Kalın bağırsak iltihaplanması olarak bilinen kolit, birçok çeşidi bulunan ve kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan biridir.
Kolit Nedir, Ne Demek?
Kolit, Kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren ayrıca bağırsaklara ciddi hasar veren hastalıklar arasındadır. Yaş ile beraber farklı hastalıklarında meydana gelmesi hatanın bazı hastalıklara karşı dirençsiz olmasına sebep olmaktadır.
Kolitin Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?
Bağırsak hastalıklarının çoğu ishal ile birlikte kendini belli eder. Bunun yanında kusma ve halsizlik bu hastalığın en belirgin özelliklerinden biridir. Hasta güç kaybı yaşar. İshal ile beraber vücuttan su kaybı çok fazla olduğu için bağırsakların düzenli çalışmasına engel olur. Farklı çeşitleri bulunan bu hastalık hastanın durumuna göre teşhis edilmektedir. Birçok belirtileri hastalığın teşhisinde yardımcı olmaktadır. Bu hastalığın ilk evresinde kabızlık görülürken ilerleyen dönemlerde ishal görülür. Karın ağrısı genel olarak kramp şeklinde meydana gelir. Makatta akıntı ve sürekli akıntı hissinin oluşması bu hastalığın belirtilerindendir. Diğer belirtilerine bakıldığında kusma, iştahsızlık, ciltte dökülme, kansızlık, böbrek ve safra taşı yer almaktadır. Çoğunlukla hastalar bu belirtilerde kolit olduğunun farkında değildir. Fakat bu hastalığın başlangıç evresinde sıkça bu rahatsızlıklara rastlanmaktadır.
Kolitin Sebepleri Nelerdir? Nasıl Oluşur?
Hastalığın daha çok bilinen nedeni ise bağışıklık sistemi ve genetik yapıdır. Kalıtsal bir hastalık olarak da bilinmektedir. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde vücut kendini herhangi bir virüse karşı savunmasız bırakır. Bağırsağa yerleşen virüsler zamanla belirtiler görülmeye başlandığında hastalığın başlangıcını meydana getirir. Hastanın bir an önce doktora başvurması gerekir.
Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Her hastalıkta olduğu gibi hastalığın tedavi şekilleri hastalığın türüne göre belirlenmektedir. Özellikle tıbbi müdahale gerektiren durumlarda hastaya acilen müdahale edilmesi gerekir. Hastaya teşhis konulduktan sonra hastalığın türü belirlenerek tedavi şekli uygulanır. Doktor kontrollünde alınan ilaçlar dışında bazı bitkisel tedavilerde bu hastalıkta iyileşme sağlayabilir. İlaç ya da bitkisel tedavi için uygun olmayan türlerinde ameliyat kaçınılmaz olabilmektedir. Bağırsakların uzun süre iltihaplı olması ve buna bağlı olarak bağırsak yolunun tıkanması hastanın daha çok ağrı ve diğer hastalıklara karşı savunmasız kalmasına neden olacaktır. Hastalığa sebep olan virüslerin kan ve vücuttan temizlenmesi için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Sigara kullanan kişilerde daha sık karşılaşılan bu hastalık kişinin yaşam kalitesini oldukça kötü etkiler. Bu nedenle bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Kolit Beslenme Şekli Nasıl Olmalı?
Hasta iyileşme sürecinde B12 vitaminini bol miktarda almalıdır. Bağırsakların düzenli çalışması için B12 vitamini vücudun çok çabuk toparlanmasına yardımcı olur. Kolit tedavisinde ayrıca antibiyotik kullanımı da uygulanabilmektedir. Hastalığın çeşidine göre belirlenen tedavi şeklinde antibiyotik kullanımı esnasında ishal sorunu meydana gelecektir. Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalarak virüsleri yok etmesi için beslenme düzeninin de değiştirilmesi gerekebilir. Uygun diyet ve beslenme doktor tarafından verilerek ilaçların düzenli kullanılması hastalığın kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.