve endişe içerisine saptanırlar. İnternet üzerindeki teknik bilgiler, uzmanlığa gerek duyulan yorumlar ve bilgi karmaşası kişiyi olmadığı hastalığa yönlendirebilmektedir. Bu durum da psikolojik olarak olumsuz yönde etkilerken aynı zamanda obsesif kompülsif bozukluk oluşumuna da zemin hazırlayabilmektedir.
Son 1 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, siberkondri hastalığının artmasına neden olmuştur. Uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve kaygı meydana getiren bu rahatsızlık son zamanlarda artış göstermektedir. Bir çeşit takıntı olarak nitelendirilen internette hastalık arama davranışı, vücuttaki belirtilerin yanlış yorumlanması ve ciddi bir rahatsızlığa sahip olma şikayetleri ile betimlenmektedir.
Siberkondri Hastalığına Yakalananlar Ne Yapmaktadır?
Daha çok genç ve etkin okur-yazar seviyesinde olan kişilerde görülen siberkondri hastalığına yakalananlar ufak bir semptomla ilgili kaygı ve endişe meydana getirerek kendilerini ciddi bir hastalığa sahip sanmaktadır. Cildinde bir leke meydana geldiğinde cilt kanseri sanması, başı ağrıdığı zaman beyninde tümör olduğunu sanması gibi örneklerden bahsedilebilir. Bununla birlikte uzman doktorların koymuş olduğu teşhisi bile sorgulayabilmektedir. Yapılan test ve tetkiklere güvenmeyebilirler. Aşırı kaygılı ve stresli kişilerde bu durum meydana gelebilir. Bu zaman kaybı meydana getirirken aynı zamanda kişilerde farklı hastalıkların oluşmasına da sebebiyet verebilir.
Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Nedir?
Hastalığın şiddet ölçeğinin meydana getirilmesi için oluşturulmuş 33 maddelik bir öz bildirim tekniği olan siberkondri ölçeği, kişinin internet üzerinden sağlık bilgisi arayışı, davranışları, kaygıları ve tıbbi destek almaya yönelik bilişsel tepkimelerinin ölçülmesi olarak nitelendirilir. Bir tür test olarak tanımlanabilir. Günümüzde sağlık kaygısı olarak isimlendirilen bu rahatsızlık psikiyatride ayrı bir hastalık olarak tanımlanmaz. Panik bozukluk, depresif bozukluk, anksiyete bozukluğu gibi ruhsal bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla internet bağımlılığı ile anlam olarak benzetilse de asıl olarak farklı iki durum söz konusudur.
Siberkondri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir sağlık problemi olarak betimlenmesi gereken siberkondri tedavisinde ilk etken olarak eğitim seviyesinin artırılmasıdır. Eğitim düzeyi yükseldikçe vakaların görülme sıklığının azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca internet kullanma süresinin artması da hastalığın görülme sıklığını artırmaktadır. Eğer ki yakınızda bu tarz bir hastalık söz konusu ise kaygı ve endişelerinin giderilmesi amacı ile uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Hem ruh sağlığı hem de beden sağlığı için mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.