Sağlık 24 Şubat 2021 - 17:40:16

Uykuya Dalma Problemi Neden Olur? Uykuya Dalma Yöntemleri Nelerdir?

Uykuya Dalma Problemi Neden Olur? Uykuya Dalma Yöntemleri Nelerdir?

Uykuya dalma problemleri; kötü bir uyku, dinlenememe, az uyumak gibi sorunları da beraberinde getiren ve vücudun rahatlamasına engel olarak bir sorundur.

Uykuya Dalma Problemleri Neden Olur?

Uyku her vücudun ihtiyacı olan, kişinin dinlenmesine yardımcı olan, organların daha iyi çalışmasını sağlayan bir süreçtir. Her bireyin günlük uyuması gereken bir süre vardır. Bu çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlarda süre olarak farklılık gösterebilir. İyi bir uyku sağlıklı ve zinde bir vücuda zemin hazırlar. Bazı zamanlar kişiler kafalarına taktıkları sorunlardan ötürü uykuya dalmakta problem yaşarlar. Bunun sonucunda uykusunu alamaz ve gün içerisinde konsantrasyon bozukluğu, kendini yorgun hissetme, sinirli bir ruh hali ve bunların sonucunda verimsiz olma gibi sorunlar meydana gelir.

Genel olarak uykuya dalma problemleri stres, ailevi problemler, iş hayatındaki gerginlikler, günlük standart hayatta değişiklik, yabancı bir yatakta uyumaya çalışmak ya da birtakım hastalıklar nedeniyle meydana gelebilmektedir. Fiziksel rahatsızlıklar gibi ruhsal sorunlar da bu durumu etkilemektedir. Depresyon ve psikolojik kaygılar uykuya dalma da zorluk meydana getirebilir. Bunun yanı sıra uyku apnesi gibi problemler de görülebilir. Fazla kilo problemi yaşayanlarda, burun yapısında problemler bulunan ve obezlerde görülen horlama kişinin uyumasını önleyebilmektedir. Sadece bunlar değil aynı zamanda vücudun herhangi bir yerine ağrı oluşması, hazımsızlık, öksürük, solunum güçlüğü, sıcak basması ya da akıl sağlığında bazı rahatsızlıklar uyku dalma problemleri arasında sayılabilmektedir.

Uykuya Dalma Yöntemleri Nelerdir?

Çoğu kişide görülen uyku problemleri genel olarak uykuya dalmadan önce kişinin aklına bir şey gelmedi ya da takılması sonucunda meydana gelmektedir. Negatif düşünceler kişiler uyku bozukluğu meydana getirebilmektedir. Bazı teknikler ile bu tarz düşüncelerden kurtulup yaklaşık olarak 1 dakikadan az bir sürede uykuya dalabilirsiniz. Bu tekniklerden bazıları şu şekildedir:

4-7-8 Tekniği: Bu yöntemde akciğerlerinizi hava ile doldurmak için 4 saniye boyunca nefes alınması gerekmektedir. Daha sonra 7 saniye boyunca nefesin tutulması ve 8 saniye boyunca nefesin yavaş yavaş verilmesi gerekir. Bu yöntem birkaç defa tekrarlandığında kişide uykuya dalma problemi ortadan kalacaktır. Nefesinizi tuttuğunuz zaman kalp atışlarınız yavaşlar ve kaygı problemleri ortadan kalkmaya başlar. Endişe ortadan kalktığı zaman kişi kendini rahatlamış hissedecektir. Kalp atışları yavaşladığı zaman vücudumuza bol oksijen girişi sağlanır. Kaygı ve endişe için de olan insanlar nefes almakta güçlük yaşarlar ve buna bağlı olarak kalp düzensiz çalışır. Kişi bu durum sonucunda yorgun olur ve uykusunu alamaz. 4-7-8 tekniği ile uyku kalitenizi arttırabilirsiniz.

Koyunları Tersten Sayma Tekniği: Koyun sayma tekniğinin asıl amacı kişinin kafasına takmış olduğu düşüncelerden sıyrılıp farklı konulara odaklanmasını sağlamaktadır. 1,2,3,4 şeklinde değil 100'den geriye 3'er 3'er koyunları sayarsanız beyniniz endişe veren kaygılı düşüncelerden kurtulur ve bu da uykunun gelmesine yardımcı olur. Zihninizi zorladığınız zaman uykuya dalmanız daha kolay olacaktır.

Uyku Tutmuyor Ne Yapmalıyım?

Gece uyuduğunuz zaman vücudunuz ve tüm organlarını dinlenmeye geçer. Eğer ki yeterli uyumuyorsanız bu vücudunuzda yorgunluk oluşturur. Zaman içerisinde ise bazı hastalıklara neden olur. Uyku tutmuyor diye şikayet ediyorsanız bazı uykuya dalma taktikleri uygulayabilirsiniz. Öncelikle belirtmek gerekir ki telefon gibi aparatların yataktan uzak durması gerekmektedir. Bu nedenle alarm kuracaksanız çalar saat kullanınız. Ayak parmaklarına yapılan masaj kişide rahatlama etkisi meydana getirmektedir. Dilerseniz ayak parmaklarınıza ufak ufak masaj yaparak kısa sürede uykuya dalabilirsiniz. Masajın 1 dakika kadar sürmesi yeterlidir.

Uykuya Dalmak İçin Öneriler

Sağlıklı bir uyku için uyumadan önce şeker tüketmeyiniz. Uyumadan yaklaşık 2 saat önceye kadar şeker tüketimi kesilmelidir. Vücuttaki şeker düzensizliği uykuya dalmayı önleyebilir. En önemlisi isi uyuma koşullarınızı değiştirmemenizdir. Yatmadan önce odanın havalandırılması gerekir. Isı sabit tutulmalıdır. Ayrıca aynı saatlerde uyumaya özen gösteriniz. Uykuya dalma yöntemleri ile sağlıklı bir dinlenme sağlayabilirsiniz.

  • uykuya dalma
  • uykuya dalma problemi
  • uykuya dalma yöntemler
  • uykuya dalmak için öneriler
  • uyku tutmuyor
  • uykuya dalma taktikleri
  • uykuya dalma yöntemleri
  • uykuya dalma problemleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?