Sağlık 30 Mayıs 2024 - 10:33:13

Cildin Ph Değeri Nedir? Nasıl Dengelenir?

Cildin Ph Değeri Nedir? Nasıl Dengelenir?

PH değeri; cildin sağlıklı olup olmadığını gösteren, hidrojenin gücü şeklinde açılımı olan ve 0-14 değerleri arasında oluşan oldukça önemli bir detaydır.

Cildin Ph Değeri Nedir?

Cildimiz birtakım kötü koşullar ve alışkanlıklar sonrasında tahribata uğrayabilmektedir. PH değeri cildimizin sağlıklı mı yoksa sağlıksız olduğunu ortaya koyan bir göstergedir. Kullanılan bazı ürünler cildin PH dengesinin bozulmasına neden olabilir. Bu durumda aşırı yağlanma, sivilcelenme ve birtakım cilt lekeleri meydana gelebilmektedir. PH değerini 0 ile 14 arasındaki rakamlar ile ifade edebilir. O değer en asidik 14 değer ise en alkali olduğu anlamına gelmektedir. Cildimizi ve vücudumuzu koruyan derinin sağlığı asidik değeri ile birlikte ölçülüp değerlendirilmektedir.

PH değeri cildi alerji, tahriş, enfeksiyon ve kuruma gibi durumlara karşı koruma görevi üstlenmektedir. Cilt uzmanları genel olarak ideal PH değerinin 5.5 olması gerektiğini belirtmektedir. Cildin PH değeri olarak bahsedilen durum derimizin ne kadar asidik ve alkali olduğudur. Sağlıklı bir cildin hafif asidik olması gerekir. Asidik değeri bozuk olan ciltte kuruma, kırışma, egzama ve sivilcelenme gibi problemler meydana gelmektedir. Cildin PH değeri bozulduğu zaman cilt yüzeyinde enfeksiyonlar meydana gelir ve aynı zamanda güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda lekelenme gibi problemler sıklıkla görülür. Kullanılan her ürünün ph değerinin 5.5 olması önemlidir. Örneğin kullandığımız sabunların çoğunun PH değeri 11'dir. Kolonyanın ise 2.5'tir. Bu tarz ürünler cildin asit ve alkali dengesini bozarak birtakım problemlere davetiye çıkarır.

Cildin Ph Değeri Nasıl Dengelenir?

Kullanılan her ürünün cilt tipine uygunluğunun bulunması gerekmektedir. Cildinizi yıkadıktan sonra mutlaka nemlendiriniz. Cildin lipit isimli koruyucu yüzeyine zarar verecek ürünleri kullanmayınız. Sabun bunlardan biridir. Ağır kimyasal içeren ve PH değeri 5.5 olmayan ürünler cilt yüzeyinde tahrişe yol açar ve bu da beraberinde birtakım cilt sorunlarının oluşmasına sebebiyet verir. Cildinizi yıkarken ve temizlerken oldukça nazik davranmalısınız. Sert hareketler ile yıkama sağlamak PH seviyesinin yükselmesine sebebiyet verebilmektedir. Cildin PH değerini dengelemek için yaz ve kış aylarında güneş koruyucu kullanmaya özen gösteriniz. Güneşin zararlı ışınları cilde direkt olarak temas ettiği zaman melanin hücrelerinde artış ve buna bağlı olarak lekelenme meydana getirmektedir. Son olarak kullanmış olduğunuz cilt ürünlerinde PH değerine dikkat ediniz. PH değeri 5.5 olmayan ve cilt tipinize uygun olmayan ürünleri asla kullanmayınız.

Cildin Ph Değeri Bozulursa Ne Olur?

Yanlış kullanılan ürünler cilt yüzeyinde asit ve alkali dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum hassasiyet, kuruluk, sivilce, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon ve bölgesel kızarmalar meydana getirmektedir. bunlar genel uyarı işaretleri olarak nitelendirilmektedir. Cildin PH değerinin bozulması demek, cildi koruyan tabakasının zarar görmesi anlamına gelmektedir. Bunun sonucunda ise kolay şekilde zarar görebilmesi şeklinde ifade edilmektedir.

Ciltte Ph Dengesi Nasıl Sağlanır?

Birtakım doğal yöntemler cildin bozulan PH dengesini tekrardan kazanmasını sağlayabilmektedir. 3 su bardağı damıtılmış su, yarım su bardağı elma sirkesi, 1 çay kaşığı kadar biberiye ya da lavanta çiçeği, 1 çay kaşığı gül yaprağı malzemelerini 15 dakika kaynatıp cildinize buhar banyosu yaptırın. Yüzünüzün yanmaması için suyu belirli mesafede tutunuz. Bu doğal yöntemi uygulamadan önce mutlaka bir dermatolog ile görüşünüz. Ciltte PH dengesini sağlamak cildinizin canlı, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar.

  • cildin ph değeri
  • cildin ph değeri nedir
  • cildin ph dengesinin bozulması
  • cildin ph değeri nasıl dengelenir
  • cildin ph değerini dengelemek
  • cildin ph değeri bozulursa ne olur
  • cildin ph değerinin bozulması
  • ciltte ph dengesini sağlamak
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Okul Fobisi Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi