Yaşam 16 Mayıs 2024 - 19:48:24

Down Sendromu Nedir, Ne Demek? Nedenleri ve Belirtileri

Down Sendromu Nedir, Ne Demek? Nedenleri ve Belirtileri

Down sendromu tamamen genetik farklılıklardan meydana gelen, artı bir kromozomun genlerde olması sonucunda oluşan, hastalık niteliğinde olmayan bir farklılık durumudur.

Down Sendromu Nedir, Ne Demek?

Genetik hastalıklardan biri olan down sendromu kromozom sarmalında fazladan kromozom olması ndeniyle meydana gelmektedir. Bu sendromda doğan çocukların her biri birbirlerine benzerler. Bir çocuk anneden ve babadan eşit miktarda kromozom alarak anne karnında oluşmaya başlar. Fakat bu DNA oluşurken ve kromozomlar eşleşirken 21. kromozomun fazla olması bu durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Down Sendormunun Nedenleri Nedir?

Bu farklılığın nedenleri arasında şuan kesin bir teşhis yapılamamıştır. Anne ve babadan gelen kromozomlarda hangisinden fazla kromozom geldiği konusunda anne ya da baba suçlanamaz. Down sendromu genetik bir hastalık yapısına sahip olduğundan ileriki nesillerde böyle bir durumun ortaya çıkacağı garantisi de verilemez. Down sendromlu çocuklar aynı normal çocuklar gibi bakıma muhtaçtırlar. Onlar gibi oynama, koşmaya, arkadaş edinmeye ve sosyal çevre edinmeye ihtiyaç duyarlar. Hassas yapıları gereği sürekli olarak anne ve babanın etrafında olmasını isteyebilirler. Bu durumun belli bir nedeni olmasa da daha çok 35 yaş üstü doğumlarda meydana geldiği savunulmaktadır. Fakat 35 yaş altı doğum yapan kadınların çocuklarında down sendromuna nadir rastlanılmıştır. 35 yaş altı kadınların doğurganlık yapısı daha yüksek olduğundan bu dönemde çocukların bir çoğunda bu durum görülmüştür.

Down Sendromunun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Bebek dünyaya geldiğinde genel olarak bu farklılığa sahip olan çocuklarda benzerlik olduğu için dış görünüşte kendini belli eden durumlardan biridir. Özellikle kas dokunun sarkmış olması belirtilerden biri olarak kabul görmektedir. Bunun yanı sıra yüz profilinin düz olması, burnun küçük ve basık bir görüntüye sahip olması, gözlerde aşağı ve yukarı kayma saptanması, avuç içinde tek çizgi kırışıklık, dili büyük gösteren küçük bir ağız ve doğumda normal kilo ve boyun altında olması bu durumun en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.

Down Sendromu Eğitimi ve Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Fiziksel olarak diğer çocuklardan ayrı bir yapıya sahip olan bu çocuklar ruhsal olarak da diğer çocuklardan ayrılan özelliklere sahiptir. Daha duygusal ve daha çok incinmeye müsait yapıları vardır. Sürekli olarak birilerinin onlara her yaptıklarını anlatması ve bıkmadan yardım etmesi gerekmektedir. Down sendromunun genetik bir durum olması çocuğun ileri de daha çok zorluk yaşamasına sebep olabilir. Normal kromozomlu insanlardan çok daha fazla ilgi bekleyen yapıları vardır. Bazı durumlar hastanın panik atak ya da sinir krizi geçirmesine bile sebep olmaktadır. Bu yüzden Down sendromlu çocukların yalnız bırakılmaması ve sürekli gözlem önünde tutulması gerekmektedir. Gerekli eğitim ile beraber birçok kişinin de normal yaşama devam ettiği görülmektedir.

  • down sendromu
  • down sendromu nedir
  • down sendromunun nedenleri
Yorumlar
Burçak Özen Down sendromu artı bir kromozom olarak ortaya çıkıyor. Genleri bizlerden 1 kromozom fazla olan ve bu farklılığı taşıyan insanlar eğitim ile normal hayata kazandırılabiliyor. Birçok bebekte rastlanılabilen bir durumdur. Ve söylenildiği gibi hastalık değil farklılıktır:) cevapla
Deniz yiğit Down sendromu bebek kaç kilo doğuyor ve bunun testi nasıl yapılıyor onu öğrenmek istiyorum. Bu genetik mi yoksa farklı nedenlere bağlı olarak mı meydana geliyor bilmiyorum ama günümüzde pek çok kişide var. cevapla
yorum yaz
Pürüzsüz Cilt İçin Bakım, Öneriler ve Bitkisel Çözümler