Sağlık 03 Şubat 2021 - 06:50:04

Aplastik Anemi Nedir? Bulaşıcı mıdır? Tedavisi, Nedenleri ve İlik Nakli

Aplastik Anemi Nedir? Bulaşıcı mıdır? Tedavisi, Nedenleri ve İlik Nakli

Kemik iliğinde yer alan ve görevi kan hücresi üretmek olan dokuların yerini yağ dokusu alma durumu aplastik anemi olarak isimlendirilmektedir.

Aplastik Anemi Nedir? Bulaşıcı mıdır?

Kemiklerimizin içerisinde kemik iliği adı verilen bölümler yer alır. Bu bölümlerin görevi kan hücresi üretmek ve vücudun kan miktarını gerekli seviyede tutmaktadır. Ancak vücudun her bölgesinde olabildiği gibi bu kan iliklerinde de bazı sorunlar ortaya çıkmaya başlayabilir. Normal şartlarda, kemik iliği içerisinde yer alan hematopoietik dokunun görevi kan hücresini üretmektedir. Ancak bu dokunun yerini zamanla yağ dokusu almaya başlar ve bu durumda kan hücresi üretimleri azalır. Belirli bir süre müdahale edilmemesi durumunda kan hücresi üretimleri durma noktasına gelecektir. Bu durum, tıp alanında aplastik anemi olarak isimlendirilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kalıtsal olarak insanlarda bu hastalığa yatkınlık söz konusu olabilmektedir.

Aplastik Anemi Nedenleri Nelerdir?

Tıp alanında hastalığın sebeplerinin direkt olarak söylenemediği hastalıklardan birisidir. Dünya üzerinde bazı bölgelerde biraz daha yaygın olarak görülmektedir. Hastalığın hedefteki yaş grubu 10-25 yaş arası ve 65 yaş üstüdür. Bu yaş dönemleri hastalığın en fazla görüldüğü dönemler olsa da her yaşta görülebilmektedir. Hastalığın kalıtsal sebeplerinin yanı sıra ekstra olarak farklı sebeplerden dolayı da ortaya çıkabileceği belirtilmektedir. Bunlardan ilki kişinin kimyasal maddelere maruz kalma durumudur. Bunun yanı sıra yüksek seviyede alınan kemoterapi tedavisi de insanlarda bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir. İnsanlarda sıkça görülen hepatit rahatsızlığı ve HIV virüsü de bu hastalığın sebepleri arasında sayılmaktadır.

Aplastik Anemi Nasıl Teşhis Edilir?

İnsanlarda bu ciddi hastalığın olup olmadığının belirlenmesi için kan testlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Hastalık basit bir şekilde kendisini göstermediği için doktorlar tarafından yapılmasının talep edildiği kan testleri bu hastalığın olup olmadığını ortaya koyabilir. İlk olarak hastaya tam teşekkürlü bir kan testi yapılmalıdır. Kan testindeki değerler incelendikten sonra eğer hastalığı işaret eden veriler bulunuyorsa kemik iliği biyopsisi yapılmalıdır. Bu biyopsi sayesinde hastanın kök hücre üretiminin detaylı bir şekilde incelenmesi mümkün olmaktadır. Gerçekleştirilen bu testler sonrasında hastanın aplastik anemi hastalığına sahip olup olmadığı ve eğer sahipse nedeni öğrenilebilmektedir.

Aplastik Anemi Tedavisi Nasıldır? İlik Nakli Olabilir mi?

Bu hastalığın tedavisinde, hastalığın ne durumda olduğu büyük önem taşımaktadır. Eğer aplastik anemi hastalığı ilk evresinde yakalanmışsa bu durumda hastalara ilaç tedavisi ve kan nakli tedavisi uygulanabilmektedir. Bu tedaviler her zaman doktorların yakın takibi ile uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra ilerlemiş durumda bir aplastik anemi durumu varsa kişilerin ilik nakli için kayıt olması gerekmektedir. Ülkemizde ilik nakli bekleyen çok sayıda kişi olduğundan insanların sıraya girerek kendilerine uygun bir ilik nakli gelmesini beklemek gerekmektedir. İnsanların hayatlarında büyük sorunlar yaratabilen aplastik anemi hastalığında erken teşhis çok önemli olurken aksi halde tedavi süreci oldukça zorlu geçmektedir.

  • aplastik anemi
  • aplastik anemi nedir
  • aplastik anemi tedavisi
  • aplastik anemi hastalığı nedenleri
Yorumlar
Hakan yıldırım Aplastik anemi atg tedavisi hakkında biraz bilgi edinmek istiyorum. Bu duruma yol açan antibiyotikler de varmış sanırım. Lösemi sanırım iliklerde bahsedilen bu durumların oluşmasına bağlı olarak meydana geliyor. Bu hastalığı belirtileri nelerdir? cevapla
yorum yaz
Hindiba Kahvesinin Faydaları ve Zararları Nedir? Nasıl İçilir?