Bazı yörelerde aş otu olarak da adlandırılan kişniş, yeşil yaprakları sebebiyle maydanozu andıran bitkilerden birisidir.
Kişniş Nedir? Ne İşe Yarar?
Herkesin ismini duyduğu, ancak kendisi hakkında çok az bilgiye sahip olduğu bitkiler bulunurken kişniş de bu bitkilerden biridir. Maydanozgiller ailesine ait olan bu bitki, şekil olarak da maydanoza çok fazla benzemektedir. Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilen kişniş, bunun yanı sıra Afrika ve Asya'nın belirli bölgelerinde de yetiştirilebilmektedir. Bitkinin tohumu, meyvesi ve yaprakları ayrı ayrı kullanılabilmektedir. Bu özelliği ile son derece bereketli bir bitki olarak gösterilir. Genelde insan vücudu için faydalarını en yoğun biçimde göstermesi istendiğinde tohumları tüketilmektedir.
Kişniş Tohumunun Faydaları Nelerdir?
İlk olarak antioksidan etkisinin olması onu diğer bitkilerden bir adım öne geçirmektedir. Bu etkisi, kanser başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yakalanma riskini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra içeriğinde linoleik asit bulundurmaktadır. Bu asit sayesinde kötü kolesterole karşı da oldukça etkili bir bitki olarak gösterilebilir. Kolesterolü dengeleyen bu asitler, aynı zamanda şeker dengesini de sağlamaktadır. Sindirim sistemi üzerinde de sürekli olarak olumlu etkiler gösterir. Hazımsızlık problemlerine karşı da oldukça faydalı bir bitkidir. Yemek yedikten sonra midede yaşanan ağrı ya da kramp gibi problemlerde etkisini kısa sürede gösterirken kullanıcıların en kısa sürede sorunu atlatmasını sağlamaktadır.
Kişniş Tohumunun Zararları Nelerdir?
Midede asit sebebiyle belirli rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Reflü, ülser ya da gastrit gibi rahatsızlıklar, midedeki asit sebebiyle oluşmaktadır. Bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin bunun üzerine kişniş tohumu kullanması çok doğru olmaz. Midede yer alan asit miktarı artarken bu rahatsızlıkların ilerlemesine sebep olacaktır. Karaciğer üzerinde de olumsuz etkiler gösterebilmektedir. Ancak bu olumsuz etki oldukça fazla kullanım ile ortaya çıkar. Son olarak uzmanlar hamile bayanların kullanımının riskli olduğu kanısında birleşmektedir. Genel olarak hamile bayanlar üzerindeki etkileri çok fazla kestirilemediğinden kaçınılması daha doğru bir karar olarak gösterilmektedir. Özellikle bu dönemde mide bulantısı yaşayan bayanlar kişniş kullandığında bu bulantıların artmasına sebep olabilirler.
Kişniş Nasıl Kullanılır? Kullanım Şekli Nedir?
Kişniş tohumunun faydalarını okuyan ve bu etkileri vücutlarında görmek isteyen kişiler, kişniş tohumunu oldukça farklı şekillerde kullanabilmektedir. İlk olarak tohumu turşuya katılabilirken hem içerisindeki ürünleri hem de turşunun suyunu etkileyecektir. Bunun yanı sıra toz haline getirilmesi ile birlikte her çeşit yemeğin içerisinde kullanılması mümkün olmaktadır. Benzer bir şekilde toz haline getirilen bu bitki tohumlarını direkt olarak kullanmak isteyen kişiler varsa bu kişiler bala katarak rahatlıkla kullanabilirler. Balın içerisine katılan bu bitki, tat olarak da sorun yaratmadığından rahatlıkla tüketilebilmektedir. Ancak diyet yapan ya da şeker hastalığı bulunan kişilerin bu şekilde tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir. Tohumundan yaprağına kadar birçok farklı bölgesinde fayda gösteren kişniş, günlük hayat içerisinde çok daha fazla kullanılması gereken ürünlerden birisidir