Turşunun sert olması için dikkat edilen püf noktalar ve uygulanan faydalı, lezzetli yöntemlerdir.
Turşu Tuzu Nasıl Ayarlanır?
Yüzde dört ila beş sebzelerin tuzlu suyun içinde ekşimeye bırakılması önerilir. Sebzelere tuzlu su eklendiği zaman tuzun bir bölümü sebzelere geçerek suyun tuz seviyesi azalma gösterir. Hal böyle olunca ilk aşamada tuz oranının fazla olması gerekir. Yüzde sekiz oranında tuz ölçüsü idealdir. Her litre su için seksen gram kaya tuzu eritilebilir. Kullanılacak olan suyun kaynatılmış ve soğutulmuş olması önerilir.
Sert Turşu Nasıl Kurulur?
Turşu için kullanılacak meyve ve sebzelerin taze, diri olması çok önemlidir. Kabuklarının sert ve zedelenmemiş olması da önem teşkil eder. Turşu yapmak için tuzun iri taneli ve kaya tuzu olması tavsiye edilir. En önemli püf noktalardan diğeri de tuzunun iyi bir şekilde ayarlanmasıdır. Tuzu az olan turşular yumuşak bir sonuç vermektedir. Yumuşak olan turşu ise içinde zararlı bakteriler oluşturmaktadır. Tuzunun fazla olması ise ağız tadına uygun olmadığı için dengede olması gerekir.
Turşu Nasıl Yapılır? Nasıl Kurulur?
Turşuda kullanılacak olan sebze ve meyvelerin iyi bir şekilde yıkanması hijyen açısından önem taşır. Yıkanmış olan meyve ve sebzelere iğne batırmak ise sebzenin içerisine suyun girmesini sağlayarak sebzeleri iri hale getirmektedir. Cam kavanoz kullanılması tavsiye edilir fakat cam kavanozu olmayan kişi pet kavanoz da tercih edebilir. Turşunun kısa bir zamanda olması için fermantasyonu hızlandırmak gerekir. Bunun için yapılması gereken kavanozun dip kısmına bir avuç kadar nohut eklemektir.
Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Beş litre tuzlu suyun içerisinde beş yüz ml üzüm sirkesi kullanılır. İsteğe bağlı olarak beş litre suya bir çağ bardağı şeker eklenebilir. Ayrıca beş litre suya bir buçuk baş sarımsak ilave edilir. Turşunun kurulduğu kabın içerisine sebzelerin sık bir şekilde yerleştirilmesi ve sarımsakların aralıklara yerleştirilmesi hem lezzetin hem de görüntünün güzel olmasını sağlar. Turşuya defne yaprağı (taze) ve karabiber (tane) ilave etmek lezzete güzel bir aroma katmaktadır.
Turşunun Sert Olması İçin Ne Yapılır?
Tuzlu su sebzelerin üzerine dökülürken hava kabarcığının olmamasına dikkat etmek gerekir. Suyun dökülmesinden sonra kavanozun kapağının altı ila sekiz saat açık kalması sebzelerin dip kısma çökmesini sağlar. Ayrıca hava boşaldığından dolayı su oranı düşmektedir. Kapağın kapatılmadan önce biraz tuz ilave edilmesi gerekebilir. Sebzelerin üstüne kereviz yaprağı, maydanoz veya asma yaprağı kapatılabilir. Bu işlem turşunun hava almasını engellediği gibi hoş bir tat vermektedir. Kavanoz kapağı sıkı bir şekilde kapatılmalı ve serin bir alanda güneş görmeden bekletilmelidir. Kavanozun her gün sallanması gerekir. Turşunun olması bir ila iki haftayı bulur. Turşunun kavanozdan çıkarılması için ele eldiven takılması veya maşa kullanılması tavsiye edilmektedir. Turşunun sert olması için tavsiye edilen yöntemler uygulanmalıdır.