Sağlık

Jojoba Bitkisi Tohumu Nasıl Yetiştirilir? Nerede Yetişir? Fiyatı ve Faydaları

18 Aralık 2018 - 17:31:27
Jojoba bitkisi tohumu nasıl yetiştirilir? Nerede yetişir? Fiyatı ve faydaları

Bitkisel ürünler içerisinde kullanım alanları ve faydaları üst seviyede olan ürünler her zaman çok değerli olurken jojoba bitkisi de bunlardan birisi olarak gösterilmektedir.

Jojoba Bitkisi Tohumu Nasıl Yetiştirilir? Nerede Yetişir?

Jojoba bitkisi, iklim olarak sıcak iklimleri severken çöl ikliminde rahatlıkla yetişebilmektedir. Suyu çok seven bir ürün olmasına rağmen susuz uzun süre dayanabilmektedir. Mojave, Sonora, Kaliforniya ve Arizona çöllerinde sıklıkla yetiştirilmektedir. İlk olarak bu çöllerde yetişen ürün, günümüzde değerli bir hale geldiği için farklı ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de sıcak iklime sahip olan şehirlerimizde üretimi yapılır. Kasım ayından itibaren çiçeklenmeye başlayan bitki, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Çok uzun süre dikilen bitkiler verimli bir şekilde gelişmeye devam eder. Bu aşamada sulama sistemlerinin çok iyi kurulması gerekmektedir.

Jojoba Bitkisi Tohumu Nasıl Kullanılır?

Jojoba bitkisi denildiğinde akla ilk olarak bitkisel yağ gelmektedir. İçerisinde yer alan maddeler sebebiyle kozmetik alanında sıklıkla kullanılan bu bitkiden düzenli olarak yağ üretilmektedir. Yerel olarak üretim yapan çiftçiler yağını kullanarak satışa sunar. Bu yağ, cilt ve saç bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Her zaman yaşlanmayı geciktiren ve saç sağlığını olumlu etkileyen ürünler iyi ücretlerden alıcı bulurken jojoba yağı da bunlardan birisidir. Buna ek olarak mum e ruj yapımında da çok sık bir biçimde kullanılmaktadır. Sanayi alanında ise mürekkeplerde, lastik ve yapıştırıcı gibi ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır.

Jojoba Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Cilt üzerinde bu tohum ve tohumdan elde edilen yağlar çok olumlu etkiler göstermektedir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi, bu ürünün en büyük faydası olarak gösterilirken bunun yanında dış etmenler sebebiyle oluşan yüz çizgilerinin ve cilt kırışıklıklarının ortadan kaybolmasında etkilidir. Sivilce problemi olan kişiler, yüzlerinde bu sorundan kurtulmak adına jojoba yağını düzenli olarak kullanabilirler. Ayrıca eski sivilce izleri ya da yara izleri de bu yağın kullanımı ile birlikte düzelmektedir. Saç bakımında da bolca kullanılan bir üründür. Özellikle saçlarda kepek oluşumuna karşı çok etkili sonuçlar verir. Son olarak hamilelik dönemlerinde oluşan çatlakların ortadan kaldırılmasında da etkili bir üründür.

Jojoba Bitkisi Fiyatı Ne Kadar?

Jojoba tohumu satın almak için çok fazla seçenek yer almamaktadır. Bu bitkinin üretimi ülkemizde her yerde olmadığından tohuma ulaşmak biraz zor olabilir. Tohumunun her bir tanesi 1 TL civarında fiyatlara satılmaktadır. Tohumun tanesine verilen bu ücret oldukça yüksek bir ücret olarak gösterilebilir. Ancak ürünün yetiştirilmesi sonrasında elde edilen yağlar da iyi fiyatlara satışa sunulduğundan birçok kişi tohumunu satın alarak yetiştiriciliğini gerçekleştirmektedir. Son dönemde ülkemizde de yetiştiriciliğine başlanan jojoba tohumu, her geçen gün daha fazla üretilmektedir. Vücut için çok faydalı olan jojoba yağının kullanım alanları da oldukça geniş olduğundan ürün son derece değerlidir.

Yorumlar
Gülay Tekin 18 Aralık 2018 - 17:41:27 Jojoba bitkisinin yetiştiriciliği hakkında bilgi almak istiyordum. Hangi iklimlerde yetiyor ve ne işe yarıyor tam olarak diye. Sıcak iklimleri çok sevdiğini biliyorum. Aslında Antalya Kumluca bölgesinde yetişiyormuş sanırım.cevapla
yorum yaz
İsim veya Nick: Yorum: