Arı Soktuğunda Ne Yapılmalı? Arı Sokması Şişliği Nasıl Geçer, Şişlik Nasıl İner?
Arı sokması, herkesin başına gelebilecek olan durumlardan birisi olurken bu aşamada doğru hareket edilmesi ve bu durumun en az zararla atlatılması gerekmektedir.
Arı Sokması Nasıl Anlaşılır?
Arılar, oldukça küçük canlılar olmasına rağmen insanlara zararları çok üst düzeyde olabilir. Normal şartlarda bal üretimi gerçekleştiren ve bunun yanında ekosistemde çok değerli olan bu canlıların insanları sokması olağan bir durum değildir. Arıların sahip oldukları tek savunma mekanizması iğneleridir. Bu sebeple de kendi canlarını ya da kraliçe arının canının tehlikede olduğunu hissederlerse bu durumda iğnelerini kullanmaya başlarlar. Bu doğrultuda arı sokması gibi durumlar da ortaya çıkabilir.
Arı Sokması Belirtileri Nelerdir?
Bu durumu birçok kişi sokulma anında fark edebilir. Bu sebeple de belirtileri görmeye çok fazla gerek olmaz. Ancak bunun yanında farkında olmadan yaşanan durumlarda belirtiler doğru teşhis için çok büyük önem taşır. Sokulan bölgenin şişmeye başlaması, kızarması ve kaşınması en yaygın belirtiler olarak görülmektedir. Bazı insanların vücut yapıları bu duruma aşırı duyarlılık gösterir. Bu durum arı sokmasına karşı alerjisi olduğu yönünde de yorumlanabilmektedir. Bu kişilerde bağ ağrısı, yüksek ateş, baş dönmesi, halsizlik ya da eklem ağrıları gibi bulgular ortaya çıkmaktadır. İleri düzeyde dilde şişmeler meydana gelirken bu durum kişilerin ağzından nefes almasını engelleyen bir durumdur ve en kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir.
Arı Sokması Şişliği Nasıl İner? Nasıl Geçer
Arı sokması durumunda genel olarak bölgede şişme meydana gelir. Eğer bu bölge oldukça hassas bir bölgeyse şişmenin etkileri çok daha fazla olabilir. Göz kapağı ya da dil gibi noktalardan arının sokması durumunda buradaki derinin yapısı sebebiyle şişkinlik çok daha fazla olacaktır. Şişkinliğin ortaya çıkmaması ya da en kısa sürede inmesi için çeşitli uygulamalar yapılabilmektedir. İlk olarak bölgenin sabunlu su ile yıkanması gerekmektedir. Ardından buz uygulamasına başlanır. 15 dakika boyunca buz küpleri aralıksız olarak şişlik bölgesine temas ettirilir. Bunun sonrasında yarım saat ara verilir ve ikinci defa buz uygulaması yapılır. Bu şekilde şişkinlik sonlandırılabilir.
Arı İğnesi İçinde Kalırsa Ne Olur?
Arı sokması durumunda arının iğnesi genelde sokulan bölgede kalmaktadır. Bu durumda kişilerin hemen iğneyi çıkarması son derece doğru bir hamle olacaktır. Direkt olarak parmaklarını kullanarak kişiler iğneyi çıkarabilirler. Eğer biraz derine girmişse cımbız kullanımı en doğru seçenek olacaktır. Eğer kişiler dış rotamdaysa kredi kartı gibi düz ve sert malzemeler kullanılarak iğneler bölgeden çıkartılabilir. Bu şekilde bölgedeki anormal durumların sonlandırılması için gerekli olan adım atılmış olur. Aksi halde vücudun düzenini bozan bu durumun devamlılığı söz konusu olacaktır. Bu durumunda sakin olunması ve ilk müdahalenin başarılı bir şekilde yapılması gerekir. Aşırı duyarlılık durumunda hastaneye gitmek en doğru tercih olacaktır.