Uyku felci; vücudun uyku sırasında başına gelen bir durum olarak adlandırabileceğimiz, halk arasında karabasan olarak da nitelendirilen bir semptomdur ve hastalık olarak kabul edilmemektedir.
Uyku Felci Nedir? Nasıl Olur?
Genel olarak herkesin bir ya da birkaç kere başına gelmiş olan uyku felci; bir tür uyku bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Halk arasında bu durum genel olarak karabasan olarak isimlendirilmektedir. Uyku sırasında vücut kitlenir ve kişi birtakım halüsinasyonlar görebilir. Kişinin göğsünde bir baskı meydana gelir ve sanki üzerinde birisi oturuyormuş gibi hisseder. Bu sırada nefes almak güç bir hale gelir ve bu durum kişide panik durumunun meydana gelmesine sebebiyet verir. Bu süreçte orta beyin aşırı bir şekilde etkilenebilir ve bunun sonucunda kişi odada olmayan varlıklar görebilir ya da hissedebilir. Genel olarak bu durum ilk olarak 14-17 yaşlardan ortaya çıkar ve pek çok kişi tarafından deneyimlenir.
Uyku sırasında kaşlarda zayıflık ve gevşeme gibi durumların oluşmasına sebebiyet veren karabasan durumu, kişinin belli bir süre hareket edememesine neden olur. Genel olarak uykuya dalma sırasında ya da uyanma sırasında meydana gelmektedir. Etkisi çok uzun süreli değildir. Yaklaşık olarak 1-5 dakika arasında sürmektedir. Bu durum kişinin bilinci açıkken gerçekleşir fakat buna rağmen hareket edememe hissi korkutucu olmaktadır. Bu durum gerçekleştiğinde hareket etmekten ziyade konuşmak da imkansız olur. Bu süreçte sabırlı olarak beklemeniz önerilmektedir.
Uyku Felcinin Nedenleri Nelerdir?
Bilim insanlarına göre uyku felci sinir sisteminde meydana gelen ufak bir hatadan dolayı oluşabilmektedir. Buna göre beyin uykudan uyanmıştır ama derin bir dinlenme pozisyonundadır. Bu durumda vücudumuz beynin göndermiş olduğu emirlere uyamaz ve kayıtsız kalır. Bu durum uyku felcinin sadece düşünülen sebepleri arasında yer almaktadır. Kesin olarak kanıtlanmış net bir detay bulunmamaktadır.
Uykusuzluk, uyku düzeninde meydana gelen değişimler, anksiyete gibi sorunlar, kalıtsal birtakım problemler, sırt üstü uyumak, vücudun derin uykuda olarak rüyalar gördüğü REM uykusu, kişinin kendini çok fazla baskı altında hissetmesi, çok fazla stres oluşması, kişinin üst üste kötü uyku uyuması gibi durumlar uyku felcinin oluşmasına neden olabilir.
Uyku Felcinin Belirtileri Nelerdir?
Birtakım semptomlar ile kendini gösteren uyku felci, zihnin mükemmel bir şekilde çalışması ama vücudun buna tepki verememesi şeklinde tanımlanır. Bu durum gerçekleştiği zaman kişi bağıramaz ya da konuşamaz. Hareket edememe durumunda ötürü stres ve korku meydana gelir. Kişi göğüs bölgesinde bir baskı hisseder ve nefes almakta oldukça zorlanır. Genel olarak kişi bu durumun farkındadır, fakat hareket edememektedir. Ayrıca gerçekte olmayan birtakım dokunsal olduğu hissedilebilir.
Uyku Felcinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu bir hastalık değildir. Bu yüzden endişe gerektirecek bir durum söz konusu olmamaktadır. Kendini rahatlanmanız, varsa stres gibi olguları aşmanız gerekmektedir. Yan yatmanız bir çözüm olabilmektedir. Bunun kötü bir şey olmadığını kendinize hatırlatınız. Yavaş bir şekilde el ayak parmaklarınızı oynatmaya çalışınız. Yavaş bir şekilde hareket edebildiğiniz zaman yataktan kalkarak yürümeye çalışın. Eğer ki uyku felci durumunu çok sık yaşıyorsanız, doktora danışmayı ihmal etmeyiniz.