Sağlık 17 Temmuz 2021 - 03:57:00

Çocuklarda Şeker Hastalığı Neden Olur? Çocuklarda Açlık ve Tokluk Şekeri Kaç Olmalı?

Çocuklarda Şeker Hastalığı Neden Olur? Çocuklarda Açlık ve Tokluk Şekeri Kaç Olmalı?

Genetik ya da çevresel etmenler sebebiyle çocuklarda şeker hastalığı olabilirken yetişkinlerde olduğu gibi önlemler alınmadığı takdirde sonuçlar çok ağır olabilmektedir.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Olur?

Şeker hastalığı Tip-1 ve Tip-2 olarak kendi içerisinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Bu iki rahatsızlığın her ikisi de çocuklarda kendisini gösterebilir. Çocuklarda Tip-1 şeker hastalığı, vücudun insülin üretmemesi sebebiyle yaşanan bir durumdur. Pankreas tarafından üretilen insülin vücutta üretilmezse çocukların kan şekerlerini dengelemek mümkün olmaz ve çocuklar şeker hastası olurlar. Buna ek olarak Tip-2 tarzı şeker hastalığında ise insanların vücudu insüline karşı istenen tepkiyi göstermemektedir. Bazen hiçbir tepki alınmaz bazen de olumsuz bir tepki olur. Bu durumlar gerçekleştiğinde çocuklarda Tip-2 şeker hastalığı oluşmaktadır.

Çocuklarda Şeker Hastalığı Neden Olur?

Tip-1 şeker hastalığı insanlarda doğuştan olan ve hayatları boyunca devam eden bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta insanların vücudunda yer alan bakteri ya da virüsler sebebiyle vücut insülini bir düşman madde olarak algılar ve salgılanmasına izin vermez. Bu durumda da şeker hastalığı ortaya çıkar. Pankreasta yaşanan bu durumun nedeni olarak yalnızca genetik etmenler gösterilebilmektedir. Bunun dışında bir neden sunulması oldukça zor olur. Buna ek olarak Tip-2 tarzı şeker hastalığına sebep olan etmenler araştırıldığında insanlar aşırı şişmanlık, hareketsiz yaşam ya da karbonhidrat içerikli olan besinleri tercih etme gibi nedenler ortaya çıkacaktır.

Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda yaşanan şeker hastalığının çok sayıda farklı belirtisi olurken bunların ilk sırasında çok sık idrar çıkma durumu gösterilir. Bir yandan çok fazla su tüketimi, bir yandan da sürekli olarak idrara çıkma durumu söz konusu ise ebeveynlerin çocuklarda şeker hastalığı olduğunu düşünmesi doğru görülebilir. Buna ek olarak gece saatlerinde sürekli olarak çocukların idrara çıkması ya da gece saatlerinde idrar kaçırma durumları görülüyorsa bu durumda da şeker hastalığından şüphelenmek doğru olacaktır. Son olarak çocukların çok fazla yemek tüketmesi ancak buna rağmen hiç kilo alamaması ve belirli dönemlerde kilo kaybı yaşaması da şeker hastalığını işaret etmektedir.

Çocuklarda Açlık ve Tokluk Şekeri Kaç Olmalı?

Çocuklarda şeker hastalığının olup olmadığı anlamak için düzenli olarak ölçümler yapılabilmektedir. Şeker ölçüm cihazlarını kullanarak ebeveynler çocuklarının şekerlerini ölçerken 6 yaşına kadar açlık şekerlerin 100 civarında olmasını beklerler. Eğer çocukların şekeri bu değerde ya da yakın ise şeker hastalıkları yoktur. Tokluk şekerinde ise istenen miktar 140 olacaktır. Yemekten 2 saat sonra ölçülen kan şekerinin en fazla 120 olması istenir. Bu değerler aşılıyorsa kişilerin çocuklarında şeker hastalığı olduğundan endişe duyması gerekirken kısa süre içerisinde tedaviye başlanması önerilmektedir. Çocuklarda şeker hastalığı son derece ciddi sonuçlar doğurabildiğinden olabilecek en kısa sürede insanların hastanelere gitmesi en doğru seçim olacaktır.

  • çocuklarda şeker hastalığı
  • çocuklarda şeker hastalığı nasıl olur
  • çocuklarda şeker hastalığı neden olur
  • çocuklarda şeker hastalığının belirtileri
Yorumlar
Kadriye Özer Çocuklarda şeker hastalığının oluşum nedeni nedir? Nasıl ortaya çıkar? Şeker hastalığının oluşmaması için ne yapmak gerekiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu hastalık hangi yaşlarda belli eder kendini? cevapla
yorum yaz
Mor Lahana Faydaları Nelerdir? Kalorisi Ne Kadar? Rengi Nasıl Açılır? Acısı Nasıl Alınır?