İnsan hayatını önemli ölçüde tehdit eden virüslerden korunmak için öncelikle sağlıklı beslenmek ve vücudu zararlı bakterilerden korumak gerekmektedir.
Virüs Nedir? Virüslerden Nasıl Korunulur?
Virüs, bulaşıcı hastalıkların oluşmasına neden olan, tehlikeli hastalıkların oluşmasına neden olabilen salgın bir bakteri ya da mikrop şeklinde ifade edilebilir. Yapısında DNA ve proteinler barındrıan virüsler canlıdır. Çoğalma özelliğine sahip oldukları için oldukça tehlikelidirler. Bazı virüsler tedavi edilebilirken bazıları ölümcül sonuçlar meydana getirebilmektedir.
Virüslerden korunmak için öncelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara, bakterilere ve virüslere karşı vücudu koruyan, bir savunma sistemi meydana getiren oluşumdur. Kişinin bağışıklığı ne kadar güçlü olursa virüslerden korunması o kadar mümkün olacaktır. Eğer ki bağışıklık sistemi güçsüz ve zayıfsa kişinin virüslerden korunmak için birtakım önlemler alması gerekmektedir. Eller en fazla kullandığımız organlardır ve genel olarak virüslerin bulaşmasına neden olmaktadır. Toplu taşıma kullandıktan sonra, kapalı mekanlarda ya da toplu kullanım alanlarında bulunduktan sonra mutlaka eller güzelce yıkanmalıdır. Bu oldukça basit bir uygulamadır ama virüslere karşı koruyuculuğu artırmaktadır.
Virüslerden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?
Sağlıklı beslenme virüslere karşı direnç sağlamak için oldukça önemlidir. Antioksidan bakımından zengin olan yiyeceklerin tüketilmesi vücuttan toksin atılmasını sağladığı için virüslerden de korumaktadır. Probiyotik etkisi yüksek olan doğal besinler bu konuda oldukça faydalı etkiler sağlamaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze ve meyveleri bol bol tüketmek gerekmektedir. Tüketilen sebzeler ve meyveler mevsimine uygun bir şekilde yenmelidir. Mevsiminde olmayan yiyecekler vücuda fayda sağlamak yerine bağışıklığı güçsüzleştirebilir.
Her sebze ve meyve farklı vitaminler içermektedir. A vitamini bağışıklık sisteminin güçlendirir ve her gün tüketilmelidir. Turuncu meyvelerde ve sebzelerde bol miktarda bulunan A vitamini daha çok havuç, mandalina, portakal, kayısı, brokoli, biber ve ıspanakta yer almaktadır. C vitamini bağışıklık güçlenmesi gerekli olan bir başka vitamin değeridir. Sebze ve meyveler pişirilirken C vitaminleri kaybolur. Çünkü C vitamini suda eriyen bir vitamindir. Bu yüzden C vitamini barındıran sebzeler ve meyveler çok fazla suda pişirilmemeli, yeneceği zaman doğranmalı ve kesinlikle suları dökülmemelidir. Brokoli, mandalina, limon, portakal, kivi maydanoz c vitamini açısından zengin besinlerdir. Bunları belli miktarlarda tüketerek bağışıklığı güçlendirebilir ve virüslerden korunabilirsiniz.
Virüslerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Virüslerin bir metabolizması yoktur. Kendi başlarına üreyemedikleri için vücutta bir hücreye adapte olarak yeni bir virüs oluşturmaya çalışırlar. Bu süreçte hücre zarar görür ve vücutta hastalık meydana gelir. Virüslerin neden olduğu hastalıklardan bazıları; soğuk algınlığı, kızamık, grip, akut bronşit, viral hepatit, kızamıkçık, AIDS, grip ve bronşit şeklindedir. Bunlar sadece bazılardır. Her geçen yıl farklı bir virüs çeşidi ortaya çıkarak farklı hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu bakteriler insan hayatını tehdit etmektedir.
Vücuttaki Virüsler Nasıl Yok Edilir?
Virüsler vücuda girdiği zaman kısa süre hastalık meydana getirirler. Vücuttaki virüsleri yok etmek için öncelikle bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Sağlıklı beslenmeli ve bağışıklığı güçlendirecek şeyler yapılmalıdır. Bağışıklık güçlenirse virüsle savaşır ve onu vücuttan atar. Ayrıca önemli hastalıklarda doktora başvurulması ve ilaç tedavisinin uygulanması gerekebilir.