
Kış mevsiminde insanların dudağında çok fazla görülen ve acı veren kötü görüntüye dudak çatlaması denir.
Dudak Çatlaması Nedir?
Cilt kuruluğu, vitamin eksikliği gibi çeşitli nedenler dolayı dudak çatlaması meydana gelmektedir. Genel itibari ile soğuk havalarda oluşmaktadır. Bu sorun hem acı verir hem de görüntü kirliliği yaratır. Bahsi geçen problemin nedenleri birbirinden farklı olabilmektedir Tedavisi mümkündür ve rahatsızlığın geçmesi için çeşitli yöntemler uygulanır.
Dudak Neden Kurur? Neden Çatlar?
Yaz mevsiminde fazla sıcağa maruz kalmaktan dudak çatlaması meydana gelebilmektedir. Güneş ışığından kaynaklıdır ve nemden sonra meydana gelir. Dudakların nemini kaybetmesi ile çatlamalar meydana gelerek acı hissi oluşmaktadır. Vücudun su kaybetmesinden dolayı oluşabilir. Bu yüzden yeteri oranda su içmek gerekir. Susuz kalan vücut nemini kaybeder ve kurumalar oluşur. Bu problemin engellenmesi için bol bol su tüketmek gerekir. Çoğunlukla kış mevsiminde meydana gelen problemin nedenleri arasında soğuk ve rüzgarlı hava vardır. Dudaklar hassas bölge olduğu için kurumalar oluşmaktadır.
Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?
- Sağlıksız, düzensiz ve yetersiz beslenmek bu probleme yol açar. Yanlış tutumlar yüzünden sağlığın tehlikeye atılması göz ardı edilemez. Dolayısı ile vücuda iyi bakmak gerekir. Özellikle güzelleşmek için kullanılan kozmetik ürünler cilde zarar vererek çatlamalara yol açar. Bu aşamada hijyen içeren ürünlerin kullanılması önemlidir. Hijyen olmayan ürünler enfeksiyonlara yol açar.
- Vücudun eksik vitamin alması önemli sebepler arasında bulunur. Vücuda önemli faydaları olan B2, B3 ve A vitaminlerinin eksikliği çatlamaların sebebidir. Bu yüzden vitaminleri ihmal etmemek ve düzenli olarak kullanmak gerekir.
- Çinko eksikliği de aynı şekilde dudak çatlamasının sebepleri arasındadır. Çinko eksikliğinin giderilebilmesi için fasulye çeşitleri, dana eti, kuruyemiş ve peynirin tüketilmesi önem arz eder.
- Çatlamalara neden olan diş macunlarının kullanılmaması gerekir. İçeriğinde sodyum loril sülfat bileşeni olan macunlar çatlamalara yol açar.
Dudak Çatlaması Nasıl Tedavi Edilir? Nasıl Geçer?
Bol bol su tüketmek gerekir. Vücudun susuz kalması yüzünden çatlama oluşur. Vücudun iyi bir şekilde görevlerini yapabilmesi için ihtiyaç duyulan suyun gün içinde tüketilmesi neredeyse zorunludur. Cildin kurumasının en belirgin nedeni susuzluktur. Bu yüzden günde iki litre suyun mutlaka içilmesi gerekir. Tedavi için aleo vera bitkisi aracılığı ile dudaklar nemlendirilebilir. Bu bitkinin yaprağı orta kısımdan ikiye ayrılmaktadır. Bitkinin içinden çıkan jel gece saatlerinde dudaklara sürülebilir. Dudak nemlendirme özelliği olan doğal vitaminlerden yardım alınabilir. Dudağı en doğal şekilde nemlendiren besin baldır. Bal haricinde bu özelliğe sahip besinler ise hint yağı, zeytinyağı, hindistan cevizi yağıdır. Bu doğal yağlar ile gün içinde dudaklar nemlendirilebilir. Bahsedilen yağları dudakların üzerine birkaç damla sürmek yeterli olacaktır. Dudak çatlamasının nedeni öğrenildikten sonra önerilen yöntemler uygulanarak dudaktaki kuruma ve çatlamalar kısa süre içerisinde geçmektedir.