Unun böceklenmesi, pek çok kişinin yaşadığı ortak bir sorundur. Doğru saklama koşulları uygulanarak saklanan unda böceklenme sorunu engellenebilmektedir. Unun böceklenmemesi için ne yapmalıyım, un nasıl saklanır diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.
Unun Böceklenmemesi İçin Ne Yapılır?
Börek, poğaça, tatlı ya da ekmek yaparken kullandığımız un, tazeliğini kaybetmeye başladığı zaman böceklenme problemi meydana gelmektedir. Unun böceklenmemesi için ne yapmalı diye baktığımızda, tazeliğin önemli olduğunu görmekteyiz. Un ne kadar taze ise o kadar uzun zaman saklanabilmektedir. Marketten ya da herhangi bir yerden un alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey son kullanma tarihidir. Eğer ki tavsiye edilen tüketim tarihi çok yakısa kısa süre içerisinde unu atmak zorunda kalabilirsiniz. Un böceklenmesi problemi için mutlaka bu detaya dikkat ediniz.
Eğer ki açıkta un alacaksanız bunu mutlaka güvenilir bir yerden temin etmelisiniz. Eğer ki aldığınız un doğru saklanma koşulları altında muhafaza edilmemişse ve tarihi geçmişse kısa süre içerisinde böceklenecektir. Böceklenme sadece unda kalmayabilir. Unun etrafında diğer bakliyatlara da bulaşır ve her birini atmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca un alırken ucuz ve kalitesiz markaları değil, bilinen markaları tercih ediniz.
Uygun şekilde saklanan buğday unu 12 ay, yulaf ve çavdar gibi diğer un çeşitleri ise 6 ay böceklenmeden kalabilmektedir. Eğer unu kendi ambalajında saklayacaksanız ağzını doğru ve sıkı bir şekilde kapatmanız gerekir. Aksi durumda tazeliği gider ve çabucak böceklenir. Doğru bir şekilde sakladığınız zaman böceklenmeden kalabilmektedir. İdeal olanı hava almayan bir kabın içerisinde saklamaktır. Ayrıca unun böceklenmemesi için defne yaprağı kullanılabilir.
Un Nasıl Saklanır? Buzdolabında Saklanır mı?
Yazımızın içeriğinde unun kurtlanmaması için uygun şekilde saklanması gerektiğini belirtmiştik. Peki bunu nasıl yapmalıyız? Öncelikle belirtmek gerekir ki her ne kadar dikkat ederseniz edin, kendi ambalajında saklanan un böceklenebilir. Çünkü hava alabilir. Hava almayan bir kapta saklamak daha iyi olacaktır. Un plastik kapta saklanır mı diye baktığımızda evet saklanabilir. Fakat uzun süre hava almadığı zaman da kurtlanabilir. Bundan dolayı unun arada bir kapağını açmanız ve havalandırmanız gerekir.
Unun böceklenmesi nasıl engellenir?
Unun böceklenmesi nemli ve sıcak ortamdan ziyade daha serin ve kuru bir ortamda muhafaza ederek önlenebilir.
Güneş gören nemli ortamlar böceklenme için elverişli olduğundan unu güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Un buzdolabında saklanır mı diye soracak olursanız; sıcak havalarda nem fazla olur. Bu da böceklenme meydana getirir. Un sıcaklarda buzdolabında ağzı kapalı şekilde saklanabilmektedir. Unu sakladığını kabın kapağını çok açık tutmayınız. Kullanım sonrasında kapatınız. Un bittiği zaman yeni unu kaba komadan önce kabı güzelce yıkayınız.
Böceklenmiş Un Kullanılır mı?
Henüz yakın bir zamanda aldığınız un böceklendiyse çöpe mi atmalısınız yoksa kullanılabilir mi? Bu soru pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Henüz tarihi geçmemiş ama böceklenmiş olan unu çöpe atmadan temizleyebilir ve kullanabilirsiniz. Eleyerek böceklerin arındırılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca genüz bir tepsiye koyup böcekleri ayıklayabilirsiniz. Fakat unun tarihi geçmiş ve sararmışsa asla kullanmayınız. Kurtlanmış un zehirler mi diye baktığımızda tarihi geçmediyse kullanabilir. Ama kurtları temizlenmelidir. Tarihi geçmiş un ise zararlıdır.
Unun Kurtlandığı Nasıl Anlaşılır?
Unu kullanmadan önce koklayarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Bozulmamış ve böceklenmemiş un normal bir kokuya sahiptir. Kötü bir koku, bayat ve küf kokusu varsa bozulmuş demektir. Kurtlandığı zaman ise gözle görülmektedir. Böceklenen un nasıl temizlenir diye baktığımızda ise yazımızda da belirttiğimiz üzere eleme yöntemi kullanabilirsiniz. böcekler etrafa yayıldıysa sirkeli bez ile silebilirsiniz.
Unun böceklenmemesi için dışarıdan hava almayacak ambalajlarda, kuru ve serin yerlerde saklamanız unun böceklenmesinin önüne geçecektir.