Sağlık 26 Ağustos 2021 - 04:23:29

Et Yiyen Bakteri Nedir? Et Yiyen Bakteriler Nasıl Bulaşır? Korunma Yolları Nelerdir?

Et Yiyen Bakteri Nedir? Et Yiyen Bakteriler Nasıl Bulaşır? Korunma Yolları Nelerdir?

İnsanlarda nadiren görülen bir hastalık olmasına rağmen et yiyen bakteri sonucu ölüme kadar varabilen ciddi bir rahatsızlıktır.

Et Yiyen Bakteri Nedir?

Genel olarak tıp alanında telaffuz edilmesi zor olan hastalıklara halk arasında isimler takılmaktadır. Nekrotizan fasiit adı verilen hastalık, halk arasında et yiyen bakteri olarak isimlendirilmektedir. Kısa süre içerisinde cildi ve kas yüzeylerini kaplayan bu hastalık, bu bölgelerde dokuyu yok edebilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple de et yiyen bakteri olarak isimlendirilmiştir. Bu hastalık insanlar arasında oldukça nadir görülür ancak ölüm oranı 4'te 1 gibi yüksek bir değerdir. İnsan vücuduna bu bakterilerin nasıl gelebildiği tam olarak bilinmiyor olsa da deniz ürünlerinin tüketimi ile birlikte bulaşabildiği bilinmektedir.

Et Yiyen Bakteriler Nasıl Bulaşır?

Bu bakterilerin deniz yoluyla insanlara bulaştığı düşünüldüğünden bu konuda bir önlem alınması önemlidir. Deniz ürünlerinin çok fazla tüketilmesi ya da denize sıklıkla açılma durumu söz konusu ise bakteriden korunmak adına bu aktiviteler daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra açık yaralara sahip olan kişilere bulaşma riski çok daha fazladır. Bu sebeple de açık yaraları olan kişilerin denize girmesi son derece sakıncalı olur. Bu kısımların günlük hayat içerisinde kapatılması bakterilerden korunmada önemli bir rol oynayabilir.

Et Yiyen Bakterilerin Belirtileri Nelerdir?

Et yiyen bakteriler, insana vücuduna bulaştığında 24 saat içerisinde etkilerini göstermeye başlayacaktır. Bulaşma anından sonra 30 saat geçtiğinde ise etkiler artık çok daha üst düzeylerde seyretmeye başlayabilir. Bakterinin bulaştığı bölgede ilk olarak kızarıklıklar ortaya çıkarken sonrasında morarma ve şişme durumu söz konusu olmaktadır. Vücut ısısı hızlı bir biçimde artmaya başlarken bu durum insanlarda üşüme ve titremeye sebep olabilmektedir. Bu belirtileri mide bulantısı ve kusma takip eder. Belirtiler hızlı bir şekilde kendisini göstermeye başlarken saatler geçtikçe şiddeti de yükselmeye başlayacaktır. Çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan bu hastalık, hastaların kriz geçirmesine sebep olabilir ve müdahale edilmezse can kaybına sebep olabilmektedir.

Et Yiyen Bakterilerden Korunma Yolları Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Et yiyen bakteri rahatsızlığında tedavinin erken bir şekilde uygulanması çok büyük önem taşımaktadır. Eğer hastalar, bu rahatsızlığın belirtilerini gördükten hemen sonra doktorlara gidilirse ve et yiyen bakteriler erken teşhis edilirse bu durumda ölüm riski daha az olacaktır. Bulaşıcı bir hastalık olduğunda hastalar yoğun bakıma alınarak antibiyotik tedavisi uygulanmaya başlanmaktadır. İleri düzeyde bir hastalık söz konusu ise cerrahi müdahale de söz konusu olabilmektedir. Enfeksiyonun diğer organlara bulaşması bu şekilde engellenebilir. Ancak her uygulanan tedavide hastaların kurtulacağı garantisi verilmemektedir. Bazen tedavilerde geç kalınması sonucu olumsuz etkilemeye yetmektedir. Çok ciddi bir hastalık olan et yiyen bakteri hastalığı insanlarda doku kaybına ve krize sebep olarak ölümle sonuçlanabilmektedir.

  • et yiyen bakteri
  • et yiyen bakteri nedir
  • et yiyen bakteri hastalığı
Yorumlar
Şükran Özkan Et yiyen bakteriler nasıl bulaşır? Nerelerde bulunur? Kimlerde görülür? Türkiye'de bu tarz rahatsızlıklar var mı? Bu bakterilerin bulaşmaması için ne yapmak gerekiyor? Bulaştığında kesin tedavisi ve çözümü var mı? cevapla
yorum yaz
Gaz Sancısı Nedir? Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?