Ayak sararması; oldukça yaygın olan fakar çok nadir fark edilen çoğu zaman ciddi hastalıkların bir belirtisi olmamasına rağmen farklı rahatsızlıklardan dolayı meydana gelen bir durumdur.
Ayak Sararması Neden Olur?
Birçok kişide görülen ayak sararması genel olarak önemli bir rahatsızlığı göstermemektedir. Fakat bazı durumlarda enfeksiyona ya da çeşitli hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Ayak Sararması nedenleri şöyledir:
Nasır: Vücutta en fazla ayak ve ellerde meydana gelen nasır, oldukça rahatsız edici ve çevresinde sararma meydana getiren bir rahatsızlıktır. Cilde ya da bölgeye uygulanan aşırı baskı sonrasında tepki olarak oluşum gösterir. Zorlu şartlara uyum sağlayabilen sert bir tabakanın gelişmesi durumu olarak tanımlanan nasır, pürüzlü ve kuru bir görünüme sahiptir. Kalın bir deri katmanı olarak görülür ve kanın, kılcal damarların bu deri ile kapanması sonucunda sarı renge sahip olur. ağrısı yoksa tedaviye gerek yoktur. Ağrılı ise cildiyeden randevu alınmalıdır.
Karotenemi: Ayakların tabanlarında ya da avuç içlerinde meydana gelen sararmalar genel anlamda karotenoid seviyelerinin yüksek olmasından kaynaklıdır. Karoten açısından zengin olan havuç ve bal kabağı gibi besinlerin aşırı miktarda ve uzun süre tüketilmesi sonrasında gelişmektedir. Birçok sebze ve meyveye rengini veren pigmentler olarak bilinen karotenoidler genel olarak gıdalardan vücuda alındığı zaman dışkı, idrar ya da terleme yolu ile atılırlar. Fakat gereğinden fazla tüketilirse eğer, cilt üzerinde renk değişimi oluşturabilirler.
Sarılık: Eğer sararma cilde ve gözlerin beyazlarına yayılmışsa sarılıktan bahsedilebilir. Doğum kontrol hapı, anabolik steroidler ya da penisilin gibi bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişebilir. Bunlarla birlikte heptatit A, hepatit B ve hepatit C gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklı sarılık da oluşabilir. Genel olarak tedavi edildiğinde sarılık da ortadan kalkar.
Anemi: Ayaklar dahil olmak üzere cildinizin diğer bölgelerinde de sarı bir parıltı söz konusu ise anemi olabilir. Hızlı kalp atışı, saç dökülmesi, baş ağrısı, göğüste ağrı, yorgunluk, tırnakların kırılgan olması, nefes darlığı ve sararmaları aneminin semptomları arasındadır. Demir alımının artırılması ile bu durum tedavi edilebilir.
Zerdeçal: Rengi sarı bir bahart olan zerdeçal, eğer son günlerde çok fazla tüketilmişse ayaklarda sararmalara neden olabilir. Eğer durum bundan dolayı meydana geliyorsa, zerdeçal alımının azalması ile sona erecektir.
Ayak tabanında sararma nedenleri genel anlamda bu şekildedir. Eğer ki bu tarz bir durum yaşıyorsanız beslenmenizde ya da farklı bazı hastalıklardan kaynaklı olabilir.
Ayak Sararması Nasıl Geçer?
Genel anlamda birçok kişide meydana gelen ayak tabanında renk değişikliği durumu nedenine uygun olarak tedavi edilmelidir. Örneğin; anemi sonrasında gerçekleşiyorsa demir alımının artırılması gerekir. Demir içeren besinler ya da doktor kontrolünde takviyeler alınmalıdır. Eğer sarılık varsa bunun nedeni araştırılmalıdır. Bazen karaciğerdeki işlev bozuklukları da sarılık oluşturabilir ve ayak sararmasının nedeni olabilir.
Eğer nasır kaynaklı bir ayak sararması yaşıyorsanız, bunların tedavisi için cildiyeden destek almalısınız. Bu olumların yok edilmesi sararmaları gidermektedir. Çocuğun ayak altı sararması söz konusu ise bu birtakım vitaminlerin fazlalığından ya da bazı hastalıklarından semptomlarından ötürü olabilir. Bunun için doktor desteği alınmalıdır.
Ayak Sararması İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Oldukça yaygın olarak görülen ayak altı sararması bazı durumlarda uzman hekim desteği gerektirmektedir. Eğer yüksek ateş söz konusu ise, zihinsel anlamda karışıklık ve bilişsel sorunlar varsa, ciltte nedeni belli olmayan morarma ya da kanama oluyorsa, dışkı siyah renkse ya da kan varsa, şiddetli karın ağrısı, kanlı kusma, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve baş dönmesi varsa uzman bir doktordan destek alınmalıdır.
Pek çok kişinin merak ettiği ayak tabanında sararma ne demek sorusu, yazımızın içeriğinde yer alan bilgiler eşliğinde cevap bulmaktadır. Eğer ki böyle bir durum yaşıyorsanız, son zamanlardaki beslenme listelerinizi gözden geçiriniz. Eğer ki havuç zerdeçal gibi besinlerden kaynaklı değilse ve farklı semptomlar da eşlik ediyorsa doktor desteği alınız.