Deniz Suyu Neden Tuzludur? Vücuda Faydaları ve Zararları Nelerdir? İçilir mi?
Deniz suyu; içeriğinde yer alan zengin mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarken aynı zamanda yaz aylarında serinlemeye destek olarak vücut için sağlıklı pek çok etki meydana getiren doğal bir güzelliktir.
Deniz Suyu Neden Tuzludur?
Yeryüzünde yer alan kayaçlar deniz suyunun tuzlu olmasındaki etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Güneşten gelen enerji, deniz suyunda yer alan saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına neden olur. Bu olay gerçekleşirken ise sudaki çözünmüş iyonlar olduğu yerde kalır. Sodyum ve klorür iyonları içeren su tuzlu olmaktadır.
Denizlerin suyu tuzlu olurken göller neden tuzlu değildir diye sorulmaktadır. Eğer göl suyunun mineralleri çok fazla çok fazla sodyum içermiyorsa suyu çok tuzlu olmamaktadır. Deniz ve okyanuslardaki tuz oranının artması doğrudan güneş enerjisine ve sıcaklığa bağlıdır. Ülkemizdeki en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Ekvatora yaklaştıkça yani sıcaklık arttıkça tuz oranı da artmaktadır.
Deniz Suyunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
İnsan sağlığı açısından pek çok faydası bulunan deniz suyunun içeriği sayesinde oluşturduğu faydalara bakacak olursak eğer;
- Deniz suyu insan vücudunda oluşan alerjiler üzerinde son derece etkilidir. Vücudun farklı bölgelerinde oluşan kızarıklıkların ve tahrişi giderilmesini sağlar.
- Sedef ve egzama gibi zorlu hastalıklara karşı son derece etkili olmaktadır. Bu sebeple bu hastalıkların tedavisine destek için önerilir.
- Vücudun hücre yenilenmesini artırırken bu sayede yaşlanma etkilerinin oluşmasını engeller. Ayrıca bu etki sayesinde yaraların hızlı iyileşmesini destekler.
- Saç üzerinde de olumlu etkileri bulunurken hem saç dökülmelerinde hem de kepeğe karşı olumlu etki gösterir. Genel olarak saç diplerinin güçlenmesi konusunda faydalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Antiseptik ve anti-enflamatuar etkisi sayesinde enfeksiyon, mantar, mikrop ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmalar ile savaşmaktadır. ayrıca vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardımcı olur.
- Derinin altındaki kan dolaşımında da olumlu etkileri vardır. Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olarak daha güzel ve parlak bir cilde sahip olunmasını sağlamaktadır. Böylece hem kızarıkların giderilmesi hem de cildin parlak gözükmesi sayesinde kusursuz bir etki oluşabilir.
- Mantar oluşumunun önüne geçen deniz suyu ter ve ayak kokusunu gidermektedir. Ayrıca ayak üzerinde yara varsa gidermektedir. Eğer ayaklarınız ya da vücudunuz ter kokuyorsa deniz suyundan destek alabilirsiniz.
- Bunlara ek olarak belirli aralıklarla denizde vakit geçiren kişilerin ağız içi yaralarında iyileşmeler görülmektedir. Özellikle diş etlerinde ve damaklarda yer alan yaralara karşı oldukça etkin bir rol oynar.
- Son olarak sinüslerin açılmasını ve insanların daha rahat bir şekilde nefes almasını sağlayacaktır.
Cildin nem oranını dengeleyen, sinüsleri rahatlatan, soğuk algınlığı semptomlarını azaltan tuzlu deniz suyu aynı zamanda ruh sağlığını da iyileştirmektedir. Stresin azalmasını, anksiyete ve depresyon gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Deniz Suyunun Zararları Nelerdir?
Yararları saymakla bitmeyen deniz suyunun zararları incelendiğinde belirli hastalıkları tetiklediği görülmektedir. Deniz içerisinde yosunlar ya da tek hücreli organizmalar bolca bulunmaktadır. Bu canlılar da belirli hastalıklar üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarırken hastalıkların hızlı bir biçimde ilerlemesine sebep olabilir.
Deniz içerisinde toksinler bulunurken bu toksinler de insan vücudu üzerinde zehirli etkiler yaratmaktadır. Özellikle midye gibi canlılarda toksin birikimi çok fazladır. Yanlış bir seçim ile birlikte toksin yönünden zengin bir midye tüketilirse kişiler ölümle sonuçlanabilecek seviyede rahatsızlıklara yakalanabilirler.
Denizin tuzlu suyu güneş ışınlarının daha fazla alınmasını sağlar. Denize girip,aşırı güneşlendiğinizde saçlarınızda ciddi yıpranmalar görülürken aynı zamanda cildiniz kurumasına da sebep olabilmektedir. Deniz suyunun tuz oranı bölgeye göre değişmektedir. Fakat tuzun vücutta fazla durması her şekilde zarar verici olabilir. Deniz suyu vücutta kalırsa, farklı yan etkiler söz konusu olabilir.
Deniz Suyu İçilir mi?
Tatlı su olmadığı için tüketime uygun olmayan deniz suyu içilirse eğer; vücut bu sudaki tuzu atabilmek için daha fazla su kaybı yaşamaktadır. Hücrelerde bulunan su suyu emilime etmek için dışarı çıkar ve bunun sonrasında ciddi sağlık problemleri meydana gelebilir.
Deniz suyu içmek, hızlı kalp atışı, düşük kan basıncı, baş ağrısı, baş dönmesi, ishal, kusma, iştah kaybı, bilinç kaybı meydana getirebilmektedir. Bundan dolayı içilmemelidir. Denize girmek ve yüzmek deniz suyundan faydalanmak için yeterli olacaktır.