Greyfurt; turunçgiller familyasından olan bir meyvedir ve faydalarının yanı sıra birtakım zararlarının da olabileceği besin olarak nitelendirilmektedir.
Greyfurt Zararlı mı? Nelere Yol Açar?
Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan greyfurt; sindirim sistemi ve kronik hastalıklar için oldukça faydalı olan bir meyvedir. C vitamini açısından zengin olması, hem soğuk algınlığı gibi hastalıkların giderilmesi hem de bağışıklığın güçlendirilmesi için etkili olmaktadır. Fakat bunların yanı sıra bazı yan etkileri de olabilmektedir. Greyfurt zararlı mı diye pek çok kişi bilgi aramaktadır. Eğer ki aşırı miktarda greyfurt tüketilirse bu sağlıklı meyve vücuda fayda değil zarar vermektedir.
Greyfurt bazı ilaçla ile etkileşim meydana getirebilir. Özellikle tansiyon ilaçları ile kesinlikle birlikte tüketilmemelidir. Şöyle ki bu ilaçlar ile birlikte alınırsa vücutta farklı etkileşimler meydana gelebilir. Bu nedenle tansiyon ilacından 3 saat önce ya da 3 saat sonra alınmalıdır. Bunun yanı sıra ruhsal ilaçlar, uyku ilaçları ve epilepsi ilaçları ile de birlikte alınmamalıdır. Çünkü greyfurt bu ilaçların vücut tarafından emiliminin arttırılmasına ve idrar yolu ile atılmasına neden olur. Bunların yanında kolesterol düşürücü etkisi bulunduğu için, kolesterol ilaçlarından yaklaşık 5 saat sonra tüketilmelidir. Greyfurt meyvesi, oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Bu nedenle aynı etkileşime sahip ilaçlar ile tüketilmemesi önerilmektedir.
Greyfurtun Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak faydaları ile bildiğimiz greyfurtun faydaları o kadar etkilidir ki bazen vücutta farklı sonuçların görülmesine neden olabilmektedir. Kan sulandırıcı ve kan yapıcı ilaç kullananlar, ilaçtan en az 4 saat sonra greyfurt tüketmelidir. Çünkü kandaki sıvı oranı arttığında ilacın ya da greyfurtun bir faydası olmaz, kişinin tansiyonu yükselebilir ve felç kalabilir.
Sadece ilaç kullanan kişiler için değil gebelik ve emzirme döneminde kadınlar için dikkatli tüketilmesi gereken bir meyvedir. Bu süreçte greyfurt tüketimi en aza indirgenmeli ve tüketim konusunda doktordan bilgi alınmalıdır. Greyfurt aşırı bir şekilde tüketilirse meme kanseri oluşum riskini arttırabilir. Ayrıca hormon bozukluğu gibi sorunlar yaşıyorsanız da doktorunuza danışarak tüketim sağlamalısınız. Son olarak değinilmesi gereken nokta kanser hastalarının greyfurt tüketimidir. Doktorunuzla görüşüp, gerekli bilgilere uyarak tüketmeniz daha faydalı olacaktır.
Greyfurtu Kimler Yememeli? Kimler İçin Sakıncalıdır?
Faydaları açısından kış aylarında tüketilmesi önerilen greyfurt bazı kişiler için faydalı olabilirken bazıları için zararlı olabilmektedir. Kimler greyfurt yememeli ya da yemeli gibi sorular dikkat edilmesi gerekilen niteliktedir. İlaç kullanan kişiler için bu meyvenin tüketilmesi zararlıdır. İlaçlar genel olarak bağırsak ve karaciğerde yer alan CYP450 enzimi ile parçalanır ve vücuttan atılır. Greyfurt bu enzimin yok olmasına sebebiyet verir. Bu da ilacın vücuttan daha geç atılmasına ve yan etkilerinin oluşmasına neden olur. Hatta ilacın etken maddeleri kanda artış gösterebilir ve zehirlenme problemi oluşabilir.
Şeker Hastaları Greyfurt Yiyebilir mi? Şeker Hastalığına İyi Gelir mi?
Uzmanlara göre şeker hastalarının şekere iyi geleceği düşüncesi ile greyfurtu çok fazla tüketmesi doğru bir tüketim alışkanlığı değildir. Meyvenin ekşi ya da olması şekeri yükseltir ya da düşürür gibi bir anlam ifade etmemektedir. İlaç tedavisi gören kişilerin greyfurt meyvesini yemesi ya da greyfurt suyunu içmesi zararlı olabilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun aşırı miktarda tüketilmemesi gerekmektedir. Şeker hastaları için ayrıca bir faydasının olmadığı belirtilmektedir. Şeker hastalarının da diğer hastalar gibi doktor kontrolü ile tüketmesi gerekmektedir.