Sağlık 21 Ocak 2021 - 06:09:05

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır? Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır? Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Şifalı bitkiler arasında en çok kullanılan bitkilerden biri olan hatmi çiçeği Batı Asya kökenli bir bitkidir. Bitkisel tedavide sıkça tercih edilen bu bitki günümüzde marşmelov şekerlemesi için kullanılan bitkiler arasında yer alır. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu çiçek bitki çayı olarak da tercih edilmektedir.

Hatmi Çiçeği Çayının Faydaları Nelerdir?

  • Hatmi çiçeği çayı idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttaki ödemin atılması için kullanılmaktadır. Böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Ülser çeşitlerinin çoğunda tercih edilerek yaraların iyileşmesinde etki gösterir. Bu bitki genel olarak gaz sıkışmalarında gaz giderici olarak da tüketilmektedir.
  • Soğuk algınlığı ile beraber meydana gelen kuru öksürüğün yumuşatılması için kullanılır. Solunum yolunun rahatlatılmasında etkili olduğundan özellikle üst solunum yolu rahatsızlıklarında tercih edilir.
  • Bu bitki çayı böbrek iltihaplarını ve vücutta gelişen iltihapların dışarı atılmasında etki gösterir. Rahim ağzı hastalıklarında kadınlarında koruyucu görevi görür. Erkeklerde meniyi arttırdığı için tercih edilir.

Hatmi Çiçeği Çayı Neye İyi Gelir?

Hatmi çayı vücut sağlığının yanı sıra cilt sağlığı için de tercih edilen bitki çaylarından biridir. Sivilce oluşumunu engellediği için tercih edilebilmektedir. Akne tedavisinde akneyi kurutucu etkisi bulunmaktadır. Diş ve diş eti sağlığında diş eti kanamalarında kullanılabilmektedir. Özellikle iltihaplı diş hastalıklarında iltihabın kurutulması için kullanılır. Birçok diş ilaçlarında da bu bitkinin özü kullanılmaktadır.

Hatmi Çiçeği Çayının Zararları Nelerdir?

  • Bu bitki çayının fazla tüketilmesi her bitkide olduğu gibi bazı olumsuzlukların meydana gelmesine sebep olabilir. Özellikle hamilelikte ilk 8 haftada hatmi çiçeği çayı kullanılması önerilmemektedir.
  • İdrar söktürücü etkisinden dolayı vücuttan atılan suyun tekrar su ile takviye edilmesi gerekmektedir. Bu çayı tüketirken bol miktarda su içilmesi önerilmektedir.
  • Bu bitki çayının kullanımı günlük olarak 2 fincandan fazla olmamalıdır. Bazı hastalıklarda kullanılması doğru değildir. Bu yüzden kişinin doktor onayının alınması gerekebilmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerekmektedir.
Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır? Nasıl Yapılır?

Bu bitkinin yaprakları toplanarak kurutulur. Bu kurutulmuş yapraklar sıcak suya bir tutam atılarak demlendirilir ve içilir. Çayın hafif soğutularak tüketilmesi önerilir. Bu çay vücuttaki iltihabın atılması için tüketilecek ise çay tüketildikten sonra asitli içecek ve sigara kullanımı önerilmemektedir. Her bitki çayının kendine özgü demlenmesi ve içilişi bulunmaktadır. Hatmi çiçeği çayında da çayın iyice demlendirilerek tüketilmesi olumlu sonuçların alınmasında etkili olacaktır.

Hatmi Çiçeği Çayı Nasıl Kullanılır?

Hatmi çiçeği çayı yedi yaşından büyük çocuklarda içilebilmektedir. Daha küçük yaşlarda bu çayın tüketimi önerilmemektedir. Ayrıca çayı demlendikten sonra cilde uygulandığında cildin parlamasına yardımcı olarak ayrıca güneş lekelerinin de giderilmesinde etkili olur. Şifalı bitkiler tüketilmeden önce mutlaka alerji sorununun olup olmadığı belirlenmesi gerekir. Bazı kişilerde alerji sorunu oldukça yoğun bir şekilde meydana gelmektedir. Bu sorun ile karşılaşmamak için önceden alerji testi yapılması tavsiye edilir.

  • hatmi çiçeği çayı
  • hatmi çiçeği çayının faydaları
  • hatmi çiçeği çayının zararları
Yorumlar
Meral Ergün Hatmi çayı tansiyon için faydalı olur mu? Nasıl hazırlanır? Nasıl içilir? Öksürüğe iyi geldiğini de duymuştum. Kış aylarında bu tarz bitki çayları tüketmek vücut için faydalı olabilir diye düşünüyorum. Tarifi nedir acaba? cevapla
Gizem Turgut Arkadaşlar hatmi çiçeği çayı zayıflatır mı diyetlerle beraber kullanılır mı bilgi almak istiyorum. Ben bebek emziriyorum. Bebeğim henüz 2.5 aylık. Doğum kilolarımı vermek için kullanmak istiyorum. Bir yan etkisi olur mu acaba kullansam? cevapla
yorum yaz
Saç Düzleştirmek Saça Zarar Verir mi? Yıpratır mı?