Sağlık 21 Şubat 2021 - 05:50:33

Stresi Yönetmek ve Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Stresi Yönetmek ve Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Stres; kişinin bir sorun karşısında fiziksel ya da duygusal olarak sorunu kontrol edememe ve onla başa çıkamam durumunda meydana gelen negatif yüklü bir süreçtir.

Stresi Yönetmek İçin Ne Yapmalı?

Günümüzde, artan iş yükü, gelecek kaygısı ve insanların zorlu yaşam koşulları stres oluşumunu meydana getiren nedenler arasında ilk sırada yer almaktadır. İnsanı hem fiziksel hem de psikolojik açıdan etkileyen stres eğer ki kontrol edilmezse zaman içerisinde pek çok hastalığın oluşumuna neden olmaktadır. Stresi yönetmek için bazı düşüncelere ve eylemlere sahip olmak gerekmektedir. Bunları şöyle belirtebiliriz:

  • Öncelikle bilinçaltınızda yatan ve çok küçük yaşlardan beri süre gelen çekirdek inanç olarak betimlenen negatif düşüncelerden sıyrılınız. Şanssız olduğunuzu, işi kötü yapacağınızı ya da başarılı olamayacağınızı düşünerek hayatınızı kısıtlarsınız. Bu tarz düşüncelerden sıyrılmalı ve kendinizi pozitif yönde olumlamalısınız.
  • Başınıza gelebilecek olayları pozitif yönlü değerlendirip o şekilde ele alınız. Bunun üstesinden gelebilirim, yakında geçecek gibi düşüncelere ev sahipliği yapınız. Değiştiremeyeceğiniz olayları ve insanları kabullenerek üstesinden gelmeye çalışırsanız daha sağlıklı düşüncelere sahip olabilirsiniz.
  • Her şeyin mükemmel olmasını isteyen bir yapınız varsa bunu törpüleyin. Hayatınızı olmalı, yapmalıyım gibi şartlı ve zorunlu cümlelerden arındırıp, kendinize, limitine ve potansiyelinize göre işler planlayın. Bu şekilde daha mutlu olabilirsiniz.

Kişinin stresi oluşturduğu gibi yönetmesi de kendi elindedir. Öncelikle kendinize vakit ayırmaya özen gösteriniz. Yoğun çalışma saatleri, sınavlar ya da herhangi farklı durumlar kendinizi ertelemenize izin vermemelidir. Stres zaman içerisinde sizi içinden çıkılmayacak bir hale koyduğunda işiniz, sınavlarınız daha da kötüye gitmeye başlayabilir. Bu nedenle stresi yönetmeye çalışmalısınız.

Stresi Azaltmak İçin Ne Yapmalı?

Derin derin nefes almak stresi azaltmak için yapılacak ilk adımdır. Nefesinizi 3 saniye tutup ağzınızda verdiğinizde rahatlama hissedebilirsiniz. Bunu günde 3 defa 5 kez tekrarlayın. Bu şekilde stresiniz biraz azaltabilirsiniz. Stres vücudun kasılmasına neden olmaktadır. Stresi azaltmak için kaslarınızı gevşetiniz. Kasınızı 5-10 saniye gerip ardından serbest bırakın. Bunu ayaklarınız, kollarınız ya da bacaklarınız gibi her kas için yapabilirsiniz. Bu da bir tür rahatlama tekniğidir.

Doğaya çıkmak, yürüyüş yapmak, kitap okumak stresi azaltmak için oldukça etkilidir. Kendinize iyi gelecek aktivitelerde bulunmaya özen gösteriniz. Strese neden olan etmenler arasında en önemlisi kişinin düşünceleridir. Sizi strese sokan her türlü negatif düşünceden ve durumdan sıyrılınız. Sizi sıkan olaylara ya da durumlara uzaktan başka gözlerle bakarak çözüm yaratmaya çalışın. Böylece negatif durumları olumlu olarak yönlendirebilirsiniz.

Stresin Sonuçları Nelerdir?

Stres kişiye hem fiziksel hem de ruhsal açıdan zarar vermektedir. Stres yaptığınız zaman cilt hastalıkları meydana gelebilmektedir. Sedef, sivilce ya da egzama gibi pek çok rahatsızlıkla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Stres vücutta kortizol hormonunun salgılanmasına neden olur. Bu hormon daha fazla yemek yeme ve acıkma etkisi meydana getirir. Bunun sonucunda ise kilo kontrolü yapamayabilirsiniz. Sık sık hastalanma, bağırsak ve mide problemleri, odaklanmada güçlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, uykusuzluk ve düşük libido gibi durumlar da stres kaynaklı oluşabilir.

Stresi Azaltan Yiyecekler ve İçecekler

Kinoa, yulaf, kefir, somon balığı, kabak çekirdeği, yaban mersini, bitter çikolata gibi besinler içerisinde bulunan bileşenler sayesinde stres azaltıcı etki meydana getirmektedir. Bunun yanı sıra melisa ve papatyadan oluşan bitkisel bir çay ile de sakinleşme etkisi meydana getirebilirsiniz.

  • stresi yönetmek
  • stresi azaltmak
  • stresi yönetmek için ne yapmalı
  • stresi azaltmak için en yapmalı
  • stresin sonuçları
  • stres azaltıcı
  • stresi azaltan yiyecekler
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Zayıflatan İlaçlar Nelerdir? Zayıflama İlaçlarının Zararları