Birçok insanda rastlanan ve çeşitli belirtiler ile meydana gelen boğaz iltihabına verilen isme faranjit denir.
Faranjit Nedir, Ne Demek?
Bahsedilen rahatsızlık boğaz bölgesinde başlamaktadır. Bu bölgede ses kısıklıkları, yanmalar, yutkunurken hissedilen acı, öksürük, ağız kokusu, boğazdaki uçuğa benzeyen kabarcıklar ve benzeri belirtilerle faranjit meydana gelmektedir. Genelde bu belirtiler yüzde doksan oranında viral nedenli yüzde on oranı ise bakteriyel nedenli olarak ifade edilmektedir. Bu rahatsızlık genel itibari ile tahriş olmuş, geniz akıntısının olduğu kırmızı renkte bir boğaza yol açmaktadır.
Faranjit Kaç Yaşında Başlar?
Genellikle dört ila yedi yaş aralığındaki çocuklarda sık bir şekilde görülmektedir. Belirtilere bakıldığı zaman hastalığın sebeplerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu rahatsızlığın nedeni bakteriler ise süreç genellikle ağır olarak geçmektedir. Rahatsızlığın geçme süresi genelde bir gün olarak ifade edilir. Tedavi ise belirtiler doğrultusunda uygulanmaktadır. Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı bu rahatsızlık meydana gelmiş ise antibiyotik tedavisi doktorlar tarafından yapılmaktadır.
Faranjitin Sebepleri Nelerdir? Neden Olur?
- Bahsi geçen rahatsızlığın oluşma nedeni virüs ve bakterilerden kaynaklı olabilmektedir. Üst solunum yolundan kaynaklı bu rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Grip, soğuk algınlığı şeklindeki hastalıklar virüslere neden olmaktadır. Bu virüsler ise akut faranjite yol açabilmektedir. Öksürme, hapşırma yolu ile havaya dağılan virüs ve bakteriler nedenler arasında bulunur.
- Enfeksiyon haricinde kuru havaya maruz kalmak, yoğun derecede sigara, alkol kullanmak, kirli havada yaşamak, içeceklerin çok soğuk veya sıcak olması şeklindeki etkenler kronik faranjit rahatsızlığında yer edinmektedir. Kısacası boğazın tahrişi bu nedenler arasında yer almaktadır.
- Nedenler arasında burun tıkanıklığı vardır. Burun tıkanıklığı sadece ağızdan nefes alabilmek anlamına gelmektedir. Burun tıkanıklığı boğaz kuruluğuna neden olmaktadır. Boğaz tahriş olduğu zaman kronik farenjitin temeli oluşabilmektedir.
- Alkol ve sigara tüketmek belli başlı sebepler arasında bulunmaktadır. Sigara içmek haricinde sigara dumanının var olduğu mekanlarda bulunmak da aynı sonucu doğurabilmektedir.
- Polen ve çeşitli alerji yapan etkenler boğazı tahriş etmektedir. Boğazın tahriş olması bu hastalığa yol açmaktadır.
Faranjit Tedavisi Nasıl Olur?
Boğaz ağrısı gibi problemler yaşayan kişilerin uzman hekime gitmesi gerekir. Hekim olabilecek komplikasyonlar karşısında teşhis koymaktadır. Hekimin koyduğu teşhis sonrasında doktorun tedavi sürecinde önerdiği adımların takip edilmesi önem teşkil eder. Doktor hasta için en uygun tedaviyi belirlemektedir. Genel olarak antibiyotik tedavisi pek önerilmez fakat kişinin durumunun şiddetine göre uzman hekim antibiyotik tedavisi de uygulayabilmektedir.
Faranjit Nasıl Geçer? Öneriler Nelerdir?
Hekim tedavisi dışında tavsiye edilen öneriler bulunmaktadır. Öncelikle kişinin bol bol dinlenmesi önerilir. Yatarak veya ayakta fark etmeksizin iyi bir şekilde dinlenmek gerekir. Kişinin bulunduğu ortam çok iyi bir şekilde havalandırılmalıdır. Ortamda sigara dumanı, toz gibi olumsuz etkenlerin bulunmaması olmazsa olmaz adımlar arasında yer alır. Boğazın yumuşak kalması için su içilmesi önerilmektedir. Hastalığın geçmesi için bu adımların takip edilmesi önem teşkil etmektedir. Faranjit hastalığı ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aksi halde daha farklı hastalıklara neden olabilmektedir.