İsveç diyeti; az miktarda karbonhidrat, yüksek oranda sağlıklı yağ ve protein tüketimine dayanan, kalıcı olarak kilo vermeyi destekleyen bir beslenme programı olarak, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir zayıflama yöntemidir.
İsveç Diyeti Nedir? Nasıl Olur?
En az 6 gün en fazla 13 gün yapılan isveç diyeti; protein diyetlerinden ziyade besin tüketimi sınırlı olan, her gün alınan kalori değerinin değişmesine dayanan, genel anlamda 1000 kalorinin altındaki besinlerin tüketildiği bir diyet çeşididir.
İsveç diyeti; günde 2 litre su içilmesine dayanan, yaklaşık olarak %70-80'i proteine dayanan bir beslenme programıdır.
Akdeniz diyeti ile benzerlik gösteren isveç diyeti; deniz ürünler ve çeşitli bitkilerin tüketimine dayanan bir zayıflama programıdır. İsveç diyeti 6 günlük ya da 13 günlük uygulanır. 13 günü geçmemeli ve 6 günün altında uygulanmamalıdır. Ayrıca diyet bittikten sonra tekrarlamak için 3 ay beklenmesi gerekir.
İsveç Diyeti Nasıl Yapılır?
Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olan kahve, bu diyet listesinin genelinde yer almaktadır. Kahvenin diyet listesinde olması hızlı kilo verilmesini sağlar. Fakat aşırı tüketilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra genellikle diyet listesinde kullanılan protein oranı %70 ile %80 aralığındadır. Tüketilmemesi gereken içecekler arasında ise gazlı içecek, çay mevcuttur. Aynı şekilde tuzun tüketilmesi de kilo verilmesini engelleyen besinler arasında yer alır. İsveç diyeti öğün saatlerine göre şöyle örneklendirilebilir:
- Sabah kahvaltısında genel olarak granül kahve tüketilir. Granül kahve 1 çay bardağı yağsız süt veya sütsüz bir şekilde içilmelidir.
- Bu diyetin ilk zamanlarında öğlen ve akşam protein kaynağı olan 2 adet yumurta tüketilmektedir.
- Belli bir süre isveç diyeti uygulandıktan sonra protein olarak tavuk, et veya balık tüketilir. Akşam ve öğlen yemeklerinin yanında sınırsız salata yer alır. Salatanın az yağlı olması önerilmektedir. Meyve tüketiminde ise aşırıya kaçılmaması gerekir.
Bu diyet programı 6 günlük ya da 13 günlük hazırlanmaktadır. İsveç diyet listesinin büyük kısmı proteine dayandığı için yumurta, ıspanak, bol yeşillikli salata, balık, tavuk, ızgara et gibi pek çok besine yer verilmektedir. Bununla birlikte meyve tüketimi, yoğurt, havuç, yağsız peynir gibi diğer ara besinler de yer almaktadır.
İsveç Diyetinde Neler Yenir?
Sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyen kişiler için uygun olan isveç diyetinde yenebilecek besinlerler şöyledir:
- Et, tavuk, hindi, balık ve kabuklu deniz ürünleri tüketilebilir.
- Yumurta diyetin tamamında nereyse her gün vardır.
- Sebze tüketimi sağlanabilir. Örneği; lahana, karnabahar, mantar, salatalık, soğan, biber, domates, brokoli, brüksel lahanası, kuşkonmaz, kabak, patlıcan, zeytin, ıspanak, marul, avokado vb. gibidir.
- Tam yağlı doğal süt ürünleri; yoğurt, tereyağı, ekşi krema, krem peynir, tam yağlı peynirler yenebilir.
- Kuru yemiş tüketimi sağlanabilir. Ceviz, badem, ayçiçeği tohumu, kabak çekirdeği, fındık, kaju gibi kuruyemişler sınırlı olarak aşırı olmayacak şekilde yenebilir.
- En az 2 litre su içilmelidir. Kahve ve çaylar tatlandırıcı olmadan içilmelidir.
- Bitkisel yağlar tüketilebilir.
- Yulaf, çavdar gibi lifli bazı tahıllar yenebilir.
Bu besinler belli kurallar ve sınırlar dahilinde, oranlı gramajlar ile tüketilmektedir. Bu konuda örnek liste için diyetisyene danışmak gerekmektedir.
İsveç Diyetinde Kaç Kilo Verilir? Kuralları Nelerdir?
Birtakım sınırlı besin tüketimine dayanan isveç diyeti boyunca gazlı içecek ve siyah çay tüketilmemesi gerekir. Gün içerisinde en az 2 litre su içmek gereklidir. İsveç diyeti listesini on üç günden fazla uygulamak sağlığa zarar verdiği için bu diyeti en fazla on üç gün uygulamak gerekir. Diyeti bırakmak isteyen kişi en az 6. günde bırakmalıdır.
Kalıcı zayıflama sağlayan bu zayıflama programını uygulayan kişinin 3 ay diyeti tekrardan uygulamaması gerekir. Gün içinde akşam ve öğle öğünlerindeki besinlerin yeri değişebilir. Diyet kurallarına kusursuz olarak uyulduğu zaman kişi on üç günün bitiminde 5 ila 15 kilo aralığında zayıflama sağlanabilir
İsveç Diyetini Kimler Yapamaz?
İsveç diyeti kolesterol oranı yüksek olduğundan, metabolik rahatsızlığa sahip olan kişiler için uygun olan bir yöntem değildir. Ayrıca isveç diyeti emziren anneler için de uygun değildir. Biraz ağır olabileceğinden sütün azalmasına ve kesilmesine sebep olabilir. Bundan dolayı önerilmemektedir.
Diyabet rahatsızlığına sahip olan ve gut hastalığı olma riski taşıyan kişilerin de bu diyeti yapması önerilmez. Bir sağlık problemiyle ilgili tanısı konmuş olan insanlar isveç diyetini yapmamalıdır. Bu tarz rahatsızlıklara sahip olan kişilerin bu diyeti uygulaması halinde tansiyon düşmesi, metabolik rahatsızlıklar, halsizlik, atak şeklindeki rahatsızlıkların meydana gelmesi mümkün olabilir. Uygulamak isteyen kişilerin sağlığından olmaması için hekim kontrolünden geçmeli ve bütün sağlık testlerini yaptırmalıdır. Ayrıca 18 yaşın altında, 60 yaşın üstünde olan bireylerin diyeti uygulaması uygun olmaz.
İsveç Diyeti Yapanlar ve Başaranlar
İsveç diyeti kişi bazlı olmadığı için etkileri bireye göre değişiklik gösterebilir bu yüzden diyetisyene danışmak sağlıklı ve doğru bir yöntem olabilir. İsveç diyeti orijinal listesi kişiye en uygun olandır. Böbrek ve karaciğeri olmayan kişiler için bu diyet uygun olabilmektedir. Aksi durumda isveç diyeti zararları söz konusu olabilir. Bu diyeti yapanlar genel anlamda kilo verse de kurallara uyulması, sınırlayıcılık ve zorlayıcılık getirmektedir.
İsveç diyeti sayesinde kısa sürede sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. İsveç diyetini başaranlar, kalıcı zayıflama sağlar ve diyette sonra kilo alımı söz konusu olmaz.