Çok önemli bir besin olan kabak çekirdeği, kilo verdiren ve sağlığa bir sürü yararı olan kuruyemiş çeşididir.
Kabak Çekirdeği Ne İşe Yarar?
Beslenme özelliği oldukça fazladır. Çekirdeklerin bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği bulunur. Çinko anlamında zengin olan kabak çekirdekleri uyku problemlerinin giderilmesine yardım etmektedir. Ayrıca hem göz hem de cilt sağlığına yarar sağlar. Erkekler bu çekirdekleri cinsel fonksiyonların arttırılması için kullanmaktadır. Bu ve buna benzer birçok sebepten dolayı vücudun alması gereken bir besin türüdür. Vücutta çinko eksikliği olduğu zaman hastalıklar çok çabuk oluşmaktadır. Depresyon, grip, akne, soğuk algınlığı gibi sorunlar çinko eksikliğinden kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Düzenli olarak çekirdekler tüketildiğinde ise vücudun ihtiyaç duyduğu çinko ihtiyacı karşılanmaktadır. Çekirdeklerin içinde çinko dışında omega3 bulunmaktadır. Omega3 seviyesi fazladır ve bu sayede kalp rahatsızlıklarına karşı vücudu korumaktadır. Cildin yaşlanmasını yavaşlatmakta ve zayıflamaya yardım etmektedir.
Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Türkiye'de yetişmekte ve bol oranda tüketilmekte olan bu çekirdeklerde sinapik, hidroksibenzoik, kumarik, fenolik, ferulik, vanil, kafeik, asetik, protoksekuik ismindeki vücuda faydası olan asitler vardır. Çekirdekler manganez, magnezyum, bakır, fosfor barındırmaktadır. Bunun dışında demir ve çinko mineralleri vardır İyi bir protein deposu olan kabak omega3 yağlarını yüksek oranda içerir. Aşırı oranda tüketilmeyen çekirdek kilo aldırmamaktadır. Fakat aşırı seviyede tüketilmesi kilo almaya neden olur. Ayrıca çekirdekleri obeziteyi engelleme özelliği bulunmaktadır. Kalori oranı oldukça düşük olduğu için diyet listelerinde sıkça görülebilir. Tokluk hissi vermekte, sindirim sistemini düzenlemekte, yüksek lifin olmasından dolayı zayıflamayı mümkün hale getirmektedir. Kabuğu çıkarılan kabak çekirdeğinin 1 porsiyonun içinde 1.7 gram lif içerdiği belirtilebilir.
Kabak Çekirdeğinin Kalorisi Ne Kadar?
Kabak çekirdeğinin besin değeri incelendiğinde kaç kalori olduğuna bakılabilir. Kalori oranı kilo alıp aldırmayacağını göstermektedir. Çekirdeğin lif oranı 1.7 gram, karbonhidrat beş gram, protein yedi gram, yağ on üç gram, K vitamini oranı yüzde on sekiz, manganez yüzde kırk iki, fosfor yüzde otuz üç, demir yüzde yirmi üç, magnezyum yüzde otuz yedi, çinko yüzde on dört ve bakır yüzde on dokuzdur. Çıkan oranlara göre fazla tüketildiğinde kilo alınır. Tokluk hissi vermekte, sindirim sistemini düzenlemekte ve yüksek oranda lif barındırmaktadır. Bahsi geçen özelliklerin tamamı kilo vermeyi kolay hale getiren faktörler arasında yer almaktadır. Çekirdeğin yüksek lif içermesi obeziteyi arttırmaktadır. Kilo verdiren çekirdekler fazla tüketilirse kilo aldırdığı gibi bazı yan etkilere neden olabilir.
Kabak Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?
Bilinen herhangi bir zararı olmayan çekirdekler iyi saklanmadığı zaman çeşitli risk ihtimalleri içerebilmektedir. Koşulları iyi olan bir ortamda saklanan ürünlerin alınması önerilir. Olası yan etkiler arasında mide ağrısı vardır. İdrak söktürücü özelliği olan çekirdeklerin ilaç ile beraber tüketilmesi sakıncalıdır. Alerjik durumlara yol açabilir. Kabak çekirdeğinin faydalarını değerlendirmek için düzenli tüketilmesi önemlidir.