Sağlık 07 Şubat 2021 - 10:40:25

Sigara Alkol ve Uyuşturucunun Zararları Nelerdir? Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Sigara Alkol ve Uyuşturucunun Zararları Nelerdir? Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

İnsan vücuduna ve zihne ciddi anlamda zararları olan alkol, uyuşturucu ve sigara uzak durulması gereken maddelerdendir.

Sigara Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

Sigaraya bağımlı olan kişilerin asıl bağımlı oldukları madde nikotindir. Sigara içinde bulunan nikotin zararlı olduğu gibi kişinin bağımlı olmasına yol açar. Nikotin keyif veren bir madde gibi görülse de zamanla bağımlılık yapmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her 13 saniyede bir kişinin sigaradan dolayı yaşamını kaybettiği ortaya çıkmıştır. Her sene dünya üzerinde 2.500.000 insanın sigaradan öldüğü anlaşılmıştır. Meydana gelen ölümlerin asıl sebebinin akciğer kanseri olduğu söylenebilir. Sigara içerisindeki zararlı maddeler polonyum, nikotin, radon, toluen, metanol, naftalin, amonyak, karbon, arsenik, aseton, DDT, bütan, kadmiyum olarak sıralanabilir.

Alkol ve Madde Bağımlılığının Nedenleri Nelerdir?

  • Vücuda giren bir gram eroinin beyinde bulunan bir milyon hücreyi öldürdüğü söylenebilir.
  • Uyuşturucuların hepsi ilk olarak aklı sonra da kişinin hayatını zarara uğratmaktadır.
  • Uyuşturucu ölüm denemesi olarak tanımlanır. Uyuşturucu bağımlıları için aids taşıyıcısı denilmektedir.
  • Uyuşturucular insan sağlığı için çok tehlikelidir.
  • Bar, disko, pavyon gibi eğlence yerleri uyuşturucu bulunan en kolay alanlardır.
  • Her tür uyuşturucu aslında intihar şeklidir. Trafik kazalarının yüzde atmış biri alkollü sürücüler tarafından yapılmakta, eşini döven erkeklerin yüzde yetmişinin alkollü olduğu bir sürü veride ortaya çıkmıştır.
  • Tecavüz ve şiddet olaylarında kişilerin yüzde elli alkollü olduğu anlaşılmıştır.
  • Aile faciası olaylarında en büyük etkenlerden biri alkoldür.
  • Sefalet, facia gibi birçok olay alkol, uyuşturucu gibi etkenlerden kaynaklı meydana gelebilmektedir.

Bağımlılık ve Yoksunluk Belirtileri Nelerdir?

Kişinin duygu durumunun hızlı bir şekilde değişmesi belirtilerden biridir. Ayrıca kişi bazı zamanlar neşeliyken bazen huysuz ve sinirli olabilmektedir. Özellikle kişi ergenlik dönemindeyse aile çocuktaki değişimleri dikkatle gözlemlemelidir. Aile ilişkilerine uzak duran ve aileyle arasına mesafe koyan çocukların bağımlı olduğu düşünülebilir. Kişi evde tek başına kalmak istiyorsa ve sürekli olarak yalan söylüyorsa bağımlılık belirtisi olabilir. Harcanan para miktarının artması, duygu durumunun karamsar hale gelmesi ve gelecekten umutsuz olmak bağımlılık belirtileri arasında bulunur. Uyuşturucu bağımlılığı olan kişi derslerine karşı ilgisiz hale gelebilir ve başarısı hızla düşebilir. Bunun yanında okul devamsızlığı artar. Arkadaş ilişkilerinin sorunlu olması ve uyumsuzlukların ortaya çıkması belirtilerdendir. Uyku ve beslenme düzeninin değişmesi, kriz halinde yemek yeme isteği ve çok fazla uyumak, hiç uyumamak bağımlılığa işaret edebilir. Sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili kişiler bilinçlenmeli, bu tür alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Bağımlılık Nasıl Önlenir? Kurtulmak İçin Ne Yapılır?

Sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tüm dünya üzerinde ortalama olarak artış gösteren alışkanlıklardır. Daha çok ergenlik döneminde başlayan bu durumu engelleme konusunda anne ve babaların bilinçli olması gerekmektedir. Çocukları bu tarz zararlı alışkanlıklara karşı uyarmak gerekmektedir. Davranışlarda farklılık sezildiği an bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.

  • alkol ve madde bağımlılığı
  • bağımlılık nasıl önlenir
Yorumlar
Serkan Yeter 20 yıl boyunca sigara içtim ve bırakmama rağmen etkileri devam ediyor. Bu tarz keyif veren maddeler gerçekten zararlı ve özellikle gençlerin kesinlikle uzak durması gerekiyor. Sigara alkol uyuşturucu bunlar bedene ve organlara zarar veriyor. Bağımlılık gibi sorunların çözülmesi için yardım kuruluşlarına başvurulabilir. cevapla
yorum yaz
Radyofrekans Zayıflama Nedir? Yaptıranlar, Yorumları, Zararları