Halk arasında yayla çayı olarak tanımlanan dağ çayı, güçlü antioksidan içeren ve vücudu serbest radikallerden arındıran, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan doğal bir bitki çayıdır.
Dağ Çayı Faydaları Nelerdir?
Boyu 1 metreye kadar ulaşabilen dağ çayı bitkisi, yaklaşık olarak 2-3 cm kalınlıkta bir bitkidir. Açık yeşil ve gri tonlarında olan bu bitki adaçayı ile karıştırılmaktadır. Birçok kişi adaçayı ve dağ çayı aynı mı diye merak etmektedir. Fakat bu iki bitki tamamen farklıdır. İçeriğinde pek çok uçucu yağ barındıran bu doğal bitki çayı, hem sağlık açısından faydalıdır hem de ilaç yapımında da kullanılabilmektedir.
Dağ çayı antioksidan açısından oldukça zengindir ve vücuttaki hücrelere zarar veren serbest radikallerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan dağ çayı, soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı vücudu korumaktadır. ayrıca hastalıkların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Balgam söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Antioksidan özelliği kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini oldukça düşürmektedir. Ayrıca kan sulandırıcı etkisi olduğu da belirtilmektedir. Vücuttaki iltihaplanma problemlerini önleyen ve bunların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayan dağ çayı hazmı kolaylaştırmaktadır. Hazımsızlık problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını ve şişkinlik problemlerini önlemektedir.
Dağ Çayı Ne İşe Yarar?
Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlayan dağ çayı, gaz ve kabızlık problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca sindirim sistemine sağlamış olduğu bu etkiler sayesinde iştahsızlık problemlerinin gidermektedir. Aynı zamanda iştah dengelemektedir. Sinirleri gevşeten bu doğal içerikli çay stresi gidermektedir. Ayrıca stres kaynaklı uykusuzluk problemlerini de çözmektedir. Regl döneminde kadınların daha huzurlu olmasını sağlar.
Mor çiçekli dağ çayı idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olur. Bu tarz rahatsızlıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Gerek fiziksel gerekse ruh sağlığı açısından faydaları olan bu çay saç köklerinin beslenmesini de sağlamaktadır. Böylece saç tellerinin daha güçlü olmasını sağlar. İlerleyen yaşlarda oldukça sık görülen
kemik erimesi problemlerinin engellenmesine katkı sağlar.
Dağ Çayı Nasıl Demlenir?
Oldukça basit bir şekilde yapılan dağ çayı tarifi şu şekildedir:
Gerekli olan malzemeler: 1 su bardağı kaynar su, 1 miktar kurutulmuş dağ çayı, isteğe göre bal ve limon gereklidir. Dağ çayı çiçek ve yaprakları ile bir arada olmalıdır.
Tarifi: Bu çayı iki farklı şekilde demleyebilirsiniz. İlk yöntem olarak kaynamış suyun içerisine dağ çayını koyunuz. Sonrasında 5-10 dakika demlenmesini bekledikten sonra çayı süzüp tüketebilirsiniz. Biraz ılımasını bekleyip limon ve bal ilave edebilirsiniz. İkinci bir tarif olarak bir su bardağı suyun içerisine bir avuç kadar dağ çayını dilerseniz demliğe dilerseniz tencereye aktarıp, kaynatınız. Sonrasında yine süzüp, tüketiniz. İkinci yöntem çok fazla tavsiye edilmemektedir.
Dağ Çayı Zararları Nelerdir?
Faydaları ile bilinen dağ çayının yan etkileri de olabilmektedir. Eğer aşırı bir şekilde tüketilirse mide bulantısı meydana getirebilir. Bundan dolayı günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Eğer 1 hafta düzenli olarak tükerseniz sonrasında 1 hafta ara vermeniz gerekmektedir. Hamilelik döneminde kadınların ve emzirme döneminde annelerin tüketmemesi gerekmektedir. Eğer ki kronik bir hastalığınız varsa, alerjik bir bünyeniz varsa doktora danışmadan kullanmayınız. Dağ çayı tansiyonu yükseltir mi diye pek çok kişi araştırma yapmaktadır. Kan basıncını artırdığı için tansiyon hastaları tarafından dikkatli tüketilmelidir.
Dağ Çayı Zayıflatır mı?
Doğrudan kilo verme etkisi bulunmayan dağ çayı, zayıflama sürecinde destekleyici etki meydana getirmektedir. Midedeki şişkinlik ve gaz problemlerini gidermektedir. Ayrıca bağırsak problemlerini giderir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Sindirim sistemini düzenleyen dağ çayı çeşitleri diyet listelerinde rahatlıkla tüketilebilmektedir.