Sağlık 25 Nisan 2021 - 05:50:30

Oruç Tutmak Bağışıklık Sistemini Zayıflatır mı? Orucun Bilimsel Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmak Bağışıklık Sistemini Zayıflatır mı? Orucun Bilimsel Faydaları Nelerdir?

Oruç tutmak; İslam'ın şartlarından biridir ve her yıl Ramazan ayında sağlığı yerinde olan, ergenliğe girmiş her birey için farz kılınmıştır.

Oruç Tutmak Bağışıklık Sistemini Zayıflatır mı?

Vücudun dinlenmesini, toksin atmasını sağlayan oruç, uzun saatler boyunca aç kalmayı gerektiren bir ibadettir. Gece sahura kalkarak yemek yenir ve sabah ezanından sonra herhangi bir şey tüketilmez. Akşam ezanında ise iftar yapılarak oruç açılır ve istenilen her şey tüketilebilir. Sabah ezanı ve akşam ezanı arasındaki süre oruç tutma ibadetinin gerçekleştirildiği zaman aralığıdır. Bu süreç içerisinde su dahil hiçbir şey içilmemeli ve yenmemelidir. Eğer ki içilirse ya da yenilirse oruç bozulur ve kabul olmaz. Müslümanların hasretle beklediği, bereketi bol olan Ramazan ayında oruç tutmak bağışıklığı zayıflatır mı sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle korona virüsü gibi salgın hastalıkların olduğu bir dönemde oruç tutmak sağlıklı mı, zararlı mı oldukça merak edilmektedir.

Yapılan birtakım araştırmalara göre bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olan şey aç kalmak değil, yetersiz beslenmektir. Günlük hayatta alınması gereken vitamin ve mineral desteğini vücudunuza sağladığınız zaman uzun saatler boyunca aç kalsanız da bağışıklığınız zarar görmez. Tam aksine vücut iyileşme sağlar. Aç kalınan ve yemek tüketilmeyen saatlerde vücuttaki hücre hasarının azalmasını sağlamaktadır. İltihap oluşumunun azalmasına yardımcı olan oruç, aynı zamanda kanser hücrelerinin çoğalmasını da önlemektedir. Vücut gün içerisine sürekli bir şeyleri sindirmekler değil, zararlı mikroorganizmaları atmak için enerjisini harcar. Oruç tuttuğunuz zaman vücudunuzda beyaz kan hücreleri serbest kalır. Bunlar da enfeksiyonları ve diğer istenmeyen bakterileri vücuttan atar. Bu da bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.

Orucun Faydaları

Oruç Tutmanın Bilimsel Faydaları Nelerdir?

Nefsin isteklerinden iradi bir şekilde uzaklaşmayı sağlayan oruç ibadeti, aynı zamanda vücudun her anlamda sıhhat bulmasını sağlamaktadır. Orucun bilimsel faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:

  • Mide ve bağırsaklara iyi gelmektedir. Sindirim sistemini dengeleyici ve düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Eğer ki iftar ve sahurda yediklerinize dikkat eder ve aşırıya kaçmazsanız tüm yıl boyunca yorulan mideniz ve bağırsaklarınız bu aşamada dinlenmeye geçer. Mide asidinde düzenlenme meydana gelir ve bu da sindirim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlar.
  • Oruç tutmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak fayda sağlamaktadır. Vücut daha fazla algılama ve öğrenmeye odaklanır.
  • Oruç tutmak kandaki lipit ve kolesterol seviyesini azaltır. Bu etki sayesinde damarlar temizlenir ve kan dolaşımı artar. Bu da hücre yenilenmesine katkı sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Organizma sistemi kendini kontrol etmeye vakit bulur ve böylece kanser hücrelerinin büyümesini, oluşmasını engeller.
  • Karaciğerimiz açlık süresi boyunca dinlenir ve bu da sağlığımızın daha iyi olmasını sağlar.

Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlığı olan kişiler için oruç tutmak oldukça faydalıdır. Bu kişiler oruç tuttuğu zaman gün içerisinde sigara gibi maddeleri tüketmezler. Eğer ki iftar ve sahur arasında da bu tüketime dikkat edilirse sigaradan, alkolden tamamen kurtulabilirsiniz. Oruç tutmak hem ruhsal hem de fiziksel olarak sağlığa kavuşmaya yardımcı olmaktadır.

Kimler Oruç Tutamaz?

Kimler Oruç Tutamaz? Kimler Oruç Tutmakla Yükümlü Değildir?

Ramazan ayının gelmesi ile birçok kişi kimler oruç tutabilir ya da tutamaz sorusunun cevabını merak etmektedir. Hastalık durumunda oruç tutulması şart değildir. Eğer kişi oruç tuttuğundan hastalığı şiddetleniyorsa tutmayabilir. Uzman bir doktor sağlık için oruç tutulması gerektiğini belirtmişse o kişinin tutmaması günah değildir. Eğer hastalık geçici ise daha sonra kaza yapılabilmektedir. Eğer kalıcı hastalık ise tutulamayan oruçlar için fitre verilmektedir. Kadınların adet dönemlerinden oruç tutması ve namaz kılması haramdır. Kadınlar daha sonrasında tutamadıkları orucu kaza yapmalıdırlar.

Eğer uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız, oruç tutmamanız caizdir. Fakat yolculuk ağır geçmiyorsa ve etkilemiyorsa oruç tutmak, tutmamaya göre efdaldir. Hamile kadınların ve emziren annelerin oruç tutmayıp sonrasında kaza yapması mümkündür. Açlık ve susuzluk nedeniyle bedensel ve ruhsal açıdan ciddi zarar görmesi söz konusu olan kişiler oruç tutmayabilir. Daha sonra kaza yaparlar. Bunun yanında oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kişiler oruç tutmayarak fitresini verebilirler.

Oruç Tutmanın Zararları Nelerdir?

Eğer dengeli ve düzenli beslenerek oruç tutarsanız, sağlıklı bir bireyseniz ve oruca engel olan bir duruma sahip değilseniz vücudunuza bir zararı olmamaktadır. Sahur yapmadan oruç tutmak gibi durumlar vücuda zarar verebilmektedir. Bunların yanı sıra şeker ve tansiyon hastaları gibi kronik hastalığı olanlar, hamilelik gibi durumu olan kişiler için oruç yan etki yapabilir. Bu tarz özel durumu ve hastalığı olan kişiler, dikkatli olmalı ve tutmamalıdır. İslam Dini'nde oruç, ergenliğe girmiş ve oruç tutması için mazereti olmayan kişilere farz kılınmıştır.

  • oruç tutmak bağışıklık sistemini zayıflatır mı
  • oruç tutmak sağlıklı mı
  • oruç tutmanın bilimsel faydaları
  • oruç ibadeti
  • kimle oruç tutamaz
  • kimler oruç tutmakla yükümlü değildir
  • kimler oruç tutabilir
  • oruç tutmanın zararları
  • sahur yapmadan oruç tutmak
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Saçta Kıl Kökü İltihabı Belirtileri ve Tedavisi