Yaşam 11 Şubat 2021 - 18:24:39

Elektromanyetik Dalgalar Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Elektromanyetik Dalgalar Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Elektromanyetik dalgalar fizik bilimine ait, özellikleri ve kullanım alanları merak edilen konulardan biridir.

Elektromanyetik Dalga Nedir?

James Clark Maxwell isimli İskoç bilim adamı on dokuzuncu yüzyılda manyetizma ve elektrik konularını birleştirip kendi teorisini oluşturmuştur. Oluşturduğu teoriyi dört ayrı denklemle açıklayan Maxwell günümüzdeki elektromanyetik denklemlerinin isim babalığını yapmaktadır. Temelde ele alındığında elektrik kuvvetini ve manyetik kuvveti birleştirerek elektromanyetik kuvveti oluşturulmuştur. Bu da farklı kuvvetlerin aslında birbiriyle paralel bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Elektromanyetik dalga denilince akla gelen ilk yasa gauss yasası denklemleridir. Gauss yasasının temelde söylemek istediği elektrik alan ve elektrik yükleri doğrusaldırlar. Kapalı yüzeyin elektrik alanı yüzeyin altında kalan elektrik yüküyle doğrudan orantılıdır. Manyetik bir ortamın etrafındaki elektrik alanı inceleyen diğer denklem ise faraday yasası olarak geçer. Genele bakıldığında gauss ve faraday denklemleri temelde maxwellin elektromanyetik denklemlerinden oluşmaktadır.

Elektromanyetik Dalgaların Kullanım Alanları

Elektromanyetik dalgaların frekans ve dalga boyları farklılık gösterse de çarpımları ışık hızını vermektedir. Dalga boyutu farklılık gösteren elektromanyetik dalgalar çeşitli özellikler gösterir. Bu yüzden fazlaca kullanım alanına sahiptirler. Bunlardan bazıları şu şekildedir; Radyo dalgası, televizyon dalgası, mikro dalgalar, kızılötesi dalga, radar dalgaları, görülebilir ışık dalgas, Ultra-viole ışınlar, X ışınları ve Gamma ışınıdır. Elektromanyetik dalgalar büyüklüklerine göre sınıflandırılıp elektromanyetik spektrum oluşturulmuştur. Bu spektruma bakıldığında örneğin televizyonda kullanılan ses kısa boylu dalgalarla iletilirken görüntüler daha uzun boylu dalgalar ile iletilerek alıcılara ulaştırılmaktadır. Ayrıca mikro dalgalar veri aktarımında kullanılarak iletişim için kullanılan aygıtlarda çoğunlukla gözlenmektedir.

Elektromanyetik Dalgaların Özellikleri Nelerdir?

Elektromanyetik dalgalar farklı büyüklükte hızlara sahiptirler ancak boşlukta eşik değeri olarak ışık hızında hareket ederler. Madde içinde hareket eden yükler sonucu oluşmaktadırlar. Bu yüzden elektromanyetik dalga oluşturma işi için enerji harcanır. Elektrik yüküyle yüklenmediklerinden elektromanyetik alanda sapmazlar. Üslerinde bulunan bilgi sebebiyle enerji barındırırlar iletim sırasında ısınmaya sebep olur. Temelde ışığı oluşturan fotonlardan oluşmuşturlar. Çeşitli hızlara sahip olmalarının sebebi yayıldıkları alanla ilgilidir. Manyetik ve elektrik alan aynı doğrultuda ilerler. Dalga boyu üç yüz milimetreden büyük olan bütün elektromanyetik dalgalar radyo dalgası sınıfına girmektedir. Bu yüzden en geniş dalga aralığı radyo dalgalarında gözlenir. Radyo dalgaları ses verisinin elektrik akımına çevrilmiş halini taşırlar. Kullanılan radyolarda aynı elektrik akımını tekrar ses verisine çevirerek müziği oynatmamızı sağlamaktadır.

Elektromanyetik Dalgalar Nasıl Oluşur?

Işık bir elektromanyetik dalgadır ve bunun öğrenilmesi 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Işın ve tanecik yüklü parçacıkların hareketleri sonucunda meydana gelir. Sabit duran parçalar sadece elektrik meydana getirir. Fakat hareket eklendiğinden hem elektrik hem de manyetik bir alan meydana gelir. Elektrik yüklü olan parçacıklar bu manyetik alandan geçerek bir kuvvet meydana getirir. Bunun sonucunda günlük hayatta kullandığım birçok elektronik eşyada karşımıza çıkan elektromanyetik dalgalar oluşur.

  • elektromanyetik dalgalar
  • elektromanyetik dalgalar nedir
  • elektromanyetik dalgaların kullanım alanları
  • elektromanyetik dalgaların özellikleri
  • elektromanyetik dalgalar nasıl oluşur
Yorumlar
Feride Çelik Gün içerisinde birçoğumuz elektromanyetik dalgalara maruz kalıyoruz. Benim bu konuda asıl merak ettiğim şey ise bu durumun insan sağlığı açısından zararları. En zararlısı hangisi ve nelere dikkat etmek gerekiyor bunları bilmek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Doğum Kontrol Hapı Saç Uzatır mı? Saç İçin Kullanımı Nasıl Olur?