Sağlık 17 Temmuz 2021 - 07:47:02

Akdeniz Anemisi Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Akdeniz Anemisi Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Tıp dilinde talasemi olarak bilinen akdeniz anemisi, genetik bir kan hastalığı olarak gösterilebilir.

Akdeniz Anemisi Nedir, Ne Demek?

Akdeniz anemisi olarak tanımlanan hastalıkta, insanların vücutları yeteri kadar hemoglobin üretemez. Bu sebeple de çok ciddi oranda kansızlık rahatsızlığı yaşanır. Dokulara oksijen taşımakla görevli olan hemoglobinin üretilememesi de vücut için ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır. Bir insanın Akdeniz anemisi rahatsızlığını yaşaması, kanlarında yer alan akyuvarların çok ciddi şekilde hasar almasına sebep olacaktır. Bu sebeple de kısa sürede teşhisi son derece önem arz eder. Tıp alanında kalıtsal rahatsızlıklar sınıfında yer almaktadır. Genelde eğer bir kişide bu hastalık görülüyorsa anne ya da babanın en az birinin taşıyıcı olduğu gözlemlenir.

Akdeniz Anemisi Neden Olur?

Hemoglobinlerde yaşanan bu sorun, genel olarak genlerde çeşitli mutasyonların olması ile ortaya çıkmaktadır. Bu mutasyonlar da direkt olarak çocuklarda kendisini göstermektedir. Bu doğrultuda akdeniz anemisi için en fazla görülen sebep genetik etmenlerdir. Eğer ebeveynlerden bir tanesi daha Akdeniz anemisini taşıyorsa bu durum çocukların da bu hastalığı alması için yeterli olmaktadır. Eğer ebeveynlerden her ikisinde de bu rahatsızlık varsa çocuklarda çok üst düzeyde bir kansızlık sorunu yaşanmaktadır. Hem annesinden hem de babasından bu taşıyıcı genleri alan çocukların hayatları boyunca tedavi görmeleri ve sürekli olarak temkinli davranmaları gerekebilmektedir.

Akdeniz Anemisinin Belirtileri Nelerdir?

Kansızlığın en büyük belirtisi cildin renginin normal seviyede olmamasıdır. Kansızlık yaşayan kişilerin ciltleri son derece soluk ve sararmış bir görüntüye bürünür. Akdeniz anemisi için de en önemli belirti budur. Buna ek olarak idrarın rengine yaşanan koyulaşmalar da ciddi biçimde insanların anemi rahatsızlığından şüphelenmesine sebep olabilmektedir. Bağ ağrısı ve aşırı derecede halsizlik gibi problemler de kişilerin kansızlık rahatsızlığını yaşadığını gösterebilir ancak bu iki belirti birçok farklı hastalıkta ortaya çıkabildiğinden tek başlarına bu şekilde değerlendirilmesi çok mümkün olmayacaktır. Son olarak çocuklarda gelişim geriliğinin sebepleri arasında da akdeniz anemisi yer alacağından buna dikkat edilmesi gerekir.

Akdeniz Anemisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde 4 farklı seçenek yer alır. İlk olarak kişilere düzenli olarak kan nakli yapılabilir. Kansızlık problemine karşı 3-4 haftada bir kan verilir. Bunun yanı sıra bu sorunun çözülebilmesi için kişilere ilik nakli de yapılabilmektedir. İlik nakli yapıldığında Bu sorun kalıcı olarak ortadan kalkar. Ancak uygun iliğin bulunması tabi ki çok kolay olmayan bir durumdur. İlaçla tedavi için çalışırken kişilerde hemoglobin üretimini tetikleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bunların da sürekli olarak kullanımı insanlarda belirli sorunlara sebep olabilmektedir. Son çare olarak kişiler ameliyata alınırken dalak veya safra keselerine müdahale edilmektedir. İnsanların kanında yer alan rahatsızlıklardan birisi olduğundan Akdeniz anemisi son derece ciddi bir rahatsızlıktır ve insanların en kısa sürede tedavi için adım atması gerekir.

  • akdeniz anemisi
  • akdeniz anemisi nedir
  • akdeniz anemisi neden olur
  • akdeniz anemisi tedavisi
Yorumlar
Zeliha Aktaş Akdeniz anemisi bulaşıcı mıdır? Belirtileri nelerdir? Tedavi etmek için ne yapmak gerekiyor? Bu hastalığa yakalananlar ne yapmalıdır? Bu hastalık nasıl anlaşılır? Nedenleri tam olarak nelerdir? Nelere dikkat etmek gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Acıtmayan Ağda Varmı? Nasıl Yapılır?