Akne, diğer adıyla sivilce olarak bilinen, ülkemizde ve dünyada en sık görülen cilt rahatsızlıklarından birisidir.
Akne Nedir? Nasıl Oluşur?
Genel olarak akne insanların cildindeki yağ miktarının orantısız biçimde artmasının ardından bu yağın belirli noktalarda birikmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bazen kırmızı bir yapıda olan sivilceler bazen de kendilerini siyah nokta olarak göstermektedir. Bu durumların tamamı benzer sebeplerden kaynaklanır.
Basit anlamda vücudun yağ dengesini bozan durumlar sivilcelere sebep olurken dengeleyici olanlar ise sivilcelerin ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Ancak özele inildiğinde bu etkilere sebep olan çok sayıda etmen bulunduğu anlaşılabilir. Özellikle geçmeyen sivilceler pek çok kişi için sıkıntı yaratmaktadır.
Akne Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Cildin alt tabakasında yer alan sebum salgılayan yağ kanallarının tıkanması, şişmesi ve bakteri ile dolması sonrasında akne oluşumu söz konusu olmaktadır. Deri üzerinde yağ tabakasının artması ve gözeneklerin kapanması bu oluşumları meydana getirir. Akne sebeplerine kısaca bakacak olursak;
- Akne oluşumunda en önemli etmenlerin başında ergenlik gelmektedir. Ergenlik dönemine giren erkek ve bayanlarda hormonal açıdan büyük dengesizlikler meydana gelebilir. Vücudun bu dönemde normale göre daha farklı bir şekilde hormon salgılamaya başlaması sivilce oluşumunu da tetiklemektedir. Bu doğrultuda ergenlik döneminde olan çocukların çok büyük bir kısmında bu problemler görülmektedir.
- Kullanılan bazı ilaçlar vücudun yağ dengesinde bozulma oluşturabilir ve bunun sonrasında sivilceler meydana gelebilir.
- cildin aşırı yağ üretmesi sonrasında meydana gelebilir.
- Cilt gözeneklerinin yağ ve ölü cilt hücreleri ile tıkanması sonrasında gelişebilir.
- Sigara kullanımı akneye neden olan en önemli etkenler arasındadır.
- Cildin aşırı neme ya da güneşe maruz kalması sonrasında meydana gelebilir.
- Kozmetik ürünlerin kullanımı akne oluşumunu tetikleyen etmenlerden birisidir. Genel olarak cildin daha yağlı hale gelmesine sebep olan ya da gözeneklerin çok genişlemesine sebep olan makyaj malzemeleri sivilcelerin oluşumunda çok etkili olur. Bu durum belki kozmetik ürünlerinin kullanımından belirli bir süre sonrasında gerçekleştiğinden gözden kaçabilir ancak asıl sebep kozmetik ürünleri olacaktır.
Gebelik, adet gecikmeleri, stres ve doğum kontrol haplarının kullanılması hem normal hem de kör sivilce oluşumlarına sebebiyet verebilmektedir. Genel anlamda vücutta hormon değişimlerinin neden olduğu her türlü etken sivilceye neden olabilir.
Sivilcenin Psikolojik Nedenleri Nelerdir?
İnsanların psikolojik durumları sivilce oluşumuna etki eder. Genel olarak stresli ya da sinirli bir ruh hali içerisinde olan kişilerde sivilce oluşumu hızlanmaktadır. Özellikle ergenlik döneminde girilen bu ruh halleri de sivilce oluşumuna katkı sağlamaktadır. Buna ek olarak yetişkinlerde sosyal hayat ve iş hayatında yaşanılan zorluklar bu duruma sebep olur.
Beslenme düzeni sivilce oluşumuna etki eden faktörler arasında sayılabilmektedir. İlk etapta yapılan diyetler kişilerde sivilce oluşumuna sebep olmaktadır. Bu durum genel olarak belirli vitamin ve minerallerin vücudun içerisine girmemesi sebebiyle ortaya çıkar. Bunun yanında fazla yağlı yiyeceklerin bol tüketilmesi de bu durumun oluşumunu tetikleyerek cilt şeklinin bozulmasına sebep olmaktadır.
Akneleri Yok Etme Yolları
Akne tedavisi için genel olarak maskelere ya da kremlere başvurulmaktadır. Hem ergenlik hem de yetişkinlik dönemlerinde kullanılan bitkisel maskeler ile birlikte sivilce oluşumunu belirli oranda engelleyebilirler. Ancak bunda cilt yapısının da etkisi olmaktadır. Sivilceleri yok etme yollarından bazıları şunlardır:
- Sivilcelere aloevera jeli sürebilirsiniz. Bu bitkinin özü, ciltteki fazla yağı alır ve cildi yağdan arındırır. Bu şekilde hem cildi rahatlatır hem de korur.
- Uyumadan önce sivilce üzerine diş macunu sürmek, aknenn görünürlüğünü azaltır ve inmesini sağlar.
- Cilt üzerindeki kızarık sivilceler için salatalk tercih edebilirsiniz. Salatalıkları rendeleyip içerisine biraz limo ekleyiniz. Sivilce olan bölgeye sürüp yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayınız.
- Doğal antibiyotik etkisi olan balı tarçın ile karıştırarak sivilcelerinize sürebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika bekletip ardından ılık su ile yıkayınız. Cilt yüzeyindeki kirleri temizleyen ve gözenekleri açan bu karışım, sivilcelerden kurtulmanızı sağlar.
- Yüksek antioksidan özelliği olan ve anti-bakteriyel etkiye sahip olan sarımsak, hem tüketildiğinde hem de sivilce üzerine uygulandığında etkili olmaktadır.
Bu bitkisel yöntemler her cilt için uygun değildir. Bazı ciltlerde alerjik etkiler oluşturarak sivilceleri daha görünür hale getirebilir. Bundan dolayı en iyi sivilce kurutucu yöntem için doktora başvurunuz.
Akne Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Olur?
Bazı durumlarda bitkisel karışımlar akne oluşumunu tamamen engellemek için yeterli olmamaktadır. Sivilceleri kökten yok etmek için bunun yanında doktorlar her zaman ilaç tedavisini önermektedir. İlaç tedavisinde bir yerden kullanılan haplar, bir yandan da sürülen kremler ile birlikte bu sorun aşılmaya çalışılır.
Bu ilaçlar da bitkisel ürünlerden elde edilirken içlerinde kimyasal maddeler de bulunmaktadır. En etkili yöntem olan ilaç tedavisinde dahi kişilerin sonuçları görmesi için 2-3 ay düzenli kullanması gerekmektedir. Akne tedavisinde asıl amaç yağ hücrelerinin dengelenmesini sağlamaktır. Bu şekilde sivilcelerin temizlenmesi gerçekleştirilebilir.