Gaz çıkarma; daha çok kalın bağırsakta biriken, nitrojen, oksijen, hidrojen, karbondioksit ve metandan meydana gelen kokusuz ya da hidrojen sülfür içererek kötü koku oluşturan bir yapıdır.
Çok Gaz Çıkarmak Normal mi?
Kalın bağırsak besinlerdeki karbonhidratları ve bakterileri parçalarken ortaya çıkan gaz, sürekli olduğu zaman sıkıntı veren bir durumdur. Genel olarak günlük hayatta 10-15 dakika yellenmek normal kabul edilmektedir. Eğer ki 20'den fazla olursa bu anormal bir durum olarak kabul edilmektedir. Fakat vücutta gaz sıkışmaları meydana gelirse yellenme daha az olacaktır. Bu durum da oldukça rahatsız edici olmaktadır.
Sindirim sisteminin normal ve gerekli bir parçası olan gaz çıkarma, gereğinden fazla olduğu zaman ya da gerektiği kadar olmadığı zaman birtakım problemler meydana getirmektedir. Sosyal yaşamda özellikle kişinin zor duruma sokabilmektedir. Özellikle bağırsaktan meydana gelen gaz kötü kokulu ya da kokusuz olabilir. Gaz çıkmadığı zaman ise karında ağrı gibi etkiler meydana getirir. Hatta şişkinlik de bu durumun nedenleri arasında görülebilmektedir. Bu nedenle aşırı gaz çıkarma durumuna neden olan etmenin bulunması ve iyileştirilmesi gerekmektedir.
Aşırı Gaz Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir?
Vücutta biriken gaz dışarı atılmazsa ve birikirse ağrı meydana getirmektedir. Bu durumun ortaya çıkarmış olduğu ağrı ve şişkinlik, ishal ya da kabızlık gibi durumlar birleştiğinde daha da rahatsız edici olabilmektedir. Çok gaz çıkarmanın nedenlerine baktığımız zaman, aşırı yemek yeme, hızlı yemek yeme, sakız çiğnemek, yemek yerken ya da farklı şekilde hava yutmak, yüksek lif içeren yiyecekler, çok yağlı besinlerin yenmesi, gazlı içeceklerin normalden fazla tüketilmesi, düşük karbonhidrat ve şekersiz ürünlerin içerisinde bol miktarda yer alan sorbitol ve maltitol suni içerikli maddelerin tüketilmesi sayılabilir.
Vücutta gaz yapan sebzeler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; fasulye, mercimek, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, erik, kuru erik suyu, laktoz içeren süt ve peynir gibi gıdalar ve sarımsak, soğan gibi gıdalar vücutta gaz yapabilir. Bu tarz yiyecekler çok gaz çıkarma gibi durumlara neden olabilmektedir.
Kolit olarak nitelendirilen, hassas bağırsak sendromu, kronik kolon hastalıkları, bazı antibiyotikler, romatizma ilaçları ve vitaminler de gaz problemi meydana getirebilmektedir. Bağırsaklardan bakteri ya da virüs olması da gaz problemlerine yol açabilmektedir. Hatta kolonda meydana gelen tümörler de bu sorunun bir parçası olarak nitelendirilebilir.
Çok Gaz Çıkarma Nasıl Geçer?
Bazı bitkisel yöntemler sürekli gaz çıkarma probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olabilmektedir. Nane çayı, papatya çayı, sinameki otu çayı gaz çıkarmayı kolaylaştıran bitkisel çaylardır. Yemeklerden önce veya günde 3 defa elma sirkesi içmek gaz çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Kanepe veya yatağa uzanıp cenin pozisyonu almak ve yaklaşık olarak 15 dakika bu şekilde uzanmak rahatlamaya yardımcı olmaktadır. Sürekli olarak gaz problemi yaşıyorsanız fiziksel aktiviteleri arttırmanız ve daha hareketli bir yaşam seçmeniz gerekmektedir. Son olarak karanfil yağı da sindirim sisteminin daha dengeli çalışmasını sağlamaktadır. Bir bardak suya birkaç damla katıp içmeniz yeterlidir.
İstemsiz Gaz Çıkarmayı Önlemek ve Engellemek İçin Ne Yapmalı?
Yemeğinizi oturarak yemeye ve yavaş yemeye dikkat ediniz. Yemek yerken ya da konuşurken ağzınızdan çok hava almamaya özen gösteriniz. Sakız çiğnemeyi azaltınız. Yemek yedikten sonra egzersiz veya yürüyüş yapmayı unutmayınız. İçecekleri pipetle içmeyiniz. Gaza neden olan yiyecekleri yemeyiniz. Ya da az tüketiniz. Ayrıca sigara içmekten kaçınınız. Çok gaz çıkarma gibi problemleri basit birtakım yöntemleri uygulayarak engelleyebilirsiniz.