Cereyanda kalmak; halk arasında sıklıkla dile getirilen, asıl olarak hava akımında kalmak şeklinde tanımlanabilen ve istenmeyen birtakım olguların oluşmasına sebebiyet verebilen durumdur.
Cereyanda Kalmak Neden Zararlıdır?
Genel olarak farklı yönlerden esen hava akımının arasında durmak cereyanda kalmak şeklinde tanımlanır ve bu durum sırt ağrısı, göğüs ağrısı, tutulma ve baş ağrısı gibi rahatsız edici durumlar meydana getirmektedir. Bu burum asıl olarak zatürre gibi tehlikeli hastalıklara sebebiyet verebilmektedir. Kişi terli olduğunda ya da vücudu hafif nemli olduğunda cereyanda kalırsa ciğerleri üşütebilir. Ciğerlerin üşümesi demek zaman içerisinde birtakım kötü hastalıkların oluşmasına neden olabilmektedir.
Cereyanda kalmak vücudun üşütmesi olarak nitelendirilir ve bu durumda ateşi öksürük, mide bulantısı gibi durumlar meydana getirebilmektedir. Bu duruma maruz kalmak çok ileri boyutlar meydana getirmeyebilir. Bu nedenle çok fazla önemsenmemektedir. Fakat aynı zamanda ciddi birtakım hastalıkların oluşmasına da neden olabilir. Serinlemek için yaz aylarında tercih edilen bir yöntem olsa da farklı sonuçlara ortaya çıkartabilir. Bu nedenle kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Cereyanda Kalmak Hasta Eder mi?
Özellikle yaz aylarında genel olarak serinlemek amacıyla pek çok kişi cereyanda kalmaktadır. Rahatlatıcı gibi görünse de aslında bu durum pek çok hastalığın oluşmasına sebebiyet olmaktadır. Göğüste ağrı, mide bulantısı, baş ağrısı yapabileceği gibi aynı zamanda sırt ağrısı ve vücutta farklı eklem ağrıları oluşturabilir. Tutulma gibi etkiler de görülebilmektedir.
Cereyanda kaldığınız için kesinlikle hasta olursunuz diye bir cümle kurmak ve bu konuda kesin bilgi vermek çok doğru değildir. Bazı uzmanlara göre bu tarz bir duruma maruz kalındığında hastalanma gibi sonuçlar meydana gelmeyebilir. Fakat yine de her türlü dikkat edilmesi gerekmektedir.
Cereyanda Kalmanın Belirtileri Nelerdir?
Günlük hayatta farkında olmadan bu duruma maruz kalmanın bazı etkileri bulunmaktadır. Cereyanda kalmanın belirtilerine baktığımızda şunları sıralayabiliriz:
- Bu duruma maruz kalan kişilerde genel olarak eklem ağrıları meydana gelmektedir.
- Boyun tutulması bu tarz bir durumda sıklıkla oluşabilmektedir. Boyun tutulması kişinin günlük hareketlerinin kısıtlanmasına da sebebiyet vermektedir.
- Hava akımına maruz kalmak bağırsakların üşütmesine ve buna bağlı olarak ishal gibi birtakım hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
- Derin bir öksürme ve ciğerde ağrı oluşabilir.
- Ateş görülebilir, kişide halsizlik ve uyku hali görülebilir.
- Cereyanda kalan kişilerde bazı durumlarda sıtma gibi etkiler oluşabilmektedir.
Vücudumuz sorunsuz bir şekilde işleyen mekanizma gibidir. Fakat üşütme gibi etkiler hem eklem ağrıları oluşturabilir hem de birtakım hastalıkların meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Cereyanda kalmak bu tarz etkilerin oluşmasına neden olacağından dikkat edilmelidir.
Cereyanda Kalmanın Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
Çoğu zaman pek çok kişinin maruz olduğu cereyanda kalmanın tedavisi ortaya çıkan sonuçlara göre belirlenmektedir. Bu durum sonucunda eklem ağrılarının oluşması söz konusu ise buna yönelik bir tedavi uygulanır. Eğer ki mide bulantısı, karın ağrısı, ishal olma durumu gibi şeyler söz konusu ise bunlara yönelik birtakım tedaviler uygulanır. Yani semptomların bastırılmasına yönelik adımlar atılır.