Akciğerler solunumun gerçekleştiği organlardan biridir. Oksijenin dokulara ulaşmasını sağlayarak karbondioksitin dışarıya atılımını sağlar. Bu işlem hava kesecikleri ile gerçekleşir. Akciğerde atardamarlardan bir kaçının tıkanması sonucu akciğer çökebilir. Bu durum karşısında akciğerde lekelenme adı verilen durum ortaya meydana gelir.
Akciğerde Lekelenme Nedir? Nasıl Olur?
Hastanın doktora başvurmasının sonunda akciğer tomografisi çekilir. Çekilen tomografide akciğer etrafında görülen nodül ya da lekeler akciğer lekelenmesinin olduğunu gösterebilmektedir. Özellikle solunum yolları hastalıklarında hastanın şikayetçi olduğu durumlara göre çekilen tomografiye göre teşhis yapılır. Akciğer lekelenmesinde hastanın normal şartlarda çekilen akciğer tomografisinde hastalığın meydana çıkmasının dışında hastada inatçı öksürük, balgam, kanlı balgam, sırt, göğüs ve omuz ağrısı hastalık belirtileri arasında yer almaktadır. Bunun dışında en sık görülen belirti ise nefes darlığının sürekli hale gelmesidir.
Akciğer Lekesi Neden Oluşur?
Akciğer lekelenmesinin meydana gelmesinden sonra akciğer kanseri teşhisi konulma riski de az sayıdadır. Her lekelenme akciğer kanseri olunduğu anlamına gelmemektedir. Tüberküloz sonrasında iltihaplanmadan dolayı akciğerlerde lekelenme de meydana gelebilmektedir. Akciğer röntgeni çekilen kişinin akciğerlerinde herhangi bir lekelenme söz konusu değilse tedavi uygulanmaz. Hastanın bazı dönemlerinde görülen lekelenme de ise telaşlanacak bir durum olmadığını göstermektedir.
Akciğer Lekenlenmesine Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Olur?
- Hastaların çoğu akciğer lekelenmesinde gecikebilmektedirler. Öksürük ya da nefes darlığı gibi şikayetlerde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. İlerleyen akciğer lekelenmelerinde hastanın kanser olma riski oldukça fazla olduğundan tedavinin erken başlanılması hastalığın iyileştirilmesinde etkili olur.
- Akciğer lekelenmesi devam ettiği sürece dokularda kanserli hücreler yayılmaya başlamaktadır. Özellikle belirtilerin çok fazla görülüyor olması hastanın bir an önce doktora başvurması gerektiğini işaret etmektedir.
- Sağlıklı bireylerde akciğerler sünger şeklinde çalışmaya devam eder. Fakat akciğerlerdeki herhangi bir hastalık nefes almayı ve vermeyi zorlaştırdığı gibi kişiyi çok fazla rahatsız eder. Bu durumlarda acele bir şekilde uzmana gidilmesi gerekmektedir.
Akciğer Kanseri Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Kanser vakalarında erken tanı hastanın iyileşmesi için oldukça önemlidir. İlerleyen durumlarda hastanın akciğerinde zarar görmüş dokular ameliyat ile alındıktan sonra ilaç ve kemoterapi tedavisi uygulanabilmektedir. Bu durum hastayı çok fazla rahatsız edici ve ruhsal olarak da kendini rahatsız hissetmesine sebep olur. Akciğer kanseri özellikle hastalık ilerlemiş aşamada ise kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple hastalığın ilk belirtilerinde mutlaka doktora başvurularak erken önlem alınması gerekmektedir. Akciğerde bulunan dokuların zarar görmesi nefes alıp vermeyi çok fazla zorlaştırmaktadır. Özellikle orta yaş sonrasında görülen bu hastalık sigara gibi tütün alışkanlıkları olan kişilerde daha fazla rastlanmaktadır. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin herhangi bir hastalıkta iyileşme oranı çok düşük olduğundan öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirici tedavi yöntemi uygulanarak hastaın vücut direnci arttırılmalıdır. Akciğerler lekelenmesi sonucunda tedaviye bir an önce başlanılması hastanın iyileşmesini hızlandıracaktır.