İftara Kadar Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir? Susamamak İçin Ne Yapmalı?
İftara kadar tok tutan yiyecekler; gün içerisinde daha az acıkmayı ve buna bağlı olarak daha kolay oruç tutmayı sağlamaktadır. Oruç tutarken acıkmamak ve susamak için beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yapabilirsiniz.
İftara Kadar Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir?
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte birçok kişi oruç ibadetini yerine getirmektedir. Gün boyu herhangi bir şey yememeye ya da içmemeye dayanan oruç, bazı kişiler için zorlayıcı olabilmektedir. Sahurda tüketeceğimiz doğru besinler daha rahat oruç tutmayı sağlayabilmektedir. İftara kadar tok tutan yiyecekler yemek ve aynı zamanda susamayı engellemek için birtakım önerilerden ve tüyolardan faydalanabilirsiniz.
Öncelikle belirtmek gerekir ki sağlıklı bir oruç için sahura kalkılması gerekmektedir. Gece yatmadan önce bir şeyler yemek yerine sahuru tam yapmanız gün boyu daha tok kalmanızı sağlayacaktır. Sahurda ne yediğiniz de önemlidir. Tok tutan yiyecekleri incelediğimiz zaman zeytini sayabiliriz. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan zeytin, aynı zamanda gün boyu tok kalmanıza yardımcı olur. Sahurda birkaç tane yemek yeterli olacaktır. Bir diğer besin olarak yumurta bulunmaktadır. İsterseniz sahanda isterseniz rafadan herhangi bir şekilde yumurta tüketmek hem bağırsaklarınız için faydalı olur hem de protein içeriği sayesinde gün boyu tok kalmanıza destek olur.
Oruç tutarken acıkmamak için; çorba, çörekotu, çavdar ekmeği, süt, yoğurt, muz, peynir gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Bu besinler sindirim sistemini de dengeleyerek daha sağlıklı bir Ramazan geçirmenizi sağlar.
İftara Kadar Susamamak İçin Ne Yapmalı?
Oruç, sadece bir şey yememek değil aynı zamanda herhangi bir şey içmemeye dayanmaktadır. Tüm gün boyunca su içmemek bazı insanlar için zorlayıcı olabilmektedir. Fakat sahurda dikkat edeceğiniz bazı öneriler iftara kadar susamamak için etkili olacaktır. Öncelikle iftarda sonra hemen çay ve kahveye yüklenmeyiniz. Bu tarz içecekler kafein içerir ve bu nedenle vücuttaki su dengesini bozar. Bu da daha fazla susamanıza neden olur. Bunu önlemek için yemeklerden 1 saat sonra içiniz.
İftarda ya da sahurda aşırı yemek yemek daha fazla susamaya neden olmaktadır. Ayrıca çok yemek yemek acıkmayı önlemeyecektir. Önemli olan dengeli beslenmektir. Vücudumuz gün boyu susuz kalmaktadır. Bunu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında bol miktarda su içmeye özen gösteriniz. Günde en az8 bardak su içilmesi önerilmektedir. Bu oranı iki zaman dilimi içerisine yayarak vücudunuzun susuz kalmasını önleyebilirsiniz.
Sahurda tüketilen tuzlu yiyecekler gün içerisinde susamaya neden olmaktadır. Bunun yanı sıra asitli içeceklerin ve meyve sularının tüketilmesi de susamaya neden olmaktadır. Sahurda soslu ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, rahat sindirilen yiyecekler tüketmek oruçluyken susamamak için faydalı olacaktır.
Sahurda Ne Yenmeli? Nasıl Beslenmeli?
Sahurda tükettiğimiz yiyecekler gün boyunca vücudumuz için gerekli enerjinin sağlanmasına destek olmaktadır. Ayrıca iftara kadar tok kalmamızı sağlar. Sahurda taze ve kuru meyveler yiyecek gün boyunca şekerinizin dengede kalmasınız sağlayabilirsiniz. Kızartma gibi yiyecekleri tüketmemeye dikkat ediniz. Bu tarz besinler hem uykuya geçişi önler hem de susamaya neden olur. Ayrıca çok sıcak ya da çok soğuk içecek ve yiyeceklerden kaçının. Bunlar midede gaz yapabilir. Eğer bağırsaklarınız tembelse, 1-2 adet hurma ya da kayısı tüketebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı zeytinyağını domates ya da salatalık üzerine dökerek yiyebilirsiniz. Lif ve zeytinyağı bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
İftarda Ne Yenir? Hangi Yemekler Sağlıklı Olur?
Tüm gün aç kalan mideye bir anda ağır yiyeceklerin girmesi, oldukça rahatsız edici bir durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Orucunuzu açtıktan sonra çorba içerek midenizi yumuşatabilirsiniz. Kan şekerini dengeleyecek ve enerji verecek besinleri tüketiniz. Aşırı ve hızlı yemek yemek yerine dengeli beslenmeyi tercih edin. Ayrıca sıvı alımına da özen gösterin. Bulgur pilavı ve kepekli ekmek gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz. Sahurda iftara kadar tok tutan yiyecekler tüketerek, iftar yemeğinin daha dengeli olmasını sağlayabilirsiniz.