Yaşam 10 Ekim 2024 - 15:53:40

Sonbahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi Nedir? Hangi Aylarda Olur? Ne İyi Gelir?

Sonbahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi Nedir? Hangi Aylarda Olur? Ne İyi Gelir?

Sonbahar alerjisi; polen ve mantar sporlarına bağlı olarak, yaz aylarının sona ermesiyle meydana gelen ve hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntı, gözlerde kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar ile kendini gösteren bir durumdur.

Sonbahar Alerjisi Nedir? Nasıl Olur?

Bahar nezlesi olarak da adlandırılan sonbahar alerjisi; genel olarak ev gibi yaşam alanları içerisinde yer alan toz parçacıkları, hayvan tüyleri ve polen gibi maddelerin insan vücuduna bulaşmasıyla meydana gelir. Bu durumda, yaz aylarının bitmesiyle devamlı bu problemle karşı karşıya kalıyorsanız, tozlu ortamlardan uzak durmalı, bir süre hayvan tüyü gibi zararlı şeylerden kendinizi koruma altına almalısınız.

Bazen tüm vücutta bazen de vücudun bir bölgesinde görülen sonbahar alerjisi, eğer gözde meydana gelirse alerjik konjoktivit, üst solunum yollarında meydana gelirse saman nezlesi, akciğerde görülürse astım, ciltte olursa ürtiker, kontakt dermatit ya da egzama olarak isimlendirilmektedir.

Sonbahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Genel anlamda sonbahar alerjisi belirtileri, kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Nitekim alerjik reaksiyonlar yalnızca çevresel faktörlerden meydana gelmez. Bazı insanlarda bu durumun genetik faktörler nedeniyle meydana geldiği görülmektedir.

Sonbahar alerjisi kaşıntı başta olmak üzere; öksürme, şiş burun ve burun akıntısı ile karakterize olabilmektedir.

Genel belirtileri arasında da sıklıkla hapşırma yer almaktadır. Eğer gün içerisinde devamlı hapşırıyorsanız ve bitmek bilmeyen burun akıntınız varsa bu belirtileri göz ardı etmemelisiniz. Hapşırma ve burun akıntısının yanı sıra, gözlerden durduk yere akan su damlacıkları da alerjinin belirtileri arasında yer alıyor.

Sonbahar Alerjisi Hangi Aylarda Olur?

Sonbahar Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ne Zaman Biter?

Vücudumuzdaki alerjik reaksiyonlar farklı aylarda ortaya çıkabilmektedir. Ağaç polenleri Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara kadar etki gösterebilmektedir. Sonbahar alerjisi ekim ayının gelmesi ve havaların soğuması ile kendini gösterir.

Alerjiye neden olan etkenin geçmesi ile bu durum ortadan kalkmaktadır. Sonbahar alerjisi ne zaman biter dediğimizde kış aylarının gelmesi ile son bulabilir. Fakat reaksiyonlar kişiye göre değişkenlik gösterir.

Sonbahar Alerjisi Nasıl Engellenir?

Nemli ve rutubetli alanlar insan vücudunun bağışıklık sistemine zarar veren bölgelerdir. Bu tarz yerleşim alanları, zamanla bağışıklık sisteminin çevredeki her türlü tozu, tüyü vb. maddeleri tehlike olarak algılamasına neden olur. Yaz aylarında yaşam alanlarımızı havalandırmak oldukça kolaydır. Fakat sonbahar ve kış aylarında havalar soğuduğundan ve havalandırma işlemi zor olduğundan kirli havaya daha çok maruz kalabiliriz.

Sonbahar ayı geldiği zaman yaşadığımız alerjik problem toz böceklerine karşı alerji, hayvan ve bitkilere karşı alerji, küf ve neme karşı alerji olarak tanımlanabilir. Nefes alıp verme işlemi ömrümüzün sonuna kadar gerçekleştireceğimiz bir olgu olduğundan, bireyin kendi bedenini tanımasıyla birlikte tüm alerjik reaksiyonlardan oldukça makul bir şekilde korunmak mümkündür. Kendinizde belirtilerini görmeniz halinde mutlaka uzman bir doktorun gözetimine girmelisiniz. Bu problemi ilk defa yaşıyorsanız doktor yardımıyla oldukça kolay bir şekilde atlatabilir, daha sonraki yıllarda çözümü kendinizde bulabilirsiniz.

Sonbahar Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Uzmanlardan sonbahar alerjisi tedavisi için yardım alabileceğiniz gibi, bu alerjiye kapılmadan önce yaşam alanınızın temizliğine de önem gösterebilirsiniz. Aynı zamanda antihistaminik ilaçlar ile devamlı hapşıran ve burun kaşıntısı ile karşı karşıya kalan kişilere verilebilmektedir.

Sonbahar aylarında burunda tıkanıklık problemi ile karşı karşıyaysanız dekonjestanlar, burun tıkanıklığının tedavisi için tercih edilebilir. Uzman bir doktorun kontrolünde önerilecek olan alerji iğneleri, alerjik reaksiyonu çok kısa bir zamanda atlatmanızı sağlayacaktır. Sonbahar alerjisi aşıları için sağlık bakanlığından bilgi edinebilirsiniz.

Sonbahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

Vücudunuzda birtakım alerjik reaksiyonlar söz konusu ise özellikle dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem vermeniz gerekmektedir. D vitamini vücudun bu gibi durumlarda en çok ihtiyaç duyduğu bileşendir. Çocuklar ve yetişkinler için bu gibi problemlerin karşısında cips, kola ve çikolata gibi vücudun direncini düşürecek olan yiyeceklerden uzak durulması önerilir.

Alerji olacağınızı düşündüğünüz anda yaşam alanınızda bulunan halıları çevrenizden uzaklaştırmalısınız. Hayvan besliyorsanız alerjiniz geçene kadar başka bir yere teslim etmelisiniz. Özellikle boğaz kaşıntısına ve burun akıntısına karşı doğal et ve tavuk suyundan yapılmış çorbalar tüketebilirsiniz.

Sonbahar alerjisinin söz konusu olduğu dönemlerde vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için içerisinde hiçbir yapay madde olmayan besinlerden faydalanılması en doğrusu olacaktır.

  • sonbahar alerjisi
  • sonbahar alerjisi belirtisi
  • sonbahar alerjisi tedavisi
  • sonbahar alerjisine ne iyi gelir
Yorumlar
Gülay efe Sonbaha başladığından beri bir hapşurma hali var bende. Bu normal mi? Alerji olabilir mi? cevapla
cahit kuşçu hava bir soğuk bir sıcak olunca özellikle bahar aylarında mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanmak kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle bu geçiş evrelerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için taze meyve tüketimini artırmanızı tavsiye ederim. Özellikle c vitamini bakımından zengin olan turunçgiller sonbaharda tüketilebilecek en sağlıklı meyveler. cevapla
yorum yaz
Korse Giymenin Püf Noktaları